Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kdo za to může? No přece zastřelený!

Bratislavská tragédie mě zasáhla víc, než bych čekala. A i když obyčejně nemám ve zvyku vyjadřovat se k událostem, o kterých osobně nic nevím, tentokrát mi to nedá. Vyjádřím se.

Už se nikdy nedozvíme, co přesně bylo motivem vraždy sedmi lidí. Byl to rasismus, byla to duševní nemoc, byla to pomsta za "léta utrpení", kterých se střelci v sousedství "problematické" rodiny dostalo?

Mě osobně to ani moc nezajímá – znát motiv je dobré snad k tomu, aby tenhle trestný čin bylo možné zařadit do správné kolonky ve statistikách. Střelec nám to už neprozradí, protože i on přišel o život (jak pohodlné!), ale upřímně řečeno si myslím, že ani kdyby žil a bylo možné se ho na to donekonečna vyptávat, sám by si nebyl jistý, proč to vlastně udělal. Nakonec by nejspíš něco řekl, ale jeho skutečné důvody by nezapadaly do oblíbených škatulek statistiků.

Chci ale psát o něčem jiném. Nevšimli jste si zrovna jako já, že snad každý hledá vinu v zastřelených? Jako sousedé evidentně nebyli nijak zvlášť skvělí, hádali se, dělali virvál, dokonce je musela přijet zklidnit zásahová jednotka... a co já vím, třeba byl střelec vzorný, všeobecně oblíbený soused (i když jsem se kdesi dočetla, že nezdravil). Nenapadlo někoho, že mohl být prostě tichý, nenápadný blázen – a jeho šílenství se jednoho dne projevilo, vyprovokované nějakou totální banalitou, které by si většina normálních, duševně zdravých lidí sotva všimla?

Kolega bloger Matějka píše o selhání státu. V tom s ním naprosto souhlasím. Jen si myslím, že stát selhal nejen v tom, že nebyl schopný "zpacifikovat nepřizpůsobivé", ale především v tom, že řadovému občanovi (a bývalý voják je řadový občan, nebo ne?) umožnil LEGÁLNÍ držení SAMOPALU. Dokonce i v Americe, kde je právo na držení zbraní součástí národního dědictví, nebývá zvykem legálně vlastnit útočnou zbraň.

Kdyby vrah nebyl ozbrojený, nejspíš by se nestal vrahem, aspoň ne v tomhle případě. Možná že vážně bylo na vině staré známé "stokrát nic umořilo osla". Ovšem kdyby se šel umořený osel mstít s tyčkou od smetáku, krveprolití by nedosáhlo zdaleka takových rozměrů.

Ještě řeknu něco o tragédii, o které osobně vím víc než dost. V únoru 2003 dorazil důchodce Pasovský, bývalý lékař, na nigerijské velvyslanectví v Praze s legálně drženou zbraní. Tou zastřelil konzula Michaela Lekkaru Wayiho a vážně zranil jeho spolupracovníka. Nebylo to náhodné násilí. Pasovský se předtím nechal napálit nigerijskými podvodníky, kteří mu slibovali rychlé zbohatnutí, dlužil prý svým známým kolem jedenácti milionů korun – a byl naprosto zoufalý. Za Wayim chodil pravidelně – Wayi mu vždycky uvařil kafe, a protože to byl moc milý chlapík, pokoušel se mu zdvořile vysvětlit, že je mu to moc líto, ale nemůže s tím mnoho udělat. Poslali sice do Abuji doklady o tom, že byl Pasovský okraden, aby je nigerijská vláda prošetřila, jenže to nebylo na nic. Ty doklady totiž tvořilo jen pár podvržených dopisů na hlavičkovém papíru s nápisem "Nigerian oil industry" nebo něco podobného a potom taky celá hrst zcela platných potvrzení, že Pasovský posílal – a posílal – a posílal – do Nigérie peníze přes Western Union...

Michaela Wayiho jsem osobně znala. Byl to chlapík po všech stránkách poctivý, dokonce měl problémy s méně poctivými Nigérijci, kterým odmítal v jejich čachrech pomáhat. Jako konzul to byl člověk na svém místě. Pasovský cítil potřebu se mstít podvodníkům a Wayi byl zrovna po ruce. Měl smůlu. Zemřel.

Možná se ještě někdo pamatuje na sérii článků, která se tehdy objevila v tisku. Všechny – všechny – byly o tom, že Nigérijci jsou podvodníci, kteří z vás vymámí i to, co nemáte, a že je třeba si na ně dát pozor. Jen jeden článek byl o tom, že pokud jsou Nigérijci národ podvodníků, kteří okrádají důchodce, potom jsou Češi národ vrahů, kteří střílejí diplomaty. A ten jsem psala já.

