Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Véčkař Bárta privatizuje vnitro i politiku. Proč?

Je spousta věcí, které jsou po podivném výsledku voleb v české kotlině jinak, jako vykřičník ale nade vším trčí nový ministr dopravy Vít Bárta. Oficiálně místopředseda strany Věci veřejné je totiž u nás prozatímním unikátem: ještě nikdy se žádnému českému podnikateli nepodařilo vstoupit do vrcholné politiky s takovou lehkostí a za pomoci jedné populární tváře a pár pohledných blondýnek (včetně své vlastní přítelkyně) de facto zprivatizovat dvě z klíčových ministerstev, vnitro a dopravu. Zprivatizovat?

idnes.cz

Ano, zprivatizovat. Chápeme-li totiž toto sloveso jako přesun čehokoli ze státních do soukromých rukou, pak v tomto případě vlastně není proč s ním váhat. Vít Bárta podnikal až do samotných voleb v oboru bezpečnostních agentur, právem proto (některá) média a konkurenční politici varovali před tím, svěřit jeho politickému projektu resort vnitra, s Bártovým oborem bytostně propojený.

Co se však stalo po volbách? Věci veřejné vnitro naopak opravdu získaly, navíc po dlouhých vyjednáváních, při nichž do předpokojů nezřídka přímo prýštil nepřehlédnutelný zájem Véčkařů PRÁVĚ o toto ministerstvo. Samotný Bárta sice dostal na starost dopravu a vnitro ovládl předseda Radek John, nevidět ovšem za tímto tahem předem připravený plán, který má - pomocí mediálně známé tváře domnělého novinářského bojovníka za spravedlnost všehomíra - překrýt bezostyšnost téhle akce, to už chce pořádný kus optimismu.

Dnes už však ani sebevětší optimista nemůže věřit, že nemá Vít Bárta na chod vnitra sebemenší vliv, stejně jako se lze důvodně jen pousmát nad převody klíčových podílů jeho společností do rukou jeho bratra či manželky. Copak tenhle fígl už dávno nepoužívají i ti méně vypečení podvodníčci a grázlíci, kteří potřebují tvrdit, že to či ono vůbec nevlastní? A koneckonců, o tom, že podle všech dostupných neoficiálních informací řídí vnitro místo jeho formálního šéfa sám Bárta, psal před několika dny jeden z našich nejčtenějších deníků na titulní straně - pravda, v textu pojatém trochu jako kuriozita pro zasmání, zaobírajícím se spíš tím, jak legračně John vypadá na schůzích, kde za něho bez vyzvání mluví jeho místopředseda.

Ale což, Bártův poslušný spolek celebrit, sexbomb a dopravních expertů vynesli do vlády svými hlasy lidé, kteří nejspíš nikdy nebudou číst tento text, stejně jako si nepřečtou nic, co zavání politikou. Mnohem zajímavější, než lamentovat nad mentální úrovní deseti procent účastníků parlamentních voleb, je tak položit si jednoduchou otázku: Proč vlastně Vít Bárta vstoupil do politiky?

Bez zdlouhavého pátrání v předvolebních rozhovorech budu se svolením laskavého čtenáře předpokládat, že byla tahle otázka panu místopředsedovi nejméně jednou, spíše pak častokrát položena. Stejně tak úspěšně si lze zrekonstruovat i Bártovu odpověď: jde mu o stav věcí veřejných (odtud název jeho soukromé partaje), není mu lhostejné, v jakém šlendriánu to žijeme a nejspíš taky přihodil i něco o řecké hrozbě (jak víme, Řecko je země, kde už touhle dobou měli být všichni mrtví hlady). Věřte nebo nevěřte, rozhodně však touto odpovědí nemůžete být překvapeni.

Pravou Bártovu motivaci (existuje-li taková) se samozřejmě média pokoušejí najít dodnes. Většinou ale bohužel oscilují mezi naivitou pitomou a naivitou paranoidní. Naivita pitomá (nedávno třeba šéfka reportérů MF Dnes) například zcela vážně naznačuje, že Bárta privatizuje vnitro proto, aby ochromující smrští legislativních změn a úspor oslabil českou policii natolik, že nebude schopna chytat zhýralé boháče jezdící luxusními auty po českých dálnicích dvoustovkou. Nevím jak vy, ale já bych byl jako úspěšný podnikatel s prosperující firmou na tohle asi líný.

