Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Investovat do názoru

Taky se vám občas stává, že si na nějakou zdánlivě jednoduchou věc prostě nedovedete udělat názor?

Mně se to stává každou chvíli. Občas z toho mám frustraci, hlavně když je to významná kauza a mí kámoši chtějí, abych se přidala na jejich stranu. "Prosím tě, podepiš mi tady tu petici, že se církvím NEMÁ nic vracet." – "Hele, já vím, že moc pobožná nejsi, ale mohla by ses projednou s námi pomodlit, aby církvi už KONEČNĚ vrátili, co jí vzali?"

Když se tvářím rozpačitě, obě strany namíchnu. "Jak to? Ty s náma nesouhlasíš? Ty jsi proti nám?" Je těžké vysvětlit, že je mi líto, ale prostě jsem si na věc neudělala názor, aspoň ne jednoznačný. Ano, vím, že je to důležité. Ano, vím, že jsem na to měla dlouhou dobu. Uznávám, že máte pár pádných argumentů (ať už jste pro, anebo proti.) Dokonce si ani nemyslím, že nemá pravdu ani jedna strana.

Pouze nemám dostatek informací, abych si mohla vytvořit promyšlený a nestranný názor, za kterým bych si mohla stát a dovedla bych ho obhájit, kdyby na to přišlo. K tomu bych, zdá se mi, musela dlouho studovat materiály, prokousávat se idejemi, vážit hodnotu informací z faktografického, etického, historického a možná ještě pár dalších hledisek – zkrátka byla by to fuška odpovídající spíš diplomové práci než vytváření názoru na jednu jedinou věc.

A takových věcí je! Od církevních restitucí (na které jsem si dělala názor tak dlouho, že teď už je zřejmě docela fuk, co si myslím) přes všemožné politické i nepolitické kauzy až po otázky skutečně kontroverzní, takové, na jaké prostě neexistuje jednoznačně kladná nebo jednoznačně záporná odpověď – třeba v Americe donekonečna přetřásaný trest smrti a právo žen na interrupci.

Občas mě štve, že jsem tak nerozhodná, a pokud mám náhodou na nějakou věc jednoznačný názor, radostně ho obejmu. To se samozřejmě vždycky nevyplatí – ještě dnes se pamatuju na šok, který jsem utrpěla, když jsem v roce 1986 přijela do Ameriky a zjistila, že Američané, které mám kolem sebe, nejsou na rozdíl ode mě bláznivě zamilovaní do prezidenta Reagana. Zuřivě jsem ho obhajovala svou tehdy značně východoevropskou angličtinou a pak se divila, proč se mi mí noví známí vysmívají. Viděla jsem v Reaganovi moudrého a všemocného nadčlověka, který se o Sovětském svazu vyjádřil jako o "říši zla" a představoval pro mě cestu k osvobození Československa od Rusáků. Američané v něm vesměs viděli přestárlého herce, který si nevidí na špičku nosu, navrhl dávat dětem ke školní přesnídávce kečup, protože je to "zelenina", a značně pošramotil vnitřní i zahraniční politiku Spojených států. Čas ukázal, že v tomhle bodě měli pravdu zřejmě spíš oni nežli já.

Syn mé kamarádky studoval politologii a mě překvapilo, že často dostává za úkol vypracovat dva proslovy či články, z nichž v jednom se pokoušel zastat určité kauzy, ve druhém ji odmítnout – pokud možno stejně pádnými důkazy. Vzpomínám, že neměl problém s trestem smrti, na ten dokázal vypracovat dvě eseje tak dokonalé, že po přečtení jedné z nich jste byli jednoznačně pro, po přečtení druhé jednoznačně proti. Problém měl ale, když zadání znělo "Je lidstvu prospěšné vlastenectví a národní stát – ano/ne". Vojta byl už ve studentském věku světoběžník, byl pro-EU a proti rasismu nebo nacionalismu jakéhokoli druhu. Nakonec eseje vypracoval a ta, která měla hájit vlastenectví a odporovala jeho názorům, byla skutečně zhruba stejně přesvědčivá jako ta, ve které prezentoval své vlastní vize, totiž že čím dříve a lépe smažeme umělé hranice mezi státy a lidmi, tím líp pro nás. Takové cvičení ho přiměje nahlédnout na věc velmi pečlivě z obou stran. Navíc si osvojí argumenty druhé strany a bude o to lepší debatér.

