Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Fotbalová Slavia jako Alfa Romeo. Kdo chce řídit teď?

Představte si, že shodou šťastných náhod zakoupíte auto kdysi opravdu hodně slavné, dnes už pravda poněkud zaprášené značky: řekněme Alfu Romeo. Vůz už je to trochu dýchavičný a nešlape zrovna jak má, přesto si asi dobře rozmyslíte, koho posadíte za volant, protože stál hodně peněz a samotný jeho provoz stojí každý rok ještě jednou tolik.

Fotbalová Slavia se před pár lety ocitla v podobné situaci. Její současný majitel, exministr dopravy Aleš Řebíček, přišel sice k penězům způsobem, po kterém nejspíš lépe nepátrat, přesto si většina příznivců oné trochu zaprášené značky oddechla: vždyť reálně hrozilo, že tahle fotbalová Alfa Romeo skončí docela na vrakovišti dějin!

Jenže nový majitel sice možná ze svého dřívějšího působiště rozumí autům, méně už fotbalu, a tak za pomyslný volant s až udivující vytrvalostí pouští jednoho nevhodného šoféra za druhým. První jezdil až zbytečně opatrně, tak maximálně padesátkou, což jak známo na silnicích kolikrát nadělá víc neplechy než užitku, navíc se taky za volantem až příliš snadno vytočil. Jiný byl zase odjakživa zvyklý řídit na docela opačné straně, s volantem vlevo, a tak není divu, že si s touhle značkou, hrdou na své pravostranné řízení, nikdy moc nesedl.

Vůbec nejhorší volba ale byla posadit na volant řidiče, který je trochu jako dvanáctileté dítě: viděl tátu a starší kluky, kam se strká klíček a že se musí šlapat na plyn, aby to jelo, tak to přeci zvládne taky. Navíc už se kdysi jednou jakousi náhodou povozil (viděl ostatně pak v tomhle autě jezdit ještě mnohem mladšího kluka) a jemu samotnému se teď napodruhé - považte - hned na konci prvního závodu dokonce povedlo dojet celkem slušně do cíle! Co na tom, že to bylo už jen v závěrečné rovince a zrovna nefoukalo, nepršelo a ani nejel nikdo kolem...

Slávističtí fandové si už nejspíš za tyhle fiktivní řidiče hravě dosadili konkrétní jména, pro ty ostatní chronologicky: Petr Rada, František Straka a podvakráte Michal Petrouš. Včera večer ale slavná fotbalová značka zničehonic přijela do pořádně kluzké zatáčky a skončilo to katastrofou - výsledkově dokonce tou vůbec největší v celých dějinách nejstaršího českého sportovního klubu.

Jistě, hrůzostrašnou domácí porážku 0:7 s Teplicemi by si měli v první řadě zapsat černým písmem do svých moderních smartphonů a tabletů všichni hráči, kteří se jí zúčastnili: od kapitána a srdcaře Kisela, který se zachoval jako žáček a hloupým vyloučením nepovedený zápas posunul k debaklu, přes halasně vítané posily typu Martina Fenina, kterým je podle všeho důležitější účes než góly, až po veterána Radka Černého, který - jakkoli určitě za všech sedm gólů nemohl - bude muset patrně zapřemýšlet o tom, jestli ve svém věku ještě na první ligu vůbec má.

Jmenovat toho či onoho je ale zhola zbytečné, protože dres s podpisem slávistické legendy Josefa Bicana (umístěným majiteli klubu na prsa hráčů právě letos) by se teď mělo zkrátka stydět obléct všech těch čtrnáct nešťastníků - a snad i jejich náhradníci z lavičky.

Především by se ale měl konečně majitel oné druhdy tak slavné fotbalové značky zamyslet nad tím, jestli nebude lepší angažovat konečně šoféra, který má už něco najezdíno. Šeredně poničený předek ze včerejška totiž může být jenom posledním varováním před ještě větší, řekněme hromadnou bouračkou. A protože se dá s úspěchem předpokládat, že Michal Petrouš sedmigólovou apokalypsu pondělního večera v Edenu ve funkci nepřežije - opak by totiž při vší úctě k jeho snaživosti a poctivosti znamenal už doslova naplivání na erb vozu - měl by Aleš Řebíček konečně začít vybírat opravdu zodpovědně.

Pokud tedy ovšem nepatří k těm snadno zbohatlým milionářům, kterým na nějakém tom bouráku, co mu stojí v garáži, vlastně až tak nesejde: značka neznačka, historie nehistorie...