Pasovský sám sebe nezastřelil, žil dál a bylo možné se ho ptát, co bylo motivem jeho činu. Pokud vím, nikdy neřekl, že by za tím snad byl rasismus či něco podobného. Prostě chtěl zpátky své peníze, a když mu je Wayi vrátit nedokázal, začal vidět rudě.

I Pasovský měl legálně drženou zbraň. Ochranka ambasády to netušila a nikoho nenapadlo ho prošacovat. Kdo selhal v tomhle případě? Pasovský, který se ve své naivitě (nebo spíš chamtivosti) nechal napálit? Nigerijská vláda, která si s jeho případem nevěděla rady? Česká vláda, která mu povolila nosit zbraň? Ochranka ambasády? Možná že všichni.

Fakt je, že neobeznámený občan, který v té době četl denní tisk, musel usoudit, že si za to mohl Wayi sám a že v tom podvodu byl zapletený.

A tak chci poprosit o jediné: Lidi, až zase někdo někoho zastřelí, zkuste se zamyslet nad tím, jestli si za to oběť skutečně mohla sama. Já myslím, že ve většině případů ne. A taky myslím, že je hodně kruté vinit oběti.

 

Autor: Iva Pekárková | pátek 3.9.2010 13:49 | karma článku: 31,29 | přečteno: 4278x
  • Další články autora

Iva Pekárková

Jak se K. stal mocným čarodějem

Bylo kouzelné slunečné ráno. K. se rozhodl, že zas jednou pojede do práce na kole. A protože tohle bylo poprvé, co po zimě vytáhl bicykl, dal si na cestu do severního Londýna dvě a půl hodiny. Nechtěl dorazit pozdě.

3.4.2017 v 8:35 | Karma: 40,30 | Přečteno: 6078x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

Véééliká láska a na noze páska. Pravdivý příběh.

Co je v tomhle příběhu páska? Téhle pásce na kotníku se anglicky říká „tag“, česky náramek a je to zařízení, které vám přimontují na nohu, když něco provedete, aby mohli

14.3.2017 v 9:07 | Karma: 37,57 | Přečteno: 5155x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

O mezinárodní nezbytnosti profesionálních žen

Byl to malér. Jeremy, řidič soupravy londýnské nadzemní dráhy, najel s vlakem na odstavnou kolej, kde měl zůstat až do rána, a nevšiml si, že ve vagónu pořád sedí – nebo teda napůl leží – zapomenutý pasažér.

8.3.2017 v 9:04 | Karma: 39,00 | Přečteno: 4737x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

Partyzánská Zahrádka ve Východním Penge

Zrovna zasvítilo sluníčko, a tak jsem si čekání na autobus krátila focením rozkvetlých sněženek, šafránů a narcisů, které jako zázrakem vyrašily na kousku země hned u zastávky. V tom okamžiku se ke mně přitočil chlapík

6.3.2017 v 9:12 | Karma: 34,60 | Přečteno: 2015x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

Obejměte fobika (O strachu)

Byli dva. A zřejmě přišli nezávisle na sobě, i když teď seděli vedle sebe – vzadu, v té části kavárny, kam se mohli uchýlit lidé, které „beseda s autorem“ (mnou) nijak zvlášť nezajímala, a popíjet si tam skvělé kafe, aniž bych je

5.12.2016 v 8:30 | Karma: 34,92 | Přečteno: 2844x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Ani vás nepustí do haly. Podvodů při prodeji lístků na MS v hokeji přibývá

6. května 2024

Organizátoři i policie varují: Kupovat vstupenky na mistrovství světa v hokeji od někoho jiného než...

Katar plánuje vyhoštění lídrů Hamásu, ale není kam. Jordánsko je zpět nechce

6. května 2024

Premium Katar je místo, kde si lídři teroristické organizace Hamás léta užívali pětihvězdičkového luxusu....

Za bydlení politiků platíme tisíce, vládní byty a vily mnozí z nich nevyužívají

6. května 2024

Premium Stát jen za tento rok zaplatí za bydlení v Praze mimopražského ministra školství Mikuláše Beka...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  22:53

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

  • Počet článků 313
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7499x
Autorka knih, tlumočnice, barmanka, taxikářka na obou stranách silnice. Poslední vydané knížky: Levhartice (román), Beton (soubor povídek), Péra a perutě (můj první román v novém vydání), Postřehy z Londonistánu (blogokniha), Pečená zebra (román o černobílých vztazích v Česku). Na jařeo vyšlo nové vydání Slonů v soumraku (román o nerovné lásce starší Angličanky a mladého Senegalce). Na září se chystá fungl nové doplněné vydání tlusté blogoknihy -- Multikulti pindy jedný český mindy. Zrovna se pouštím do pokusu napsat novou knížku. Můžete mě kontaktovat na ivapekarkova@gmail.com