Proč jde Tomio Okamura nahoru?

Tato otázka je v posledních dnech a týdnech skloňována ve všech pádech. Většina komentátorů ale opomíjí důležitý fakt.

Ti, kteří SPD a Tomia chtějí dehonestovat, většinou jedou po již notně vyglajdané koleji „xenofob/populista/rasista/fašista atd.“ Tím ovšem přivádějí Tomiovi další voliče. Tito dehonestátoři by měli pamatovat na citát Brendana Behana: „There's no bad publicity except an obituary.“

Jiní se snaží SPD natlačit kamsi do levého rohu, aniž by brali v potaz program či osobu zakladatele.

Tomio má ale několik vlastností, které jej dělají přitažlivého – ani ne překvapivě – pro pravicově smýšlejícího voliče, který je znechucen nudným až chaotickým chováním narůžovělých rádobypravicových stran střihu ODS a TOP09, když zvlášť ta druhá je schopná uzavírat aliance s neomarxisty a pomatenci obecně.

Zaprvé, život Tomia je naplněným snem pravicového liberála. Vypracoval se ze dna společnosti až nahoru, aniž by jeho podnikatelské úspěchy byly pod otazníkem netransparentních privatizací, nátlakových akcí, dotací atd.

Zadruhé, jeho volební program je plný bodů, které by slušely každé pořádné pravicové straně: „law and order“, odpovědnost jednotlivce, odstranění překážek podnikání, jednoznačná podpora české státnosti atd.

Zatřetí, nestojí za ním ani kmotři ani zprofanovaná main-stream media. Po pokusu s Úsvitem se Tomio poučil a jde do toho s miniaturním rozpočtem, osobním rizikem (půjčka na volební kampaň) a s nezištnou podporou nadšenců, kteří doufají, že se konečně našel někdo, kdo je neprodá za nějaké lithium, pandury, mýtné brány apod. Všude je vidět nedostatek prostředků ale obrovský náboj, občas amatérství, ale i to je osvěžující, když jej srovnáme s profesionálními, ale prázdnými billboardy Babiše nebo s absolutně nic neříkajícími poselstvími jiných, typu „obnovme důvěru v stát“ (ale neřeknou, JAK ji chtějí obnovit – to by nejdřív museli odstranit z politiky sebe a celou svou partaj). Od dob OF či zakládání a obnovování stran v 90. létech tu nic podobného neproběhlo.

Začtvtrté, a to neplatí nutně jen pro pravicové voliče, Tomio je aktivní. Jeho kontrahenti až na Babiše připomínají spíš lenochody či zombie, než politiky, kteří se chystají převzít vrcholnou odpovědnost za naši vlast, která se chlubí 1386 roky historie (pokud počítáme pouze od bitvy u Wogastisburgu a nebereme v potaz mocný keltský kmen Bójů, jehož jméno dodnes doznívá v „Bohemia“ – domov Bójů. Mimochodem, „bojovat“ je také z toho soudku).

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Václav Pavlovec | čtvrtek 12.10.2017 8:00 | karma článku: 42,53 | přečteno: 3083x