Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Proč jsou, kruciš, všichni tak milí? (O nakažlivosti nálad)

Když chodí K. na ranní směnu a vyráží z domu před šestou, je to v pohodě. Rázuje si to po hlavní ulici až k vlakovému nádraží a nic ho nezdržuje. Když má odpolední, musí si dát na cestu tři, čtyři minuty navíc. Za těch pár měsíců, co tu bydlíme, jsme se napůl seznámili s majiteli všech obchůdků v okolí, a když procházíme kolem, každý na nás kývá. Zdvořilost velí kývnout v odpověď, a než dorazíte na nádraží, váš krk si připadá jak rozvrzaná pumpa.

Občas, když hokynář stojí ve dveřích, K. cosi milého zamumlá v odpověď na "You all right?", což je fráze, která tady v Londýně tak trochu nahradila americké "How are you?" (až na to, že na ni neexistuje kodifikovaná odpověď), používají ji hlavně nižší třídy a naučili se ji všichni cizinci, podobně jako "innit" na konci vět.

Na K. i na mě, případně na nás oba, když jdeme společně, přátelsky kývají i hokynáři, do jejichž krámku jsme nikdy nezavítali. Nesnaží se nás k sobě nalákat a vnutit nám své zboží tak jako zaměstnanci marketingových firem s plastikovými úsměvy. Jen dávají najevo, že si nás pamatují, že do tohohle sousedství patříme.

"Londýn není město, ale tisíc pospojovaných vesniček," zní slova klasika. Tady na jihu metropole to tak skutečně vypadá. Naše sousedství má navíc spoustu výhod, které odedávna přísluší vesnicím, třeba to, že se tu lidé od pohledu znají a zdraví se navzájem, ale jen málo z vesnických nevýhod: nikdo neví (ani si nemyslí, že ví), co děláte za zavřenými dveřmi – pořád tu máte svoje soukromí a jistou anonymitu. Máme tu i pár vesnických bláznů, které tu každý zná a má je svým způsobem rád, ale málo užvaněných "starých Blažkových" či tiskových agentur tvořených jednou zapšklou drbnou. Je to fakt příjemné místo k životu – stačí pár měsíců a získáte pocit, že sem patříte odjakživa. Za "místního" vás považují dokonce i ti dva postarší pánové, jeden podle všeho srdcař, druhý játrař, kteří si už pětatřicet let u toho samého stolu v té samé hospodě léčí neduhy tou samou značkou piva.

Neznám mnoho míst, kde je to takhle. Znám spíš místa, kde si vás obyvatelé ostentativně nevšímají ještě po pěti letech, ale zato vám s oblibou koukají do talíře a vědí o vás prostě všechno. (A i kdybyste byli svatí, najdou si důvod, proč vás pomlouvat.)

Znám místa, kde se běloch cítí dobře, ale nevyplatí se být černochem. A znám jiná, kde by se každý běloch každé ráno nejradši vyválel v sazích, jinak mu dají znát, že tam nemá co dělat. (Jedním takovým místem bylo naše bývalé působiště: dům u tří soudkyň. Ale tam se spíš než co jiného sešly tři zoufalé, životem zklamané ženské, které hledaly vinu ve všem a v každém, jen ne v sobě, a náhodou měly tmavou pleť.)

V jižním Londýně se polo-známí lidé všech ras usmívají a mávají na černocha stejně jako na bělocha, Inda či Orientálce, stejně na muže jako na ženu. Znám místa, kde se na ženskou muži usmívají tak do třiceti, nanejvýš do čtyřiceti, když je obzvlášť krásná, pak přestanou být úslužní a přestanou ji vidět – žena se stane neviditelnou. Ani tohle v Londýně neplatí. Většina lidí, kteří jsou k nám milí, se mnou netouží jít do postele a nemají zálusk ani na K.-ovu africkou prdelku. Prostě mají dobrou náladu a chtějí se o ni podělit s ostatními. Kupodivu – dobré nálady, podobně jako lásky, máte čím víc, čím víc jí rozdáváte. Občas to v naší čtvrti vypadá, že dobrá nálada létá vzduchem, a pokud nejste obzvlášť mizerné přijímače, nakazí i vás.

V londýnských supermarketech není snadné natrefit na podmračenou dámu za pokladnou, která vám neodpoví na pozdrav, jen na vás zírá, rozhořčená, že musí dělat tenhle džob. Naopak: spíš než co jiného si s vámi popovídá a vymění pár milých úsměvů. Jistě, zdvořilost mají v popisu práce. Ale tohle je víc než zdvořilost, je to srdečnost. I ta je podle všeho nakažlivá. Zrovna tuhle jsem viděla mladou dívku, málo přes dvacet, jak sedí u kasy v Lidlu. Na prsou měla přišpendlenou jmenovku: Radka. Dala jsem se s ní do česky do řeči (protože odkud by asi Radka mohla být). I ona byla milá a usměvavá, doslova zářila, přestože ji džob vyčerpával. Nebyla milá jen na krajanku, usmívala se na všechny zákazníky a oni se – aspoň někteří -- usmívali na ni. Džob to byl úplně stejný jako sedět za kteroukoli kasou v kterémkoli Lidlu, co jich na světě je – ale ona u něj trpěla míň než podmračené, protivné ženštiny, které zákazníky už od pohledu nenávidí. Přitom bych věřila, že za kasou Lidlu v Praze by se ta samá dívčina tvářila otráveně. Dobrá – i špatná – nálada je bumerang, který když po někom vrhneme, obloukem se k nám vrátí.