Čím jsem starší, tím víc se mi zdá, že lidé s těmi nejnekompromisnějšími názory, které navíc často hlasitě vykřikují do světa a pokoušejí se překřičet kohokoli, kdo říká něco jiného, si své názory sami nevytvořili, i když si to zaručeně myslí. Půjčili si je od jiných – od charismatických fanatiků s obratným jazykem, od svých rodičů a prarodičů, od spolužáků ve škole, kteří si je nejspíš taky vypůjčili. Většina takovýchhle lidí, se kterými jsem se kdy dala do řeči, svůj názor neumí obhájit racionálními argumenty. Někdy se jim jejich přesvědčení zdá tak samozřejmé, že nedovedou pochopit, jak je možné, že zbytek lidstva zatím není na jejich straně. Jindy místo diskuse jen mávnou rukou: když jsi tak blbý, že to nechápeš, nemá cenu ti to vysvětlovat.

Taky mám – samozřejmě – v sobě pár podobně hlubokých přesvědčení. Třeba "radikálně feministické přesvědčení", že žena je taky člověk. Nebo že by bylo skvělé, kdyby všichni lidé na světě dostali rovnou příležitost uplatnit se v životě (a že charita to nespraví). Že černoši, konkrétně Afričané, bývají neskonale tolerantnější vůči bělochům než běloši vůči černochům (což je názor, který jsem nikde nevyčetla a od nikoho si ho nevypůjčila, je podložený letitou zkušeností).

Taky jsem přesvědčená například o tom, že je problematické dělat si názor na národ, rasu nebo etnickou skupinu na základě několika setkání či střetů, jakkoli mohou být nepříjemné. Už pan Rudyard Kipling napsal, že "mnozí Angličané si myslí, že znají Indy a Indii jen proto, že mají indického sluhu". Kdybych nedejbože studovala politologii a měla bych napsat dvě eseje potvrzující a vyvracející tenhle názor, trpěla bych víc než Vojta u vlastenectví.

Nepochybuju o tom, že u mnohých z kauz, na něž jsem příliš líná si udělat názor, existuje něco jako objektivní pravda – třeba že David Rath si skutečně nesl domů sedmimilionový úplatek (nebo nenesl?).

U jiných objektivní pravda podle všeho neexistuje a náš názor na ně je dán jen naším světonázorem, až příliš často přejatým od jiných. Klasickým příkladem je trest smrti v Americe – jedna strana říká, že "přece nebudeme zabíjet lidi, kteří zabíjejí lidi, abychom dokázali, že zabíjet lidi se nemá", druhá tvrdí, že jediná věc, které se mnohý vrah děsí, je možnost, že by i jeho zabili, a tím, že mnozí pozůstalí obětí vražd popravu vraha svých blízkých vítají. Trest smrti je přitom jednou z věcí, u nichž je těžké si představit kompromis: buď existuje, anebo ne. Kupodivu to vypadá, že v Americe, jediné rozvinuté zemi, která ho nezrušila, k jakémusi kompromisu dochází: soudci ho uvalují jen v nejzazších případech, doba, která uplyne od rozsudku k výkonu trestu, je dost dlouhá na to, aby mohla být prokázána nevina... celkově se v posledních patnácti nebo dvaceti letech popravuje mnohem méně než dřív. Sedět deset, patnáct, dvacet let v cele smrti přirozeně není nic příjemného, i když vás nakonec nepopraví – ale bůhví, jestli právě taková dlouholetá hrůza není nejlepším trestem pro vrahy. Mě se na to neptejte, tohle je jeden z názorů, který si nehodlám vyhranit, nehodlám do toho investovat.

Jen mě napadá, že kompromisy možná existují i v mnoha jiných případech, ve kterých se to nezdá pravděpodobné. Třeba se i otázka restitucí v České republice nějakým kompromisem vyřeší, nevím sice jak, ale to neznamená, že řešení neexistuje. Myslím, že někdy je to skutečně jen otázka dialogu a schopnosti osvojit si argumenty druhé strany a – aspoň za jistých okolností – se některými z nich nechat přesvědčit.

