Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Chvalovský, Košťál, Rada, Franz a mýtus jménem Ivan Hašek

Jak hluboko je dno, od kterého se konečně odrazí vzhůru český fotbal? Měřeno pracovními výstupy jeho nejužšího vedení, objevila domácí veřejnost za posledních pár let hlubiny vskutku netušené.  Naprosto netušené.

www.flickr.com

Vedení svazu sdružujícího vyznavače nejpopulárnějšího tuzemského sportu je amatérským a nedůvěryhodným spolkem snad už od změny společenských poměrů v roce 1989. Kupříkladu někdejší předseda a masný magnát se sice tvářil přinejmenším jako český Platini, ale nakonec se musel poroučet kvůli trapným oplétačkám se zákonem - o tom, že ho mezitím stihl někdo neznámý unést, údajně "škrtit ostnatým drátem" (sic!) a pak zase propustit, ani nemluvě.

Jindy zase byla na svazu k vidění podivná válka mezi Čechami a Moravou, která vyústila v to, že si obě strany natruc odmítaly volit kandidáty, a jedna zbytečná valná hromada střídala druhou. Nakonec se holportem, jehož upocenost smrděla ze Strahova snad až do Brna, do čela sice dostal jakýsi předseda, i vrabci na střeše si ale cvrlikali o tom, že za nitky ve skutečnosti tahá jeho zástupce - muž, který šéfoval Spartě, a pak do novin prohlásil, že se u fotbalu v životě nesetkal s uplácením.

Množily se zprávy o tom, jak ten či onen člen výkonného výboru odmítl akceptovat to či ono, napadl rozhodnutí té či oné komise, přišly dokonce i žaloby, spousty protichůdných žalob, ale nikoho to vlastně moc nezajímalo, protože nároďák v té době válel a žabomyší půtky na větrné hůrce byly každému putna, když si to na hřišti tak hezky dávali Méďa se Šmícou a Rosa s Dinem.

Přišly pak ale i sportovní neúspěchy a s ním dva roky trvající (a na MS v Německu draze odpykané) váhání s odvoláním zkušeného trenéra. Pak trapasy s kandidáty, kteří o místo ve skutečnosti vůbec nestáli, případně aspon záměny jejich příjmení. Pak jmenování trenéra, kterému hned od začátku téměř nikdo kromě oněch vyvolených vůdců české kopané nevěřil - a ono se hned po půl roce ukázalo, že to byla pravda. Pravda jasná, průzračná, krystalická a jednoduchá, kterou nevidělo snad jen těch pár vyvolených a všichni ostatní ano.

Teď tedy přichází další kousek, stejně trapný a ostudný jako ty předchozí. Vedením elitního výběru v zemi je jmenován trenér, který má za sebou úspěchů jako šafránu, zato vyhazovů a propadáků hned několik. Jako by ani to samo o sobě nestačilo, výkonný výbor tím zároveň a mimoděk stihl ponížit kouče, který je naopak podepsán pod největším úspěchem novodobé české fotbalové historie. Ptáte se stejně jako já, kde se proboha stala ta chyba? Kde je příčina toho, že musíme my, fanoušci fotbalu, té krásné, senzační a vzrušující hry, snášet takový výčet nekompetentností, že musíme překousávat tu nabubřelou povýšenost spojenou s totálním ignoranstvím a nepokrytým klientelismem?

Obávám se, že příčina je v samotném principu. Český fotbal, nebo chcete-li Českomoravský fotbalový svaz, není žádným všelidově voleným orgánem, který by měl fandům jaksi z povinnosti dělat radost. Je to jen a pouze spolková organizace, vlastně něco jako zahrádkáři, jen trochu ve větším a o hodně víc na očích. A ČMFS jako sdružení fotbalových bafunářů musí nutně a logicky mít vedení se všemi jejich nectnostmi - a že jich ti funkcionáři (krásné to české slovo) mají!

Vždyť zkuste se někdy podívat na exponenty svých fotbalových okresů, potažmo krajů! Najdete mezi nimi člověka, který by se nehrdlil především o své osobní zájmy, případně zájmy té své Viktorie, Slavoje, Baníku nebo Jednoty? Jmenujte větší české město, v němž sídlí dva fotbalové oddíly, a přimějte jejich předsedy či tajemníky, aby se dohodli na čemkoli, počínaje rozdílným termínem zápasů a nedejbože sloučením klubů ve prospěch všech konče. Že takové znáte? Snad, budu vám věřit.