Oč srdečnější atmosféra tady panuje, tím víc lidí – i cizinců – ji přijme za svou. Slovenský zaměstnanec v internetové kavárně se na všechny culí právě tak jako její jorubský majitel. Jistě, některé národy mají zářivější úsměvy než jiné, ale jak je vidět, i my Východoevropané, po dvě generace zvyklí se mračit na všechny a na všechno, se dovedeme mile culit. Nemluvě o tom, že v Londýně si můžete dovolit usmívat se od ucha k uchu – a nikdo vás nemá za blbečka.

Tohle prostředí způsobuje, že se tu každý podmračený, otrávený jedinec vyjímá jak bolavý palec. Mnohého návštěvníka z Polska, Maďarska, Česka či Slovenska na první pohled poznáte podle kyselého výrazu. Po nějakém čase se mnohé tváře přizpůsobí, uvolní čelo, zvednou koutky – a hned se začnou víc podobat místním.

Na rozdíl od "bojácných" úsměvů v jihovýchodní Asii a "nalepených" úsměvů amerických mi tyhle britské připadají docela upřímné. Mnoho místních lidí, ať jsou odkudkoli, člověku v nouzi ochotně pomůže.

Jistě, někteří návštěvníci si z Británie odnesou jen nepříjemné pocity, ale mezi lidmi, se kterými jsem mluvila, převládají ti, kteří mají na místní atmosféru skvělé vzpomínky.

Multikulturní soužití ve všem jistě nefunguje tak, jak by mělo, ale pokud jde o úsměvy, funguje. Docela bych věřila, že se "zdrženliví" Angličané z jižního Londýna od některých přistěhovalců naučili líp usmívat.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Iva Pekárková | pátek 30.3.2012 8:26 | karma článku: 40,01 | přečteno: 6246x
  • Další články autora

Iva Pekárková

Jak se K. stal mocným čarodějem

Bylo kouzelné slunečné ráno. K. se rozhodl, že zas jednou pojede do práce na kole. A protože tohle bylo poprvé, co po zimě vytáhl bicykl, dal si na cestu do severního Londýna dvě a půl hodiny. Nechtěl dorazit pozdě.

3.4.2017 v 8:35 | Karma: 40,30 | Přečteno: 6078x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

Véééliká láska a na noze páska. Pravdivý příběh.

Co je v tomhle příběhu páska? Téhle pásce na kotníku se anglicky říká „tag“, česky náramek a je to zařízení, které vám přimontují na nohu, když něco provedete, aby mohli

14.3.2017 v 9:07 | Karma: 37,57 | Přečteno: 5158x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

O mezinárodní nezbytnosti profesionálních žen

Byl to malér. Jeremy, řidič soupravy londýnské nadzemní dráhy, najel s vlakem na odstavnou kolej, kde měl zůstat až do rána, a nevšiml si, že ve vagónu pořád sedí – nebo teda napůl leží – zapomenutý pasažér.

8.3.2017 v 9:04 | Karma: 39,00 | Přečteno: 4738x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

Partyzánská Zahrádka ve Východním Penge

Zrovna zasvítilo sluníčko, a tak jsem si čekání na autobus krátila focením rozkvetlých sněženek, šafránů a narcisů, které jako zázrakem vyrašily na kousku země hned u zastávky. V tom okamžiku se ke mně přitočil chlapík

6.3.2017 v 9:12 | Karma: 34,60 | Přečteno: 2015x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

Obejměte fobika (O strachu)

Byli dva. A zřejmě přišli nezávisle na sobě, i když teď seděli vedle sebe – vzadu, v té části kavárny, kam se mohli uchýlit lidé, které „beseda s autorem“ (mnou) nijak zvlášť nezajímala, a popíjet si tam skvělé kafe, aniž bych je

5.12.2016 v 8:30 | Karma: 34,92 | Přečteno: 2844x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Hrad začal platit cesty prezidenta. Za Zemana je celé musely financovat kraje

12. května 2024

Premium Když prezident přijede do krajů, nemá kolem toho být obrovská pompa, která stojí nejen hodně...

Pomohli její zemi bránit proti Japoncům. Filipínka teď o Češích vydává knihu

12. května 2024

Premium Měli to být spojenci nepřítele, ale namísto toho čtrnáct statečných Čechů nasadilo život, aby...

Úlet novin pečetil Trumanův triumf, lovec gangsterů už šok nerozdýchal

12. května 2024

Seriál Americké prezidentské volby dokážou překvapit, i když si všichni myslí, že dopředu vědí, jak...

Napadení a hajlování. Policisté v rámci derby pražských S zadrželi šest lidí

11. května 2024  22:15

Po skončení dnešního utkání fotbalistů Sparty a Slavie na stadionu na pražské Letné museli...

  • Počet článků 313
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7499x
Autorka knih, tlumočnice, barmanka, taxikářka na obou stranách silnice. Poslední vydané knížky: Levhartice (román), Beton (soubor povídek), Péra a perutě (můj první román v novém vydání), Postřehy z Londonistánu (blogokniha), Pečená zebra (román o černobílých vztazích v Česku). Na jařeo vyšlo nové vydání Slonů v soumraku (román o nerovné lásce starší Angličanky a mladého Senegalce). Na září se chystá fungl nové doplněné vydání tlusté blogoknihy -- Multikulti pindy jedný český mindy. Zrovna se pouštím do pokusu napsat novou knížku. Můžete mě kontaktovat na ivapekarkova@gmail.com