Autor: Lukáš Pařenica | úterý 20.8.2013 8:00 | karma článku: 10,44 | přečteno: 356x
  • Další články autora

Lukáš Pařenica

Rozmarná léta postkomunistického filmu aneb Bartoška-Chaun-Komplex

Nejsem příznivcem jednoduchých hesel o tom, jak "herci vždycky sloužili každému režimu" a už vůbec se ve vlastním zájmu snažím bránit myšlenkám na to, zda mnohé represe směrem k české kulturní smetánce za dob socialismu nebyly tak trochu adekvátní jejich asociálním postojům. Po shlédnutí úterní první části nového cyklu ke dvaceti letům porevolučního českého filmu ovšem těžko zvládat jedno i druhé.

4.1.2011 v 22:10 | Karma: 27,03 | Přečteno: 1934x | Diskuse| Kultura

Lukáš Pařenica

Véčkař Bárta privatizuje vnitro i politiku. Proč?

Je spousta věcí, které jsou po podivném výsledku voleb v české kotlině jinak, jako vykřičník ale nade vším trčí nový ministr dopravy Vít Bárta. Oficiálně místopředseda strany Věci veřejné je totiž u nás prozatímním unikátem: ještě nikdy se žádnému českému podnikateli nepodařilo vstoupit do vrcholné politiky s takovou lehkostí a za pomoci jedné populární tváře a pár pohledných blondýnek (včetně své vlastní přítelkyně) de facto zprivatizovat dvě z klíčových ministerstev, vnitro a dopravu. Zprivatizovat?

15.9.2010 v 8:00 | Karma: 41,66 | Přečteno: 10167x | Diskuse| Politika

Lukáš Pařenica

Prohra s Litvou není dno, přemlouvání Ujfalušiho ano

Zvažoval jsem publikování tohoto textu už koncem minulého týdne, pár dní před vstupem české fotbalové reprezentace do kvalifikace o EURO 2012 zápasem proti Litvě. Nakonec jsem si řekl, že nebudu malovat čerta na zeď, a dostávám se k němu až teď, takže asi bude leckomu zavánět generálováním po prohrané bitvě. Jenže, český fotbal je momentálně v takovém stavu, že je mi to vlastně úplně jedno.

8.9.2010 v 8:00 | Karma: 45,10 | Přečteno: 9275x | Diskuse| Sport

Lukáš Pařenica

Vuvuzely a komentátoři ČT: co rve uši víc?

Fotbalové mistrovství světa v Jihoafrické republice zatím mnoho krásy nenabídlo, pražádné potěšení ovšem divákům nemůže přinést ani kvalita práce komentátorů ČT. Stále přitom platí mnohokrát omletá(sic!) pravda, že tenhle tým si platíme ze svých peněz koncesionářskými poplatky my všichni.

17.6.2010 v 20:30 | Karma: 22,92 | Přečteno: 3678x | Diskuse| Sport

Lukáš Pařenica

Konec kouče Jarolíma: nejapný, nekonečný a nejspíš zbytečný

Fotbalová Slavia se v úterý konečně rozkývala ke kroku, o kterém se v českých novinách už stihly popsat tuny papíru: vyměnila trenéra Karla Jarolíma, muže, který je spjat s mimořádným kvalitativním vzepjetím sešívaných barev v uplynulých pěti letech. Jenže, byla to bohužel výměna provedením přímo tragická, a oddůvodněním pak přinejmenším sporná. Ale popořádku.

31.3.2010 v 8:00 | Karma: 13,33 | Přečteno: 1205x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Vlak bez strojvůdce ujel několik kilometrů, pak vykolejil. Řítil se stovkou

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  19:55

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  19:55

Přímý přenos Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Americký podmořský dron inspirovaný rejnokem už není jen vize, prošel testy

2. května 2024  19:28

Americká společnost Northrop Grumman dokončila testy podvodního plavidla bez posádky (UUV) s...

Jako v komunistickém Československu. Britský novinář obviňuje vlast z cenzury

2. května 2024  19:20

Velká Británie má problémy se svobodou slova, lidé se bojí říkat nahlas názory o kontroverzních...

  • Počet článků 25
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4584x
Milovník dobré hudby, krásných žen, romantických filmů, pohledné kopané a politiků, kteří jsou hodni výrazu státník :)