Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nekupujte – adoptujte. S rozumem.

Zní to jako klišé, ale mnoho lidí, kteří si chtějí pořídit psa, vůbec mnohdy neví, že existují psí útulky, kde můžete pořídit i „značkového“ psa, sice bez papírů, ale za hubičku. Protože tím, že vyžadujete psa s papíry, mnohdy podporujete „množírny“ o jejichž praktikách nechtějte vědět.  A ruku na srdce, vy ty papíry potřebujete, chodíte na výstavy?

Když jsem začala chodit do psího útulku, vůbec jsem neměla ponětí, co od tohoto zařízení čekat a co v něm hledat. Nevěděla jsem, že existují „množírny“, z kterých mnozí pejskové končí právě v útulcích, neměla jsem vůbec ponětí o psím byznysu. Nevěděla jsem, že i mezi útulky je rozdíl. Některé jsou provozovány městy s omezenými prostředky a možnostmi (ten který navštěvuji já), některé jsou provozovány nadšenci, kteří dokážou sehnat peníze, někde mají to štěstí, že je objevily mediální hvězdy, které jejich provoz sponzorují.

V rámci svých možností jsem si svoji parketu našla brzy. Protože nemohu psa adoptovat z jistých důvodů, kterým vévodí zodpovědnost a zdravý rozum, což nebudu aktuálně více rozebírat (možná jindy), začala jsem v útulku psy venčit. Nezajímalo mě pozadí provozu, nezajímaly mě jiné skutečnosti.

Až později, s rozšířením kontaktů na pejskaře, jsem získala přístup k jistým informacím prostřednictvím FB i zákulisních klípků. Některé informace mnou otřásly a nedivím se lidem, kteří říkají: „Ano je mi těch pejsků líto, ale do útulku prostě nemůžu“. Taky jsem paralelně vnímala názory druhé strany. „Proč se stará společnost o zatoulané psy, když není postaráno o bezdomovce, staré lidi?.“ Dílče je v tom populismus, dílče snaha předejít problémům. Nebo se snad lidem líbí, když  po městě pobíhá bezprizorný, odhozený, nebo zatoulaný pes zvící telete? Stresovaný, hladový, dezorientovaný?

Nehodlám rozebírat to, jak a proč se člověk stane bezdomovcem, nehodlám řešit sociální politiku státu ohledně starých lidí. Nejsem k tomu kompetentní a není to mým cílem.

Víte, není to tak hrozné ty psy venčit. Sice jsem už dostala i zuby po ruce, ale ti psi jsou po odchytu a příchodu do útulku vystresovaní. A jak vy byste se chovali, kdyby vás zavřeli do klece?

Faktem je, že nejsem typický pejskař a nepropadám lítostivým náladám ze smutných psích očí. Ale postupem času si ti psi zvyknou a začnou lidi, kteří je chodí venčit, považovat za „domácí“.

A tím, že vás ti psi považují za domácí, i vy je začnete považovat za svoje. Víte, doufáte, že jednou se usměje štěstí i na vaše oblíbence a najdou nový domov a nové milující páníčky. A není vám lhostejný jejich osud. Jsou zde organizace, nebo dobrovolníci, kteří pomáhají, ale to jsem řešila v jednom ze svých předchozích blogů.

Jsou zde lidé, kteří, tak jako já, nelitují svého volného času a snaží se pejskům zpříjemnit pobyt v útulku. Jsou to i děti, které pravidelně docházejí venčit v doprovodu svých rodičů a prarodičů. Je to místní populární „Psí kroužek bez psů“. Skupina dětí, které nemají nebo nemohou mít psy doma, s vedením, kteří chodí pravidelne venčit pejsky. Učí se přístupu k pejskům, učí se pomáhat, jsou jim přednější, než telka a počítač. Co chceme více?

Těmto lidem, tak jako mě, není lhostejný osud pejsků, které venčíte, které vídáte rádi a kteří rádi vidí vás. Tak jako třeba již mnou dříve zmiňovaný pes Rocky. Je v útulku 3 roky. Je to pes akční, ale nezná přesně způsoby, které by měl jako domácí pes ctít. Kdo mu je měl vštípit, když se do útulku dostal jako mladý rozjívený puberťák?

