Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Fotbalová Sparta druhá neskončí, předběhne ji Liberec

V sobotu začne jarní polovina fotbalové Gambrinus ligy a ač si o ní my ryzí fandové často myslíme leccos nehezkého, přece jen se nám přes zimu u stereotypní a příliš tvrdé anglické Premier League stýskalo :))) 

Konstatování v perexu samozřejmě berte s lehkým nadhledem, uznávám, že i na ty anglické velkokluby se sem tam v televizi mrknout dá :) Začátek českých jarních odvet je ale přeci jen vhodnou příležitostí k tomu zkusit si tipnout, jakže bude 30. května v osm večer vypadat konečná ligová tabulka. Nabízím tedy své pořadí s krátkým zdůvodněním u všech šestnácti týmů a budu se těšit na případnou polemiku v komentářích :)

1. Slavia

Obhájce titulu ztratil přes zimu trio Krajčík-Tavares-Necid, myslím ale, že opravdu citelně bude chybět hlavně Krajčík. Z posil se mi jeví notně přeceněný Besta, mnohem gólovější jsou Fořt a Pekhart. Slavia se nevyhne klopýtnutím, pomůže ale kouzlo nového stadionu v Edenu, kde poznají sešívaní hořkost porážky maximálně jednou, jestli vůbec. Domácí zápas s Libercem ve 30. kole už bude jen oslavou titulu, rozhodně se (nejpozději) o kolo dřív.

2. Liberec

Celek z Podještědí je pohromadě delší dobu, neoslabily ho žádné odchody a pokud bude přát zdraví oporám, věřím, že Liberec opět překvapí a potvrdí vzestup formy po nebývale špatném začátku podzimu - kvalifikace o Champions League tak bude sladkou odměnou.

3. Sparta

Tady by se daly psát romány, ale ve zkratce: mnozí z těch, kteří měli zůstat, odešli, mnozí z těch, kteří měli odejít, zůstali. Ze zbabraného kalendářního roku se Sparta podle mě poučila sotva tak napůl a na jaře se sice zlepší, ale bude to stačit jen na bronz a možná zisk domácího poháru...

4. Mladá Boleslav

Srdce týmu Rajnoch je pryč a při vší úctě, nikdo se srovnatelnými morálními a vůdcovskými vlastnostmi momentálně v Boleslavi není. Nejpozději v posledním kole tak Bolka doma v přímém souboji přepustí bronz Spartě, sny o Lize mistrů se rozplynou už dřív.

5. Olomouc

Další jarní černý kůň. Rezignováním na služby Toleskiho udělala Slavia chybu, ze které vytěží právě Sigma: vsadil bych se, že Makedonec, pokud se bude moci opět spolehnout na důvěru trenéra a základní sestavu, nastřílí na jaře přinejmenším pět branek!

6. Teplice

Zkušenosti, sehraný tým a výborné zázemí pomohou Teplice udržet v širší špičce, ale nic víc. Nepomůže ani fakt, že v 21. kole padne na pro ni neoblíbených Stínadlech jako obvykle Sparta :)

7. Ostrava

Nejvíc oslabený celek zažije kruté vystřízlivění a bude se muset smířit s důsledky neprozíravé personální politiky: Svěrkoše s Galáskem jde nahradit těžko, Otepka ztratí rychle chuť a poslední domácí utkání s Olomoucí "ozdobí" kromě porážky i slabá návštěva. Baník čeká propad tabulkou. 

8. Plzeň

Pozice v polovině tabulky je přesně tím maximem, na které "béčko Sparty" v čele s Horváthem má. Sezona bez existenčních starostí ale bude s ohledem na poslední roky pro Plzeňáky příjemná a leccos napoví už statečný, byť marný vzdor v prvním jarním kole v Edenu.

9. Brno

Jsou tací, kdo věří, že trenér Beránek mužstvo ze Štatlu vytáhne tabulkou vzhůru, já se ale podržím rčení, že z hovna bič neuplete ani David Cooperfield. Šeď a nuda stejně jako na podzim, poslední talent Střeštík bude v léte z Brna prchat při sebemenším náznaku nabídky.

