Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Brixtonská mešita

Patřili hoši, kteří se mě, nepříliš profesionálně, pokusili přepadnout, ke kongregaci Brixtonské mešity? Hlavu bych za to na špalek nedala, ale vyloučené to není. Brixtonská mešita (arabským názvem Masdžid íbn Tajmejá) má pro mladé brixtonské kriminálníky přitažlivost přímo magickou. Působí jako magnetická hora, ke které se slétají hoši bez zázemí, bez budoucnosti, bez naděje. Nebo aspoň ti, kteří si myslí, že nemají zázemí, budoucnost a naději. Mešita slouží jako reformační centrum pro čerstvě propuštěné vězně. Zdá se ale, že se kolem ní shromažďuje i velká řada těch, kteří zatím do lochu nezavítali, ale mají k tomu všechny předpoklady. Brixtonská mešita je pozoruhodný, snad dokonce jedinečný fenomén.

Otevřená byla v roce 1990 (což z ní činí nejstarší mešitu v jižním Londýně), a kdybyste projížděli kousíček od ní po Brixton Road, nejspíš byste netušili, že vidíte mešitu. Vypadá jako obyčejný dům, po minaretu ani stopy. Snad to souvisí s tím, že se tu praktikuje tradice salafi, tedy islám takový, jaký býval ve svých začátcích.

"Vedení" mešity tvoří černošští Britové, kteří přijali islám. Mnohého muslima, který se do tohohle náboženství narodil, jsem slyšela bručet, že tihle lidé o islámu vědí pramálo, a i když se snaží být dobří muslimové, moc jim to nejde. Jestli z nich mluví jen nedůvěra ke konvertitům, anebo na tom opravdu něco je, to se já bezvěrec posoudit neodvážím. Fakt je, že každý pátek se tam prý chodí modlit pět set věřících – a momentálně se mešita rozšiřuje, aby pojala tisíc pravověrných.

Pravověrní jsou vesměs konvertité. V roce 2004 se imám Omar Urquhart vyjádřil, že šedesát procent z pěti set členů kongregace tvoří černošští konvertité. Jsou to skoro výlučně muži.

Možná mezi ně patří i rozjívenci z mého taxíku.

Brixtonskou mešitou se prolnulo několik nechvalně známých jmen. Abdullah el-Faisal, radikální muslimský klerikál, který si později odseděl trest za podněcování rasové nenávisti a pak byl v roce 2007 deportován na rodnou Jamajku, začátkem 90. let svými řečmi lákal do mešity stovky a stovky lidí. Ke cti Brixtonské mešity slouží, že ho za jeho "radikální" (čti: rasistické a nenávistné) názory v roce 1993 vyrazila. El-Faisal přesunul pozadí a nenávistné řeči do mešity ve Finsbury Parku v severním Londýně – té, kolem které se shromažďovali nejradikálnější islámistické živly. (Ve Finsbury Park Mosque kázali nenávist Abu Hamza s hákem místo pravé ruky – ten je svého času ve vězení – i Abu Quatada, který byl tohle úterý z britského vězení propuštěný a právě v tomhle okamžiku se řeší, jestli bude, nebo nebude deportován do Jordánska.)

Když vyšlo najevo, že Zacarias Moussaoui, usvědčený za svou úlohu ve spiknutí, které vedlo k vraždění amerických občanů 11. září 2001, v roce 1996 navštěvoval Brixtonskou mešitu, vedení mešity se otřáslo hrůzou. Ale svědomí měli čisté: jakmile se začal Zacharias dostavovat do mešity oblečen do vojenských maskáčů a s batohem a žádat po imámovi, ať mu poradí, jak se stát džihádistou, z mešity ho jednou provždy vykopli.

I "Shoe Bomber" Richard Ried navštěvoval v letech 1996 až 1998 Brixtonskou mešitu.