Ve středu napíšu, proč tolik lidí na světě ví přesně, co si myslí Bůh, a proč má Bůh mnoho navzájem si odporujících názorů.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Iva Pekárková | pondělí 26.11.2012 8:23 | karma článku: 28,57 | přečteno: 2428x
  • Další články autora

Iva Pekárková

Jak se K. stal mocným čarodějem

Bylo kouzelné slunečné ráno. K. se rozhodl, že zas jednou pojede do práce na kole. A protože tohle bylo poprvé, co po zimě vytáhl bicykl, dal si na cestu do severního Londýna dvě a půl hodiny. Nechtěl dorazit pozdě.

3.4.2017 v 8:35 | Karma: 40,30 | Přečteno: 6082x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

Véééliká láska a na noze páska. Pravdivý příběh.

Co je v tomhle příběhu páska? Téhle pásce na kotníku se anglicky říká „tag“, česky náramek a je to zařízení, které vám přimontují na nohu, když něco provedete, aby mohli

14.3.2017 v 9:07 | Karma: 37,57 | Přečteno: 5160x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

O mezinárodní nezbytnosti profesionálních žen

Byl to malér. Jeremy, řidič soupravy londýnské nadzemní dráhy, najel s vlakem na odstavnou kolej, kde měl zůstat až do rána, a nevšiml si, že ve vagónu pořád sedí – nebo teda napůl leží – zapomenutý pasažér.

8.3.2017 v 9:04 | Karma: 39,00 | Přečteno: 4740x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

Partyzánská Zahrádka ve Východním Penge

Zrovna zasvítilo sluníčko, a tak jsem si čekání na autobus krátila focením rozkvetlých sněženek, šafránů a narcisů, které jako zázrakem vyrašily na kousku země hned u zastávky. V tom okamžiku se ke mně přitočil chlapík

6.3.2017 v 9:12 | Karma: 34,60 | Přečteno: 2017x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

Obejměte fobika (O strachu)

Byli dva. A zřejmě přišli nezávisle na sobě, i když teď seděli vedle sebe – vzadu, v té části kavárny, kam se mohli uchýlit lidé, které „beseda s autorem“ (mnou) nijak zvlášť nezajímala, a popíjet si tam skvělé kafe, aniž bych je

5.12.2016 v 8:30 | Karma: 34,92 | Přečteno: 2845x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Děda chtěl vnučku do péče kvůli týrání. Zmanipuloval ji k výmyslům, soudí ho

21. května 2024  17:25

Bouchla mě sušákem na prádlo, kopla do břicha, je zlá, křičí, tahá mě za vlasy, sráží na zem. Takto...

Poslanci znovu řeší možné odpuštění penále z odvodů na zdravotní pojištění

21. května 2024  5:45,  aktualizováno  17:15

Přímý přenos Poslanci rozhodují o možnosti odpuštění penále z odvodů na zdravotní pojištění, což vrátil Senát....

Pavel si vyzkoušel letecký simulátor, hokejistům s posilami předpovídá úspěch

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  17:14

Za přísnějších bezpečnostních opatření začal v úterý prezident Petr Pavel se svou chotí Evou...

Distributor smrtícího alkoholu z metanolové kauzy byl podmínečně propuštěn

21. května 2024  16:36,  aktualizováno  17:05

Jiří Vacula, který v roce 2012 distribuoval otrávený metanol, byl podmíněně propuštěn na svobodu. S...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 313
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7510x
Autorka knih, tlumočnice, barmanka, taxikářka na obou stranách silnice. Poslední vydané knížky: Levhartice (román), Beton (soubor povídek), Péra a perutě (můj první román v novém vydání), Postřehy z Londonistánu (blogokniha), Pečená zebra (román o černobílých vztazích v Česku). Na jařeo vyšlo nové vydání Slonů v soumraku (román o nerovné lásce starší Angličanky a mladého Senegalce). Na září se chystá fungl nové doplněné vydání tlusté blogoknihy -- Multikulti pindy jedný český mindy. Zrovna se pouštím do pokusu napsat novou knížku. Můžete mě kontaktovat na ivapekarkova@gmail.com