Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Je v Británii anarchie?

Dvě a půl hodiny jsme počítaly děti. Já a sociální pracovnice, čím dál tím vyděšenější, že něco zvorala. Rodina už dobře půl roku brala přídavky na čtrnáct dětí, a teprve minulý týden na sociálním úřadu někoho napadlo, že by všechny děti měly chodit do školy, a pokud jsou na to ještě malé, aspoň být zaregistrované u doktora. Nešťastná socpracka byla vyslána, ať děti přepočítá.

Dopočítat se čtrnácti dětí, zatímco se všichni členové rodiny ze všech sil snaží mlžit, je úkol nelehký. Po hodině jsme se dopočetly šesti – ty byly fyzicky přítomné --, ale jejich jména nekorespondovala se jmény dětí ve složce, kterou si socpracka přinesla s sebou. Některé z těch, co tu pobíhaly, křičely a jedno přes druhé se dožadovaly bonbónů a žvýkaček, patřily švagrové, a většina z těch, co tu být měly, se nacházely někde jinde. Některé děti, jak se zdálo, měly jiné příjmení, přestože patřily do téhle rodiny, jiné, se stejným příjmením, byly odjinud. Snad radši nebudu popisovat, jak počítání probíhalo, to by čtenáře zaručeně rozbolela hlava stejně jako mě a sociální pracovnici. Po dvou a půl hodinách jsme to vzdaly – sociální pracovnice se mi s povzdechem svěřila, že bude třeba rodiče předvolat k soudu, aby vypovídali pod přísahou. Teď věděla jen, že ve složce, čtvrt metru tlusté, má papíry na čtrnáct dětí údajně patřících k téhle rodině (za každé dítě je třeba vyplnit zvláštní dotazník, docela dlouhý) – a většina z těch dětí nejspíš v životě nevytáhla paty z dědiny na Slovensku. Rozhodně nebyly v Anglii.

Veškeré podnikání v Anglii je tradičně založeno na důvěře. V zemi, která nemá občanské průkazy, to ani jinak nejde. Pravda, v bance a někdy i na zdravotním středisku vás můžou požádat ne o jeden, ale hned dva či tři doklady totožnosti, ale to je spíš výjimka. Když chcete přihlásit dítě do školy nebo požádat o podporu na sociálce, lidé vám obvykle důvěřují – pokud se nepřesvědčí, že si jejich důvěru nezasloužíte. V případě rodiny se čtrnácti dětmi sociální pracovnice sice pečlivě vyplnily všechny dotazníky, ale nepožádaly o rodné listy dětí a už vůbec je nenapadlo přikázat rodičům, ať jim celé to hejno přivedou ukázat. (V tomhle případě, jak jsem si všimla, byl sociální úřad hodně nepozorný: když jsem si, ve snaze usnadnit počítání, vyrobila seznam potomstva podle papírů ze sociálky, zjistily jsme, že některé děti se stejné matce narodily dva či tři měsíce od sebe.)

Myslím, že se mnou každý bude souhlasit, když řeknu, že případ čtrnácti dětí by se v žádné jiné evropské zemi přihodit nemohl. Vlastně v žádné zemi nikde na světě, protože tam, kde mají dostatečný bordel v administraci, zas nemívají státní podporu. Ve většině zemí, které mě napadají, by čerství přistěhovalci vůbec neměli nárok na rodinné přídavky. A pokud přece, museli by přinést plné hrsti dokladů přeložených do jazyka hostitelské země – a za překlad sami zaplatit. Navíc by všechny úřady a instituce takříkajíc tahaly za jeden provaz – stačí, aby se imigrant jedinkrát provinil, a má to jednou provždy spočítané. V Británii má každá státní instituce takovou svobodu, že se mohou kvůli kdekterému případu soudit mezi sebou.