Reid měl z pohledu člověka ze střední třídy pozoruhodný život: narodil se v roce 1973 ve čtvrti Bromley v jižním Londýně, jeho matka byla bílá Britka a jeho tatínek míšenec s vazbami na Jamajku. Když spatřil světlo světa, byl jeho otec zrovna ve vězení za odcizení auta – byl to chlapík s kariérou kriminálníka a jeho syn se vydal v jeho stopách. Jakmile vyšel ze školy, stal se sprejerem a drobným zločincem. Když v roce 1995 zrovna seděl ve vězení a stěžoval si, že jsou všichni děsní rasisti a k černochovi jako on se chovají nemožně, poradil mu tatínek, ať se stane muslimem – muslimové prý nedělají rozdíly mezi lidmi a ve vězení dostávají lepší stravu. Reid tak učinil, a jakmile ho propustili, vydal se do Brixtonské mešity, aby ho tam naučili, jak být dobrým muslimem.

Reid na fotkách vypadá, pravda, trochu divoce, ale za černocha by ho považoval snad jen americký separatista z devatenáctého století. Má v sobě nanejvýš čtvrtinu černošské krve. Na fotkách dostupných na internetu nemá na hlavě kapuci, ale barvou pleti i výrazem tváře připomíná – "muslimské bratry" v mém taxíku.

Pro Reida Brixtonská mešita nebyla dost radikální. Začal chodit do té ve Finsbury Parku, kde ho zřejmě vyhledali "lovci talentů" z al-Kajdy. Strávil pak nějaký čas v Pákistánu a v teroristickém výcvikovém táboře v Afganistánu, a konečně byl připraven.

21. prosince 2001 se pokoušel nastoupit do letadla z Paříže do Miami, ale vypadal tak zanedbaně, že vzbudil podezření. Nedovolili mu nastoupit. Vrátil se druhý den – a tentokrát se do letadla dostal.

Co se stalo na palubě letu Amerických aerolinií číslo 63 už každý ví: Reida přistihli, jak se znovu a znovu pokouší rozškrtnout sirku a cosi zapaluje. Jeho pokus o sebevražedný atentát byl neúspěšný, ale ne tak směšný, jak by se na první pohled mohlo zdát: experti jsou dnes přesvědčení, že se nezdařil jen díky čtyřiadvacetihodinovému zpoždění. Doutnák, který měl podpálit plastickou trhavinu v podrážkách, zvlhl (neví se, jestli proto, že se Reid brodil loužemi, anebo se mu potily nohy), a k výbuchu nedošlo.

Dnes sedí Reid v "super maximum security prison" v Coloradu a je tam na doživotí, bez možnosti podmínečného propuštění.

Hlavní zástupce Brixtonské mešity Abdul Haqq Baker v rozhovoru pro BBC prohlásil, že se do jejich mešity slézají živly toužící po extrémistickém vyjádření své víry. Představitelé mešity prý nesčetněkrát informovali policii o tom, že se jejich svatostánek stal rejdištěm "lovců talentů" z řad extremistických skupin – hledali v Brixtonské mešitě mladé chlapíky, kteří nevědí, kam patří, a je snadné jim namluvit cokoli.

Brixtonská mešita není extrémistická. Naopak – snaží se systematicky zbavovat jedinců, kteří do ní extrémismus vnášejí. Snaží se pomáhat propuštěným vězňům a přesvědčovat je, že kariéra zločinců není to pravé. Bohužel se jen těžko dá spočítat, kolik kriminálníků mešita napravila a kolika dobrým lidem pomohla. Mluví a píše se jen o lidech, kteří s mešitou měli co do činění -- a pak provedli něco neodpustitelného. Brixtonská mešita, na rozdíl od té ve Finsbury Parku, už dlouho nepřipustila, aby v ní kázal člověk s extrémními názory.

Mešita ve Finsbury Parku je dnes pod kontrolou policie i tisku. Proslavila se jako "nejradiálnější", "nejnenávistnější" mešita v Londýně, a tak si na ni úřady dávají pozor. Pokud to jde. Monitorovat dění v náboženských institucích a sledovat, kdo a kdy je navštěvuje, je ve svobodné a svobodomyslné zemi problematické.

Zrovna jsem se dočetla, že sledování čerstvě propuštěného "kazatele nenávisti" Abu Quatady, který stále žije v "bezpečném domě", ze kterého má vycházky jen dvě hodiny denně, vyžaduje 60 policistů a stojí deset tisíc liber denně.