Já ale znám ve svém okolí spíš spousty takových menších Kubíčků, Vacků, Mokrých, nebo Košťálů. Znám taky mnohé z těch, kteří do fotbalu investují své peníze. "Nikdy moc chytrý nebyl, ale po revoluci zdědil obrovské pozemky a pak už si jen uměl najít ty chytřejší, kteří mu jeho firmy řidí," řekl mi nedávno zasvěcený kamarád o jednom takovém klubovém majiteli. Budiž, každému je přáno, ale nechají tihle lidé řídit své chytřejší podřízené i tu hračku, kterou si platí pro radost? Kdepak, tam se přece můžou ukázat, jací jsou páni. Takže jich spousta sedí ve výborech okresních či krajských, ačkoli do míče v tom lepším případě kopali někde na vesnici, a v tom horším ani neznají pořádně fotbalová pravidla.

Proč tedy vlastně chceme po směsici těch i oněch, aby rozhodovali kompetentně a inteligentně? Podstatou jejich existence je snaha handrkovat se, uzurpovat něco na úkor toho druhého, dirigovat kapříky po proudu či proti němu a posílat ke dnu své protivníky. Řečeno s dnes už mýtickým Ivánkem, on se ten fotbal sám neudělá. Bohužel, dnes už opravdu ne.

A věříte-li snad na to, že náš fotbal skutečně zachrání, osvobodí a očistí jiný mýtický Ivan, tedy Hašek, pak jste sice optimisté vzorní, obávám se ale, že poněkud naivní.

Autor: Lukáš Pařenica | středa 13.5.2009 8:00 | karma článku: 35,39 | přečteno: 5286x
  • Další články autora

Lukáš Pařenica

Fotbalová Slavia jako Alfa Romeo. Kdo chce řídit teď?

Představte si, že shodou šťastných náhod zakoupíte auto kdysi opravdu hodně slavné, dnes už pravda poněkud zaprášené značky: řekněme Alfu Romeo. Vůz už je to trochu dýchavičný a nešlape zrovna jak má, přesto si asi dobře rozmyslíte, koho posadíte za volant, protože stál hodně peněz a samotný jeho provoz stojí každý rok ještě jednou tolik.

20.8.2013 v 8:00 | Karma: 10,44 | Přečteno: 356x | Diskuse| Sport

Lukáš Pařenica

Rozmarná léta postkomunistického filmu aneb Bartoška-Chaun-Komplex

Nejsem příznivcem jednoduchých hesel o tom, jak "herci vždycky sloužili každému režimu" a už vůbec se ve vlastním zájmu snažím bránit myšlenkám na to, zda mnohé represe směrem k české kulturní smetánce za dob socialismu nebyly tak trochu adekvátní jejich asociálním postojům. Po shlédnutí úterní první části nového cyklu ke dvaceti letům porevolučního českého filmu ovšem těžko zvládat jedno i druhé.

4.1.2011 v 22:10 | Karma: 27,03 | Přečteno: 1934x | Diskuse| Kultura

Lukáš Pařenica

Véčkař Bárta privatizuje vnitro i politiku. Proč?

Je spousta věcí, které jsou po podivném výsledku voleb v české kotlině jinak, jako vykřičník ale nade vším trčí nový ministr dopravy Vít Bárta. Oficiálně místopředseda strany Věci veřejné je totiž u nás prozatímním unikátem: ještě nikdy se žádnému českému podnikateli nepodařilo vstoupit do vrcholné politiky s takovou lehkostí a za pomoci jedné populární tváře a pár pohledných blondýnek (včetně své vlastní přítelkyně) de facto zprivatizovat dvě z klíčových ministerstev, vnitro a dopravu. Zprivatizovat?

15.9.2010 v 8:00 | Karma: 41,66 | Přečteno: 10167x | Diskuse| Politika

Lukáš Pařenica

Prohra s Litvou není dno, přemlouvání Ujfalušiho ano

Zvažoval jsem publikování tohoto textu už koncem minulého týdne, pár dní před vstupem české fotbalové reprezentace do kvalifikace o EURO 2012 zápasem proti Litvě. Nakonec jsem si řekl, že nebudu malovat čerta na zeď, a dostávám se k němu až teď, takže asi bude leckomu zavánět generálováním po prohrané bitvě. Jenže, český fotbal je momentálně v takovém stavu, že je mi to vlastně úplně jedno.

8.9.2010 v 8:00 | Karma: 45,10 | Přečteno: 9275x | Diskuse| Sport

Lukáš Pařenica

Vuvuzely a komentátoři ČT: co rve uši víc?

Fotbalové mistrovství světa v Jihoafrické republice zatím mnoho krásy nenabídlo, pražádné potěšení ovšem divákům nemůže přinést ani kvalita práce komentátorů ČT. Stále přitom platí mnohokrát omletá(sic!) pravda, že tenhle tým si platíme ze svých peněz koncesionářskými poplatky my všichni.

17.6.2010 v 20:30 | Karma: 22,92 | Přečteno: 3678x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 25
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4584x
Milovník dobré hudby, krásných žen, romantických filmů, pohledné kopané a politiků, kteří jsou hodni výrazu státník :)