"Britská vláda nabízí přistěhovalcům tlumočníky ze 168 jazyků, aby ve 168 jazycích mohli žádat o podporu," dočetla jsem se nedávno v novinách. Pravda, byl to Daily Mail, jediný větší plátek, který potěší srdce každého xenofoba z pracující (i nepracující) třídy. Fakt je, že na tom něco je. Kamarádka Angličanka mě uklidňuje pokaždé, když mě rozčílí některý klient a já začnu mít strach z pověsti, kterou si v Anglii vytváříme my Východoevropané. "No dobře," vyjádřila se k případu čtrnácti dětí, "jsou prolhaní a půl roku – díky neschopnosti sociálky – okrádali stát o pár set liber měsíčně. Co je to proti těm miliardám z peněz daňových poplatníků, co stát každoročně vyhazuje na úplně zbytečné války v zámoří?" Sheila patří mezi ty Brity, co vlastnímu národu nedovedou odpustit koloniální minulost a domnívají se, že čím míň se Británie plete do světové politiky, tím líp.

Ale i ona souhlasí, že případ čtrnácti dětí by se jinde na světě stát nemohl.

Možná že se stát příliš netrápí případy, kdy někdo pobírá vyšší sociální dávky, než na jaké má nárok. Zejména pokud to není imám, pilně kázající nenávist ke všemu "západnímu" – takový má velkou šanci se dostat do novin.

Věci, na kterých státu záleží, řeší stát bravurně. Nevěřila jsem vlastním očím, když stát odsoudil chlapíka,co při letních nepokojích podpálil budovu, která byla už 140 let sídlem rodinného obchodu s nábytkem v Reeves Corner v Croydonu. V létě se psalo pouze o tom, že budovu zapálil plenící dav. Policie to ale rozklíčovala – vyšlo najevo, že jeden konkrétní člověk zapálil pohovku – polil ji benzínem a škrtl sirkou – a tím způsobil požár. Rozhodnout, čím je kdo vinen, když propukne davové násilí, je neskutečně těžké. V zemi, kde vládne opravdová anarchie – třeba v Indii – bývá v podobných případech jediným viníkem "dav". Angličané si ale dali práci s tím, aby oddělili organizátory od lidí, kteří se "pouze" nechali navést, a ty, kteří skutečně někomu ublížili a něco hodnotného zničili, od těch, co "pouze" kradli. Některých řadových účastníků nepokojů si dokonce začaly víc všímat organizace pro pomoc mládeži, snaží se jim dát kvalifikaci a přesvědčit je, že drobná kriminalita není ta nejlepší životní kariéra, a už vůbec ne jediná. Jak se zdá, občas se jim to daří. Sérii incidentů, která skutečně nevypadala dobře, dokázal stát využít, poučil se z ní a nově načerpané znalosti teď využívá k něčemu pozitivnímu.

Dávají si tu taky pozor na to, aby se – proboha – něčím neprovinil žádný člen vlády. Před pár lety proběhla tiskem "šokující" zpráva: někteří členové parlamentu kradou! Ti, kteří bydlí příliš daleko od Westminsteru, než aby tam mohli denně dojíždět, měli možnost si nechat proplatit náklady na byt v rozumné vzdálenosti. Mnozí toho vůbec nevyužili, někteří si pořídili místo k přespání a účet poslali státu. Ale našlo se i pár takových, kteří si v nejlepších londýnských čtvrtích opatřili drahé bydlení, přestože měli dům třeba jen půldruhé hodiny cesty od Londýna. Takové si vzaly noviny na paškál, zjistily přesně, kdo kolik "ukradl", a po řadu týdnů je systematicky propíraly. Leckdy bylo sporné, jestli se skutečně něčím provinili, zákon nestanovil přesná pravidla, co všechno si smějí nechat proplatit. Šlo tu o to, že představitelé vlády se musejí chovat příkladně, nesmějí udělat nic, co by se, byť vzdáleně, podobalo nedovolenému obohacování. Troufne si tohle někdo srovnat s tím, co máme dneska v Česku? Případ čtrnácti dětí, bezvýznamná rodina, která zneužila britský sociální systém, nikoho nezajímá, zajímají je členové parlamentu, i ti, kteří okradli stát o menší finanční částky než bezvýznamná rodina. Nemůžu si pomoct: zdá se mi, že V Česku to bývá přesně obráceně – poslanci si dělají doslova, co chtějí, a když si chudí, bezvýznamní lidé zatouží nelegálně trochu přilepšit, hned jsou to zloději a příživníci.