Pokud o něho, nebo jiného psa  někdo projeví zájem, měl by si prioritně uvědomit, že je jako dítě, které musíte všemu naučit. Ale pejsci jsou učenliví a hlavně vděční. Víte, i já jsem měla psa, téměř z útulku (z mezistanice po odchytu). Jsou vděční, že s nimi dobře zacházíte, že se jim věnujete, že jste „jen“ jejich. Ale tak, jako výchova dítěte, to vyžaduje trpělivost. Někteří jsou v útulku měsíc, někteří, tak jako Rocky, tři roky.

Pokud chcete udělat dobrý skutek, važte, prosím, své kroky. I psi mají duši. Co může udělat se psem, který je 3 roky v útulku to, že si ho jeden den vezmete s přesvědčením, že natrvalo, druhý den ho přivezete zpátky? Protože se vyčůral kde neměl? Protože se členové rodiny nedokážou domluvit?  Buďte prosím trpěliví a hlavně zodpovědní!

Vyprovázela jsem Rockyho do nového domova jeden den, druhý den jsem ho vedla zpátky do klece v útulku. Pevně věřím, že ho to nijak nezasáhlo, že to bral po letech strávených v útulku, jako příjemné zpestření, kdy si poblbnul na zahradě se psí kámoškou, vykoupali ho a ostříhali a nechali spát v domě, jako výlet, který se může ještě někdy opakovat. Prosím, ale natrvalo.

Lidi, ujasněte si před tím, než si vezmete psa z útulku, co vlastně chcete? Vy ten rozum máte, nebo byste ho měli mít. Pes není hračka, pes má duši. Je to živý tvor, nejoddanější tvor.

Použiju opět klišé větu: „Záchranou jednoho psa nezměníte svět, ale jeho život navždy“. A víte, co už vím já? Pomocí těmto tvorečkům změníte svou duši, své já. K lepšímu.

 

Autor: Ivana Pavlisková | pátek 14.2.2014 20:54 | karma článku: 23,23 | přečteno: 1011x
  • Další články autora

Ivana Pavlisková

Čtyřnozí závodníci

Ano i chlupatí čtyřnožci závodí. A ačkoliv je zima a logický by byl report ze závodů psích spřežení, pojďme se trochu letně ohřát. A připlést se chlupáčům do cesty.

13.1.2019 v 16:53 | Karma: 19,21 | Přečteno: 342x | Diskuse| Fotoblogy

Ivana Pavlisková

Typicky vánoční

Tak máme zas typické Vánoce posledních let. Na blátě. Nevím, které už jsou takové v řadě, ale přesně vím, že toto jsou moje sedmé Vánoce, kdy na Štědrý den směřují mé kroky do psího útulku. Myslíte, že sedmička je šťastné číslo?

24.12.2018 v 16:09 | Karma: 23,17 | Přečteno: 516x | Diskuse| Fotoblogy

Ivana Pavlisková

Schizofrenie

Začarované slovo. Skandální slovo? Co kdo může, co nemůže, čeho je schopen a neschopen, co je schopen rozpoznat a co ne? Že to není typické vánoční téma? Zkusím vás přesvědčit, že trochu ano.

22.12.2018 v 11:56 | Karma: 19,31 | Přečteno: 465x | Diskuse| Ostatní

Ivana Pavlisková

Černá je dobrá, nejlepší

Že máte dost všudypřítomných slevových lákadel spojených s černým pátkem? Že černá v životě značí smutek? Přesto nelze popřít, že černá má cosi do sebe. Elegantní, klasická, společenská, tajuplná. To je černá kočka.

25.11.2018 v 19:24 | Karma: 23,50 | Přečteno: 435x | Diskuse| Fotoblogy

Ivana Pavlisková

I ty stará zřícenino!

Mnozí v kategorii ...sát, mi jistě dají za pravdu, že občas něco loupe, tu zabolí, ale pořád to ještě ujde. Tedy se člověk může cítit dotčeně, když neuctivá omladina konstatování z nadpisu utrousí mezi řečí vaším směrem.

4.11.2018 v 18:27 | Karma: 19,73 | Přečteno: 484x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 292
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 855x
Vážně i nevážně, o tom, co mě napadá, o tom, co vidím cestou.

O svých zážitcích ze psího útulku jsem napsala knížku - Potkala jsem psy, útulek a lidi.

http://www.potkala-jsem-psy.cz/