Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

(ne)Romové v Anglii (drsný příběh)

Tak drsný, že slabším povahám a lidem, kteří nechtějí ztratit úctu k druhu Homo sapiens, radím radši dál nečíst. A ti, kdo chtějí číst dál jen proto, aby se utvrdili v nezvratném přesvědčení, že všichni Romové jsou zločinci, se nemusejí namáhat. I když holčička, o které je tu řeč, byla krásná malá Romka s očima jako černé studánky, hlavní aktér příběhu, chlap, který by si zasloužil jít do vězení aspoň na dvě tři desetiletí, ale podle všeho trestu uniká, Rom nebyl. Byl to špinavý blonďák narozený pod Tatrami, Slovák jako poleno.

Angelika měla špatnou školní docházku. Kolikrát byla ve škole jen dvakrát, třikrát týdně, chyběla skoro každé pondělí – a její tatínek o tom věděl. Pokaždé jí na kus papíru vytržený z Angeličina školního sešitu (jiný papír nejspíš doma neměli) načmáral jakousi omluvenku – ve slovenštině, samozřejmě, takže učitelky a zdravotní sestra ve škole si mohly přečíst jen slovo "Angelika". Na telefonické žádosti, ať se dostaví do školy, její tatínek nereagoval, a tak mu napsali výhrůžný dopis, že musí přijít na "konferenci" o Angeličině školní docházce. K tomu mu opatřili tlumočníka.

Vynucená formálnost těchhle konferencí je zřejmě jedním ze způsobů, jak na rodiče udělat dojem a přimět je, aby pochopili, že jejich dítě do školy chodit musí. Za naleštěný černý stůl v konferenční místnosti zasedlo kromě Angeličina otce, trochu zděšeného, ale připraveného bojovat, taky pět učitelek a učitelů, ředitelka školy, školní zdravotnice, školní poradkyně a chlapík, který s touhle školou neměl nic společného a který tomuhle shromáždění předsedal. Byl to nezávislý profesionál z řad sociálních pracovníků, placený za svou objektivitu.

Angelika u toho nebyla – setkání, na kterých jsou přítomné i děti, se obyčejně pořádají v méně výhrůžném prostředí, v místnostech plných hraček a usměvavých žen. Tady se neusmíval nikdo. Řešila se vážná věc.

Fero (jak mu budu říkat) měl ze začátku odpověď na každou otázku z řad shromážděných. Proč nepřišla v pondělí? Nebylo jí dobře. Co jí přesně bylo? No to nevím, špatně spala, zvracela. Proč jsem s ní nešel k doktorovi? Prosím vás, přece nemůžu vodit dítě k doktorovi pokaždé, když se poblije... a já mám spoustu práce.

A tak dál.

Když Ferovi vysvětlili, že mnohem lepší, než nechat nemocné dítě doma, je odvézt ho ze školy a zajít rovnou za zdravotnicí, která rozhodne, co s ním, a má na to, s odpuštěním, lepší kvalifikaci než on, změnil Fero taktiku.

"Ona nechce chodit do školy!" vykřikl. "Každý den se brání, utíká. Učitelky jsou na ní zlé, spolužáci ji šikanují. Jak ji mám přinutit?"

Učitelky se po sobě podívaly. "Angelika je mezi spolužáky velmi oblíbená," řekla jedna. "Nikdy jsem si nevšimla, že by ji snad někdo šikanoval. Ani s jejím chováním nejsou problémy, všichni ji tady máme rádi."

"Někdy, když ráno přijde, vypadá zničená, nešťastná," řekla druhá. "Ale po pár hodinách se vzpamatuje. Viděla jsem ji tančit po chodbách! Spíš bych řekla, že se jí nechce ze školy domů."

"Chcete k tomu něco říct, pane Fero?" zeptal se předseda.

Fero chtěl. Mlel páté přes deváté, že jsem nestačila překládat. Šlapal si přitom na jazyk a jednou větou vyvracel druhou. Angelika odmítá chodit do školy. Angelika ve škole zdivočí a zlobí, tak ji za trest nechává doma. O Angeliku se tu nestará nikdo, než on sám -- ale když on musí do práce, nikdy ji nenechává doma bez dozoru.

Bylo by téměř bolestné to poslouchat, kdybych – tak jako všichni – netušila, že se Fero snaží zakrývat něco hodně, hodně nedobrého.