Jak by mohla policie sledovat činnost stovek, možná tisíců, možná desítek tisíc "problémových" mladých lidí, kteří všichni vypadají – snaží se vypadat! – stejně a teoreticky by se mohlo stát, že si je vyberou a indoktrinují představitelé těch nejextrémističtějích skupin?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Iva Pekárková | středa 15.2.2012 9:17 | karma článku: 31,92 | přečteno: 3116x
  • Další články autora

Iva Pekárková

Jak se K. stal mocným čarodějem

Bylo kouzelné slunečné ráno. K. se rozhodl, že zas jednou pojede do práce na kole. A protože tohle bylo poprvé, co po zimě vytáhl bicykl, dal si na cestu do severního Londýna dvě a půl hodiny. Nechtěl dorazit pozdě.

3.4.2017 v 8:35 | Karma: 40,30 | Přečteno: 6078x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

Véééliká láska a na noze páska. Pravdivý příběh.

Co je v tomhle příběhu páska? Téhle pásce na kotníku se anglicky říká „tag“, česky náramek a je to zařízení, které vám přimontují na nohu, když něco provedete, aby mohli

14.3.2017 v 9:07 | Karma: 37,57 | Přečteno: 5158x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

O mezinárodní nezbytnosti profesionálních žen

Byl to malér. Jeremy, řidič soupravy londýnské nadzemní dráhy, najel s vlakem na odstavnou kolej, kde měl zůstat až do rána, a nevšiml si, že ve vagónu pořád sedí – nebo teda napůl leží – zapomenutý pasažér.

8.3.2017 v 9:04 | Karma: 39,00 | Přečteno: 4738x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

Partyzánská Zahrádka ve Východním Penge

Zrovna zasvítilo sluníčko, a tak jsem si čekání na autobus krátila focením rozkvetlých sněženek, šafránů a narcisů, které jako zázrakem vyrašily na kousku země hned u zastávky. V tom okamžiku se ke mně přitočil chlapík

6.3.2017 v 9:12 | Karma: 34,60 | Přečteno: 2015x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

Obejměte fobika (O strachu)

Byli dva. A zřejmě přišli nezávisle na sobě, i když teď seděli vedle sebe – vzadu, v té části kavárny, kam se mohli uchýlit lidé, které „beseda s autorem“ (mnou) nijak zvlášť nezajímala, a popíjet si tam skvělé kafe, aniž bych je

5.12.2016 v 8:30 | Karma: 34,92 | Přečteno: 2844x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

KOMENTÁŘ: Evropa udělala osudovou chybu. Migrace je druh nevojenské expanze

11. května 2024

Premium Věcně nesmyslnou teorií multikulturalismu Evropa rozpoutala migrační vlnu, která starý kontinent...

Polsko tíží migrační tlak z Běloruska. Na hranici si vybuduje opevnění

11. května 2024  14:39

Polsko vybuduje opevnění na své hranici s Běloruskem, aby čelilo migračnímu tlaku, který podle něj...

Afghánistán zasáhly přívalové deště. Záplavy si vyžádaly nejméně 300 obětí

11. května 2024  10:53,  aktualizováno 

Záplavy na severu Afghánistánu, způsobené přívalovým dešti, si vyžádaly několik stovek obětí....

Moskva využije zpožděných dodávek zbraní, míní šéf ukrajinských pozemních sil

11. května 2024  13:36

Válka proti Rusku vstoupí v příštích dvou měsících do kritické fáze, soudí velitel ukrajinských...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 313
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7499x
Autorka knih, tlumočnice, barmanka, taxikářka na obou stranách silnice. Poslední vydané knížky: Levhartice (román), Beton (soubor povídek), Péra a perutě (můj první román v novém vydání), Postřehy z Londonistánu (blogokniha), Pečená zebra (román o černobílých vztazích v Česku). Na jařeo vyšlo nové vydání Slonů v soumraku (román o nerovné lásce starší Angličanky a mladého Senegalce). Na září se chystá fungl nové doplněné vydání tlusté blogoknihy -- Multikulti pindy jedný český mindy. Zrovna se pouštím do pokusu napsat novou knížku. Můžete mě kontaktovat na ivapekarkova@gmail.com