10. Bohemians Praha

Nenávidění, ale s kvalitním kádrem, to je "falešná" střížkovská Bohemka. Nepodceňovat, ať se to někomu líbí, nebo ne, v srpnu budou možná ligu začínat Bohemky dvě. Veterán Kincl je mým tajným tipem na senzačního krále střelců.

11. Jablonec

Tady se hodí parafráze legendární hlášky Aleše Procházky z pořadu S mikrofonem za... : Kdybych si měl vzpomenout na nějakou podařenou věc ze strany jabloneckých fotbalistů během podzimní části, bylo by v étéru dlouhé ticho a stejně bych si na nic nevzpomněl :) Na jaře to bude v podstatě totéž.

12. Žižkov

Trenér Ščasný sedí Viktorce a Viktorka sedí jemu. Naučí Žižkov bránit a kromě nezměnitelného Švancary také bojovat, což po prachbídném podzimu vynese záchranu: ovšem až v předposledním kole v Příbrami a těsně předtím ještě dostanou Viktoriáni doma ukrutně nařezáno od Slavie.

13. České Budějovice

Nic velkého, ale Budějovice umí doma a na jaře to oproti podzimu skutečně potvrdí. Dynamo se v předstihu zachrání a v posledních třech kolech (Ostrava, Teplice, Liberec) bude už jen prohrávat, což Budějovické srazí až na 13. příčku. 

14. Příbram

Někdy stačí k záchraně v soutěži i skutečnost, že jsou tady prostě pořád dva ještě o něco zoufalejší týmy. Nebude moc lidí, kteří by o to vlastně stáli, ale svěřenci exota Moralese vyválčí ligu i pro příští rok díky plichtě v posledním kole - domácímu Brnu už totiž o nic nepůjde...

15. Kladno

Nevýrazný kádr, málo zkušeností a k tomu se na Kladenských ze všech týmů nejvíc podepíše ekonomická krize - proč, to se mě neptejte, vidím jen výjevy :) Sestup bude svým způsobem úlevou, přestože naděje bude dlouho žít. Utne ji až ve 30. kole Baník.

16. Zlín

Nejen za způsob, jakým se na Moravě vypořádali s trenérem Levým, si Zlín podle mě sestup zaslouží. Mužstvo sice půjde výkonnostně nahoru, balvan ubohých devíti podzimních bodů bude ale přeci jen příliš těžký. A po sezoně přijdou opět na řadu spekulace o sloučení se Slováckem, tentokrát už bez emocí, neboť regionální sousedi se potkají na stejné soutěžní úrovni.

 

PS: A na závěr ještě tradiční "rady tipujúcim" pro první jarní kolo: :)

 

Teplice - Liberec  02  (neprohra hostů)

Budějovice - Příbram  10  (neprohra domácích)

Slavia - Plzeň  (výhra domácích, ovšem jen o gól, zkuste handicapovou remízu :)

Brno - Ostrava  0  (remíza)

Kladno - Bohemians  02  (neprohra hostí)

Žižkov - Zlín   10  (neprohra domácích)

Olomouc - Sparta  02  (neprohra hostů)

Boleslav - Jablonec  0  (remíza)

 

Autor: Lukáš Pařenica | čtvrtek 19.2.2009 22:30 | karma článku: 9,45 | přečteno: 1234x
  • Další články autora

Lukáš Pařenica

Fotbalová Slavia jako Alfa Romeo. Kdo chce řídit teď?

Představte si, že shodou šťastných náhod zakoupíte auto kdysi opravdu hodně slavné, dnes už pravda poněkud zaprášené značky: řekněme Alfu Romeo. Vůz už je to trochu dýchavičný a nešlape zrovna jak má, přesto si asi dobře rozmyslíte, koho posadíte za volant, protože stál hodně peněz a samotný jeho provoz stojí každý rok ještě jednou tolik.