Škola podnikla patřičné kroky a Fera si vzal na paškál Tým pro podporu antisociálního chování. Tak se mu skutečně říká (Anti-Social Behaviour Support Team) a navzdory sémantice proti antisociálnímu chování bojuje. Takové týmy řeší všechno – od příliš hlučné muziky, která se v nočních hodinách line od sousedů, po pejsky konající svou potřebu na cizích trávnících či naschvály, které si navzájem dělají obyvatelé jednoho domu – ale hlavní náplní jeho práce je řešit právě špatnou školní docházku. Tentokrát jsme se sešli ve Ferově bytě.

Byl čistý – ale tak, jako že Fero, který o příjezdu týmu věděl skoro týden, vzal lopatu a všechnu špínu vykydal. Byt nechal téměř prázdný. Nebylo tam nic doslova špinavého, ale po láskyplně naleštěných vitrínách a voňavých peřinách, jaké vídávám v jiných bytech, v něm nebylo ani stopy. Angelika spala na spartánském loži bez polštářů, plyšových hraček a čehokoli, co by připomínalo postýlku devítiletého dítěte. V koupelně tým marně hledal její kartáček na zuby, ale Fero nakonec nějaký vytáhl a řekl, že je její. Co Angelika po celé večery dělá? přál si vědět tým. Co by dělala? Nic, je ještě malá! odbýval je Fero. A s ničím si nehraje? Ne. Proč ne? Nechce si hrát, tak co bych ji nutil...

Při téhle "domácí návštěvě" byla přítomná i Angelika. S tím se počítalo, a tak byla v týmu žena, která měla za úkol si s dětmi hrát a zabavit je během návštěvy. Měla u sebe tašku s hračkami. Když ji otevřela a pobídla Angeliku, ať si nějakou vybere, zmocnila se holčička plyšového medvěda, odnesla si ho do rohu a už ho nepustila. Členové týmu si vyměnili pohledy...

Angelika byla evidentně cikánka. Měla husté černé vlasy do pasu, hubenou dětskou postavičku, která měla všechny předpoklady stát se postavou tanečnice, a na levém předloktí znamínka, která mohla být vadami kůže, anebo drobnými jizvami. Ale na co nikdy nezapomenu, to byly její oči. Já vím, "černé oči krásných cikánek" jsou v literatuře pěkně profláknuté, ale jestli teď píšu kýč a opakuju staré pravdy, nedá se nic dělat. Angeličiny oči, rámované dlouhými hustými řasami, které si jistě nebarvila, byly jak hluboké černé studánky, do kterých padalo všechno. Nevím, co Angelika viděla, co vnímala, co cítila – takové věci, možná, pozná jen dětský psycholog. Vím jen, že v těch jejích očích se jako v rybníčkách tekutého dehtu odrážel celý velký svět.

V Anglii jsou sociální pracovníci evidentně vycvičení v barvosleposti. Všichni, bez sebemenší ironie, mluvili o Angelice jako o Ferově dceři, přestože by ji musel mít s černoškou, aby vypadala takhle, a to ještě kdoví jestli. Fero o ní, jak jsem si všimla, jako o své dceři nemluvil, jen se nebránil, když o ní tak mluvili jiní. Ale jeho se nikdo nezeptal, jestli je jeho vlastní. Když ji přihlašoval do školy, nikdo po něm nechtěl její rodný list. Měla papír, který byl jakousi náhražkou pasu, a na ten ji do Anglie pustili. Od té chvíle už ho nepotřebovala. Všemu, co o ní Fero říkal, autority věřily.

Vůbec se mi nechce pokračovat, ale když jsem jednou začala, musím to říct: Vyšlo najevo, že Fero není Angeličin otec, ale má, podle všeho, jiné – mladší – dítě s její maminkou. Maminka žije v dědině pod Tatrami – a Angeliku bez problémů pustila do Anglie s ním. Byla kvůli němu ochotná i lhát, kdyby to bylo potřeba, ale, jak se zdá, nebylo to nutné. Fero si Angeliku odvezl, když jí bylo osm, a jakmile se v Anglii rozkoukal, začal ji prodávat zájemcům jako dětskou prostitutku.

Proto ji nechtěl posílat do školy. V pondělí, po víkendu, jí často skutečně bylo špatně, skutečně byla nevyspalá a příliš slabá, než aby vyšla z domu. Krom toho se Fero zřejmě bál, že jakmile se Angelika naučí anglicky a vytvoří si s někým důvěrný vztah, nejspíš se prořekne. Držel ji co možná v izolaci, jen ji posílal kunčoftům.