Naivita druhá, ta paranoidní, se shodne se svou kolegyní na tom, že Bárta hodlá pozici státu a vnitra oslabit, a v tomto předpokladu mohu konečně souhlasit i já. Jenže teorie o tom, že tam, kde policie nestíhá vyřizovat záplavu legislativních změn, zabavovat a zase vracet řidičáky, tam že se bude báječně dařit bezpečnostním agenturám, tahle teorie se mi tedy zdá dost divoká. Je snad Vít Bárta sdruženým agentem všech bezpečnostních agentur v zemi? Stojí mu za to kvůli takhle komplikovanému ekonomickému teroru vystrkovat na veřejnost svůj obličej, o jiných a pohlednějších tělesných částech jeho dnes už manželky ani nemluvě? A koneckonců, svou bezpečnostní firmu si do hrobu nevezme: obětoval by kvůli její domnělé veleprosperitě čtyři roky života na oltář nekonečných vládních grémií se sucharem Nečasem a flamendrem Kalouskem?

Ne, nevěřím ani jedné z těch naivit. Jenže proč se tedy Vít Bárta ve skutečnosti do politiky nacpal? Proč si usmyslel přes Johna řídit právě vnitro, které je v jeho rukou do očí bijícím střetem zájmů? Jaký skutečný smysl mají úsporná opatření a komu pomohou navrhované zákony? Opravdu jednoduše prospějí lidem v této zemi? Je Bárta takový altruista, aby místo řízení své dobře prosperující firmy šel do státního "konat dobro" za pár desítek tisíc měsíčně? Touží snad spíš po moci a po příslovečném světle ramp? Nebo věří, že pár let v politice z něj udělá v českém byznyse definitivně Kostěje Nesmrtelného? 

Všechny tyto otázky zůstávají a měly by být kladeny mnohem častěji a hlasitěji, než jsou kladeny teď - a to i bez ohledu na to, že 80 procent českých médií současné vládě nepokrytě fandí a nemalá část z nich to nejspíš ani nedělá nezištně. Sám se těším, až se dočkáme odpovědí, obávám se ovšem toho, že nám je nabídne spíš až s odstupem času vývoj událostí, než kdy samotný Vít Bárta. A to už by pro nás všechny mohlo být dost pozdě.

(Update 15.9.2010 23:00)

Dovolím si s denním odstupem ještě připojit dva další odkazy: text na jednom z nich pochází už z června letošního roku a dobře ilustruje, že nejsem první, kdo ve spojení s Vítem Bártou použil výraz "privatizace" politiky či státní správy - nejde tedy snad o jakési mé individuální hanobení pana ministra, jak mi v komentářích několik čtenářů vyčetlo :) Povšimnout si lze také toho, kolik z těch véčkařských "podivností", které autor ve svém textu považuje za krátkodechou záležitost, je dnes zpátky na scéně, ať už se jedná o sedmimilionový úpis poslanecké poslušnosti, nebo třeba Johnem "sympaticky odvolané" plány na korupční testování úředníků, téma právě tento týden velmi aktuální. 

Odkaz druhý pak směřuje na poměrně obsáhlý rozhovor s Vítem Bártou starý naopak jen pár dní, a vedený šéfredaktorem MF DNES Martinem Moravcem. Na něm se dá dle mého soudu zase dobře ilustrovat to, jak nekonkrétně se média zajímají o Bártovu motivaci ke vstupu do politiky (přímá otázka tímto směrem nezazní, zato se dozvíme, jaké nosí ministr kapesníčky). Neskromně si navíc myslím, že toto interview úspěšně reprezentuje i to, jak snadno mohou být lidem nesympatičtí i mnozí úspěšní podnikatelé... ale to už je ovšem samozřejmě čistě věc osobního názoru a vkusu.

Konečně zcela formální a drobná úprava textu se pak týká nefungující větné stavby ve druhém odstavci, kde mi omylem zůstalo nepotřebné slovíčko "čeho" - za upozornění děkuji jednomu ze čtenářů, byť jeho reakce nebyla právě z nejnoblesnějších.

Autor: Lukáš Pařenica | středa 15.9.2010 8:00 | karma článku: 41,66 | přečteno: 10167x
  • Další články autora

Lukáš Pařenica

Fotbalová Slavia jako Alfa Romeo. Kdo chce řídit teď?