20.8.2013 v 8:00 | Karma: 10,44 | Přečteno: 356x | Diskuse| Sport

Lukáš Pařenica

Rozmarná léta postkomunistického filmu aneb Bartoška-Chaun-Komplex

Nejsem příznivcem jednoduchých hesel o tom, jak "herci vždycky sloužili každému režimu" a už vůbec se ve vlastním zájmu snažím bránit myšlenkám na to, zda mnohé represe směrem k české kulturní smetánce za dob socialismu nebyly tak trochu adekvátní jejich asociálním postojům. Po shlédnutí úterní první části nového cyklu ke dvaceti letům porevolučního českého filmu ovšem těžko zvládat jedno i druhé.

4.1.2011 v 22:10 | Karma: 27,03 | Přečteno: 1934x | Diskuse| Kultura

Lukáš Pařenica

Véčkař Bárta privatizuje vnitro i politiku. Proč?

Je spousta věcí, které jsou po podivném výsledku voleb v české kotlině jinak, jako vykřičník ale nade vším trčí nový ministr dopravy Vít Bárta. Oficiálně místopředseda strany Věci veřejné je totiž u nás prozatímním unikátem: ještě nikdy se žádnému českému podnikateli nepodařilo vstoupit do vrcholné politiky s takovou lehkostí a za pomoci jedné populární tváře a pár pohledných blondýnek (včetně své vlastní přítelkyně) de facto zprivatizovat dvě z klíčových ministerstev, vnitro a dopravu. Zprivatizovat?

15.9.2010 v 8:00 | Karma: 41,66 | Přečteno: 10167x | Diskuse| Politika

Lukáš Pařenica

Prohra s Litvou není dno, přemlouvání Ujfalušiho ano

Zvažoval jsem publikování tohoto textu už koncem minulého týdne, pár dní před vstupem české fotbalové reprezentace do kvalifikace o EURO 2012 zápasem proti Litvě. Nakonec jsem si řekl, že nebudu malovat čerta na zeď, a dostávám se k němu až teď, takže asi bude leckomu zavánět generálováním po prohrané bitvě. Jenže, český fotbal je momentálně v takovém stavu, že je mi to vlastně úplně jedno.

8.9.2010 v 8:00 | Karma: 45,10 | Přečteno: 9275x | Diskuse| Sport

Lukáš Pařenica

Vuvuzely a komentátoři ČT: co rve uši víc?

Fotbalové mistrovství světa v Jihoafrické republice zatím mnoho krásy nenabídlo, pražádné potěšení ovšem divákům nemůže přinést ani kvalita práce komentátorů ČT. Stále přitom platí mnohokrát omletá(sic!) pravda, že tenhle tým si platíme ze svých peněz koncesionářskými poplatky my všichni.

17.6.2010 v 20:30 | Karma: 22,92 | Přečteno: 3678x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Policie prověřovala nákup vojenského materiálu pro Ukrajinu. Zajistila 300 milionů

5. června 2024,  aktualizováno  8.6 21:12

Premium Česká policie v tichosti prověřovala třaskavý případ, který může mít negativní dopad na zbrojní...

Korespondenční volba dělí občany na dvě kategorie, hrozí manipulace, říká opozice

14. června 2024  8:42,  aktualizováno  13:45

Přímý přenos V Poslanecké sněmovně pokračuje jednání o korespondenční volbě. Tu opozice dlouhodobě odmítá. Podle...

Jednat s Kyjevem budeme, pokud stáhne vojáky z východu Ukrajiny, podmínil Putin

14. června 2024  12:52,  aktualizováno  13:29

Ruský prezident Vladimir Putin podle agentury TASS označil stažení ukrajinských vojáků z východu...

Muž uhořel v bytě, manželku našli mrtvou. Policie ji podezírá z vraždy

14. června 2024  8:03,  aktualizováno  13:23

V Klatovech dnes časně ráno hořel byt ve výškové budově, hasiči v něm našli mrtvého muže, další dva...

Noční oblohu ozářila svítící oblaka, vzácný úkaz je vidět za soumraku i úsvitu

14. června 2024  13:20

V noci na pátek se objevila mrazivě krásná Noční svítící oblaka neboli takzvané Noctilucent Clouds....

  • Počet článků 25
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4584x
Milovník dobré hudby, krásných žen, romantických filmů, pohledné kopané a politiků, kteří jsou hodni výrazu státník :)