Jak dokázal v neznámém městě skoro rok pást malou holčičku, když si přitom bez pomoci tlumočníka neuměl ani objednat pečené kuře, natož něco vyřídit na úřadech, to je mi záhadou. Ale setkávám se s tímhle fenoménem často: kdybych si třeba chtěla v Londýně koupit heroin, netušila bych, kde začít, a to tu bydlím přes pět let a vídám na ulicích překupníky. Pracovala jsem ovšem se dvěma klienty se závislostí, kteří si bez problémů heroin koupili pár hodin nato, co vylezli z autobusu na Victoria Station. Existují zřejmě věci, se kterými si i ten nejneschopnější trouba poradí, pokud k tomu má tu pravou náturu. Nákup jistých drog a prostituování malých holčiček k nim evidentně patří.

Jakmile začalo vycházet na povrch, co se s Angelikou děje (a že to všemožným týmům trvalo!), začalo být najednou všechno přísně tajné. Vím, že Angeliku převzal do péče stát a poslal ji k pěstounské rodině kamsi do severní Anglie, co nejdál od vzpomínek na východní Londýn. Fero zmizel, prostě se sebral a odjel z Anglie – předpokládá se, že zpátky na Slovensko, ale ani to není jisté. Pátrala prý po něm slovenská policie. Najde ho? Nebo ho už našla? Půjde do vězení – nebo už tam je? Podařilo se zkontaktovat Angeličinu matku? Dostala se i ona do maléru? Dostali se do maléru pedofilové, Angeličini zákazníci? Co to bylo za lidi?

Nevím. Nevím. Nevím.

Vím jen, že kdesi v severní Anglii žije devítiletá cikánská holčička s očima jako černé studánky. Vím, že se o ni pěstouni dobře starají, na tohle stát dává pozor. Vím, že chodí pravidelně do školy a navštěvuje dětskou psycholožku -- a že je jistá, malá, ale jistá, naděje, že z ní vyroste celistvá, duševně nenarušená žena, které na rok strávený s Ferem v Londýně zbude jen pár nepříjemných vzpomínek.

 

Autor: Iva Pekárková | úterý 29.11.2011 8:24 | karma článku: 45,68 | přečteno: 16922x
  • Další články autora

Iva Pekárková

Jak se K. stal mocným čarodějem

Bylo kouzelné slunečné ráno. K. se rozhodl, že zas jednou pojede do práce na kole. A protože tohle bylo poprvé, co po zimě vytáhl bicykl, dal si na cestu do severního Londýna dvě a půl hodiny. Nechtěl dorazit pozdě.

3.4.2017 v 8:35 | Karma: 40,30 | Přečteno: 6080x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

Véééliká láska a na noze páska. Pravdivý příběh.

Co je v tomhle příběhu páska? Téhle pásce na kotníku se anglicky říká „tag“, česky náramek a je to zařízení, které vám přimontují na nohu, když něco provedete, aby mohli

14.3.2017 v 9:07 | Karma: 37,57 | Přečteno: 5159x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

O mezinárodní nezbytnosti profesionálních žen

Byl to malér. Jeremy, řidič soupravy londýnské nadzemní dráhy, najel s vlakem na odstavnou kolej, kde měl zůstat až do rána, a nevšiml si, že ve vagónu pořád sedí – nebo teda napůl leží – zapomenutý pasažér.

8.3.2017 v 9:04 | Karma: 39,00 | Přečteno: 4739x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

Partyzánská Zahrádka ve Východním Penge

Zrovna zasvítilo sluníčko, a tak jsem si čekání na autobus krátila focením rozkvetlých sněženek, šafránů a narcisů, které jako zázrakem vyrašily na kousku země hned u zastávky. V tom okamžiku se ke mně přitočil chlapík

6.3.2017 v 9:12 | Karma: 34,60 | Přečteno: 2016x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

Obejměte fobika (O strachu)

Byli dva. A zřejmě přišli nezávisle na sobě, i když teď seděli vedle sebe – vzadu, v té části kavárny, kam se mohli uchýlit lidé, které „beseda s autorem“ (mnou) nijak zvlášť nezajímala, a popíjet si tam skvělé kafe, aniž bych je

5.12.2016 v 8:30 | Karma: 34,92 | Přečteno: 2845x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

  • Počet článků 313
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7499x
Autorka knih, tlumočnice, barmanka, taxikářka na obou stranách silnice. Poslední vydané knížky: Levhartice (román), Beton (soubor povídek), Péra a perutě (můj první román v novém vydání), Postřehy z Londonistánu (blogokniha), Pečená zebra (román o černobílých vztazích v Česku). Na jařeo vyšlo nové vydání Slonů v soumraku (román o nerovné lásce starší Angličanky a mladého Senegalce). Na září se chystá fungl nové doplněné vydání tlusté blogoknihy -- Multikulti pindy jedný český mindy. Zrovna se pouštím do pokusu napsat novou knížku. Můžete mě kontaktovat na ivapekarkova@gmail.com