Představte si, že shodou šťastných náhod zakoupíte auto kdysi opravdu hodně slavné, dnes už pravda poněkud zaprášené značky: řekněme Alfu Romeo. Vůz už je to trochu dýchavičný a nešlape zrovna jak má, přesto si asi dobře rozmyslíte, koho posadíte za volant, protože stál hodně peněz a samotný jeho provoz stojí každý rok ještě jednou tolik.

20.8.2013 v 8:00 | Karma: 10,44 | Přečteno: 356x | Diskuse| Sport

Lukáš Pařenica

Rozmarná léta postkomunistického filmu aneb Bartoška-Chaun-Komplex

Nejsem příznivcem jednoduchých hesel o tom, jak "herci vždycky sloužili každému režimu" a už vůbec se ve vlastním zájmu snažím bránit myšlenkám na to, zda mnohé represe směrem k české kulturní smetánce za dob socialismu nebyly tak trochu adekvátní jejich asociálním postojům. Po shlédnutí úterní první části nového cyklu ke dvaceti letům porevolučního českého filmu ovšem těžko zvládat jedno i druhé.

4.1.2011 v 22:10 | Karma: 27,03 | Přečteno: 1934x | Diskuse| Kultura

Lukáš Pařenica

Prohra s Litvou není dno, přemlouvání Ujfalušiho ano

Zvažoval jsem publikování tohoto textu už koncem minulého týdne, pár dní před vstupem české fotbalové reprezentace do kvalifikace o EURO 2012 zápasem proti Litvě. Nakonec jsem si řekl, že nebudu malovat čerta na zeď, a dostávám se k němu až teď, takže asi bude leckomu zavánět generálováním po prohrané bitvě. Jenže, český fotbal je momentálně v takovém stavu, že je mi to vlastně úplně jedno.

8.9.2010 v 8:00 | Karma: 45,10 | Přečteno: 9275x | Diskuse| Sport

Lukáš Pařenica

Vuvuzely a komentátoři ČT: co rve uši víc?

Fotbalové mistrovství světa v Jihoafrické republice zatím mnoho krásy nenabídlo, pražádné potěšení ovšem divákům nemůže přinést ani kvalita práce komentátorů ČT. Stále přitom platí mnohokrát omletá(sic!) pravda, že tenhle tým si platíme ze svých peněz koncesionářskými poplatky my všichni.

17.6.2010 v 20:30 | Karma: 22,92 | Přečteno: 3678x | Diskuse| Sport

Lukáš Pařenica

Konec kouče Jarolíma: nejapný, nekonečný a nejspíš zbytečný

Fotbalová Slavia se v úterý konečně rozkývala ke kroku, o kterém se v českých novinách už stihly popsat tuny papíru: vyměnila trenéra Karla Jarolíma, muže, který je spjat s mimořádným kvalitativním vzepjetím sešívaných barev v uplynulých pěti letech. Jenže, byla to bohužel výměna provedením přímo tragická, a oddůvodněním pak přinejmenším sporná. Ale popořádku.

31.3.2010 v 8:00 | Karma: 13,33 | Přečteno: 1205x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

V Římě tekla červená. Do protestu proti vraždění žen zasáhla policie

26. června 2024  18:19

Feministky ve středu v centru Říma potřísnily červenou barvou Španělské schody. Protestovaly tak...

U Kolína bourala cisterna, vytekl z ní asfalt. Hasiči ho několik hodin přečerpávali

26. června 2024  15:25,  aktualizováno  18:17

K dopravní nehodě dodávkového vozidla a cisterny došlo ve středu před polednem na Kolínsku....

Není třeba mluvit o normalizaci vztahů, řekl Pavel. Slováci se pustili do Fialy

26. června 2024  6:45,  aktualizováno  18:05

Kdo čekal, že návštěva nového slovenského prezidenta Petera Pellegriniho pomůže k ukončení roztržky...

Prokletí úspěšných. Labouristy straší lenost voličů, z triumfu může být mrzení

26. června 2024

Premium Britské volby se podle průzkumů zdají být rozhodnuté. Labouristická strana ukořistí v Dolní...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 25
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4584x
Milovník dobré hudby, krásných žen, romantických filmů, pohledné kopané a politiků, kteří jsou hodni výrazu státník :)