Fotbalová Sparta druhá neskončí, předběhne ji Liberec

V sobotu začne jarní polovina fotbalové Gambrinus ligy a ač si o ní my ryzí fandové často myslíme leccos nehezkého, přece jen se nám přes zimu u stereotypní a příliš tvrdé anglické Premier League stýskalo :))) 

Konstatování v perexu samozřejmě berte s lehkým nadhledem, uznávám, že i na ty anglické velkokluby se sem tam v televizi mrknout dá :) Začátek českých jarních odvet je ale přeci jen vhodnou příležitostí k tomu zkusit si tipnout, jakže bude 30. května v osm večer vypadat konečná ligová tabulka. Nabízím tedy své pořadí s krátkým zdůvodněním u všech šestnácti týmů a budu se těšit na případnou polemiku v komentářích :)

1. Slavia

Obhájce titulu ztratil přes zimu trio Krajčík-Tavares-Necid, myslím ale, že opravdu citelně bude chybět hlavně Krajčík. Z posil se mi jeví notně přeceněný Besta, mnohem gólovější jsou Fořt a Pekhart. Slavia se nevyhne klopýtnutím, pomůže ale kouzlo nového stadionu v Edenu, kde poznají sešívaní hořkost porážky maximálně jednou, jestli vůbec. Domácí zápas s Libercem ve 30. kole už bude jen oslavou titulu, rozhodně se (nejpozději) o kolo dřív.

2. Liberec

Celek z Podještědí je pohromadě delší dobu, neoslabily ho žádné odchody a pokud bude přát zdraví oporám, věřím, že Liberec opět překvapí a potvrdí vzestup formy po nebývale špatném začátku podzimu - kvalifikace o Champions League tak bude sladkou odměnou.

3. Sparta

Tady by se daly psát romány, ale ve zkratce: mnozí z těch, kteří měli zůstat, odešli, mnozí z těch, kteří měli odejít, zůstali. Ze zbabraného kalendářního roku se Sparta podle mě poučila sotva tak napůl a na jaře se sice zlepší, ale bude to stačit jen na bronz a možná zisk domácího poháru...

4. Mladá Boleslav

Srdce týmu Rajnoch je pryč a při vší úctě, nikdo se srovnatelnými morálními a vůdcovskými vlastnostmi momentálně v Boleslavi není. Nejpozději v posledním kole tak Bolka doma v přímém souboji přepustí bronz Spartě, sny o Lize mistrů se rozplynou už dřív.

5. Olomouc

Další jarní černý kůň. Rezignováním na služby Toleskiho udělala Slavia chybu, ze které vytěží právě Sigma: vsadil bych se, že Makedonec, pokud se bude moci opět spolehnout na důvěru trenéra a základní sestavu, nastřílí na jaře přinejmenším pět branek!

6. Teplice

Zkušenosti, sehraný tým a výborné zázemí pomohou Teplice udržet v širší špičce, ale nic víc. Nepomůže ani fakt, že v 21. kole padne na pro ni neoblíbených Stínadlech jako obvykle Sparta :)

7. Ostrava

Nejvíc oslabený celek zažije kruté vystřízlivění a bude se muset smířit s důsledky neprozíravé personální politiky: Svěrkoše s Galáskem jde nahradit těžko, Otepka ztratí rychle chuť a poslední domácí utkání s Olomoucí "ozdobí" kromě porážky i slabá návštěva. Baník čeká propad tabulkou. 

8. Plzeň

Pozice v polovině tabulky je přesně tím maximem, na které "béčko Sparty" v čele s Horváthem má. Sezona bez existenčních starostí ale bude s ohledem na poslední roky pro Plzeňáky příjemná a leccos napoví už statečný, byť marný vzdor v prvním jarním kole v Edenu.

9. Brno

Jsou tací, kdo věří, že trenér Beránek mužstvo ze Štatlu vytáhne tabulkou vzhůru, já se ale podržím rčení, že z hovna bič neuplete ani David Cooperfield. Šeď a nuda stejně jako na podzim, poslední talent Střeštík bude v léte z Brna prchat při sebemenším náznaku nabídky.

10. Bohemians Praha

Nenávidění, ale s kvalitním kádrem, to je "falešná" střížkovská Bohemka. Nepodceňovat, ať se to někomu líbí, nebo ne, v srpnu budou možná ligu začínat Bohemky dvě. Veterán Kincl je mým tajným tipem na senzačního krále střelců.

11. Jablonec

Tady se hodí parafráze legendární hlášky Aleše Procházky z pořadu S mikrofonem za... : Kdybych si měl vzpomenout na nějakou podařenou věc ze strany jabloneckých fotbalistů během podzimní části, bylo by v étéru dlouhé ticho a stejně bych si na nic nevzpomněl :) Na jaře to bude v podstatě totéž.

12. Žižkov

Trenér Ščasný sedí Viktorce a Viktorka sedí jemu. Naučí Žižkov bránit a kromě nezměnitelného Švancary také bojovat, což po prachbídném podzimu vynese záchranu: ovšem až v předposledním kole v Příbrami a těsně předtím ještě dostanou Viktoriáni doma ukrutně nařezáno od Slavie.

13. České Budějovice

Nic velkého, ale Budějovice umí doma a na jaře to oproti podzimu skutečně potvrdí. Dynamo se v předstihu zachrání a v posledních třech kolech (Ostrava, Teplice, Liberec) bude už jen prohrávat, což Budějovické srazí až na 13. příčku. 

14. Příbram

Někdy stačí k záchraně v soutěži i skutečnost, že jsou tady prostě pořád dva ještě o něco zoufalejší týmy. Nebude moc lidí, kteří by o to vlastně stáli, ale svěřenci exota Moralese vyválčí ligu i pro příští rok díky plichtě v posledním kole - domácímu Brnu už totiž o nic nepůjde...

15. Kladno

Nevýrazný kádr, málo zkušeností a k tomu se na Kladenských ze všech týmů nejvíc podepíše ekonomická krize - proč, to se mě neptejte, vidím jen výjevy :) Sestup bude svým způsobem úlevou, přestože naděje bude dlouho žít. Utne ji až ve 30. kole Baník.

16. Zlín

Nejen za způsob, jakým se na Moravě vypořádali s trenérem Levým, si Zlín podle mě sestup zaslouží. Mužstvo sice půjde výkonnostně nahoru, balvan ubohých devíti podzimních bodů bude ale přeci jen příliš těžký. A po sezoně přijdou opět na řadu spekulace o sloučení se Slováckem, tentokrát už bez emocí, neboť regionální sousedi se potkají na stejné soutěžní úrovni.

 

PS: A na závěr ještě tradiční "rady tipujúcim" pro první jarní kolo: :)

 

Teplice - Liberec  02  (neprohra hostů)

Budějovice - Příbram  10  (neprohra domácích)

Slavia - Plzeň  (výhra domácích, ovšem jen o gól, zkuste handicapovou remízu :)

Brno - Ostrava  0  (remíza)

Kladno - Bohemians  02  (neprohra hostí)

Žižkov - Zlín   10  (neprohra domácích)

Olomouc - Sparta  02  (neprohra hostů)

Boleslav - Jablonec  0  (remíza)

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lukáš Pařenica | čtvrtek 19.2.2009 22:30 | karma článku: 9,45 | přečteno: 1234x