Otázku "Je v Británii anarchie?" mi položilo několik známých či čtenářů mých blogů. Po šesti letech v Londýně na ni odpovídám: Tak trochu ano. Ale tomuhle druhu anarchie můžete říkat svoboda.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Iva Pekárková | pondělí 26.3.2012 8:26 | karma článku: 36,95 | přečteno: 4237x
  • Další články autora

Iva Pekárková

Jak se K. stal mocným čarodějem

Bylo kouzelné slunečné ráno. K. se rozhodl, že zas jednou pojede do práce na kole. A protože tohle bylo poprvé, co po zimě vytáhl bicykl, dal si na cestu do severního Londýna dvě a půl hodiny. Nechtěl dorazit pozdě.

3.4.2017 v 8:35 | Karma: 40,30 | Přečteno: 6078x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

Véééliká láska a na noze páska. Pravdivý příběh.

Co je v tomhle příběhu páska? Téhle pásce na kotníku se anglicky říká „tag“, česky náramek a je to zařízení, které vám přimontují na nohu, když něco provedete, aby mohli

14.3.2017 v 9:07 | Karma: 37,57 | Přečteno: 5158x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

O mezinárodní nezbytnosti profesionálních žen

Byl to malér. Jeremy, řidič soupravy londýnské nadzemní dráhy, najel s vlakem na odstavnou kolej, kde měl zůstat až do rána, a nevšiml si, že ve vagónu pořád sedí – nebo teda napůl leží – zapomenutý pasažér.

8.3.2017 v 9:04 | Karma: 39,00 | Přečteno: 4738x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

Partyzánská Zahrádka ve Východním Penge

Zrovna zasvítilo sluníčko, a tak jsem si čekání na autobus krátila focením rozkvetlých sněženek, šafránů a narcisů, které jako zázrakem vyrašily na kousku země hned u zastávky. V tom okamžiku se ke mně přitočil chlapík

6.3.2017 v 9:12 | Karma: 34,60 | Přečteno: 2015x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

Obejměte fobika (O strachu)

Byli dva. A zřejmě přišli nezávisle na sobě, i když teď seděli vedle sebe – vzadu, v té části kavárny, kam se mohli uchýlit lidé, které „beseda s autorem“ (mnou) nijak zvlášť nezajímala, a popíjet si tam skvělé kafe, aniž bych je

5.12.2016 v 8:30 | Karma: 34,92 | Přečteno: 2844x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Napadení a hajlování. Policisté v rámci derby pražských S zadrželi šest lidí

11. května 2024  22:15

Po skončení dnešního utkání fotbalistů Sparty a Slavie na stadionu na pražské Letné museli...

V Tbilisi pokračují protesty proti vládě, pochodu se zúčastnilo 50 tisíc lidí

11. května 2024  20:40

Ulicemi gruzínské metropole Tbilisi v sobotu prošlo asi 50 tisíc lidí při pokojném protestu proti...

Milion Čechů pije denně alkohol, adiktologové žádají více peněz od státu

11. května 2024

Premium Navýšit od vlády rozpočet o dalších 300–400 milionů korun ročně chce Asociace poskytovatelů...

„Jen jsem bral peníze. Na loď chtěli oni.“ Jak BBC našlo iráckého pašeráka lidí

11. května 2024  19:08

Sedím v iráckém nákupním středisku tváří v tvář jednomu z nejnechvalněji proslulých pašeráků lidí v...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 313
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7499x
Autorka knih, tlumočnice, barmanka, taxikářka na obou stranách silnice. Poslední vydané knížky: Levhartice (román), Beton (soubor povídek), Péra a perutě (můj první román v novém vydání), Postřehy z Londonistánu (blogokniha), Pečená zebra (román o černobílých vztazích v Česku). Na jařeo vyšlo nové vydání Slonů v soumraku (román o nerovné lásce starší Angličanky a mladého Senegalce). Na září se chystá fungl nové doplněné vydání tlusté blogoknihy -- Multikulti pindy jedný český mindy. Zrovna se pouštím do pokusu napsat novou knížku. Můžete mě kontaktovat na ivapekarkova@gmail.com