Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

R^

jen k úvodnímu odstavci: chtít psa s průkazem původu ne vždy znamená, že pes pochází z množírny. Je důležité a nezbytné zjistit si veškeré informace, i osobně navštívit  chovnou stanici, ze které pejska chceme. Pokud v budoucnu bude majitel psa chtít štěňata, právě z těch "papírů" lze zjistit, zda pes a fena nejsou příbuzní.(což je nežádoucí)

Jinak při adopci pesjka z útulku je podmínkou kastrace, aby se právě tito pejsci nemohli množit dále.

1 0
možnosti
Foto

Ano úvodní odstavec nebyl podařený ;-D

Jinak k adopci - to o té kastraci možná bude útulek od útulku jinak. Pokud vím, tak po dobu, co se zde vyskytuji, byli kastrovaní pouze dva psi. Rocky, kterému byla zároveň operována kýla a Ludvíček, který už umřel. I o něm jsem psala dříve. Obě tyto operace zaplatili dobrovolníci, respektive sdružení, které útulkáčům pomáhá. Zřizovatel a provozovatel útulku platí pouze očkování psů. Tady o té podmínce opravdu nevím. A není tím povinován ani nový majitel. teď třeba odcházel starý pejsek ke starému pánovi a jsem přesvědčená, že kdyby ho musel dát kastrovat, tak si ho nevezme.

1 0
možnosti
KT

přeji hodně radosti s pejsky, děláte záslužnou věc. vím o případu, kdy byla fena s PP po letech odložena do útulku po té, co už nemohla zabřeznout. ale jak říká pí. Hasilová, není to jednoduché, ani jednoznačné. každopádně je dobře, když ti nezodpovědní lidé mají protiváhu v někom jako vy

2 0
možnosti
Foto

Takovych pripadu znam nekolik. Fenka rodi jak na bezicim pasu a kdyz dal nemuze, zkonci v utulku.Znami jednu takovou fenku meli. Museli ji vsechno ucit, protoze znala jen klec. A pak, ze nejsou mnozirny.

1 0
možnosti
Foto

Souhlas a karma! Mezi znamimi pejskari maji skoro vsichni pejsany z utulku nebo ruznych odchytnych stanic. V Madarsku jdou psi do plynu, tak si je nemecke utulky berou, kdyz maji misto.Znamy ma pejsana ze smecky v Italii, kde vsechny postrileli, jen ten jeden prisel do Nemecka a jak slysi rachot, dostane paniku. Kazdy ma uz nejaky zly osud za sebou a vsichni se alkimatizovali a jsou zlati. Takze to pri trpelivosti jde.

2 0
možnosti
Foto

P. S. Ja uz mam z utulku ctvrteho a zvladli jsme to se vsemi, i kdyz byli starsi,kdyz k nam prisli a nemeli lehky osud.

3 0
možnosti
JV

Mám z útulku "ričbečku" (čistokrevná, bez papírů), brala jsem si ji, když jí bylo cca 1,5 roku. Nevím, co si zažila, ale podle reakcí byla asi dost bita. Teď, po dvou letech je to stále moc milá psí kamarádka, která projevuje tolik náklonosti a snahy vyhovět každému mému povelu, že bych si lepšího psíka snad ani nedovedla představit. Trochu jsem měla strach z pověsti plemene, ale ono opravdu záleží na přístupu a čase, který člověk svému psovi věnuje.

Pes z útulku potřebuje hodně času, ale jeho vděčnost a přítulnost je odměnou. :-)

4 0
možnosti
Foto

R^Dík za hřejivá slova, je to tak. Hlavně trpělivost, ale pejsci se za to odmění vděčností. Jen tak mimochodem, měli jsem v útulku jednoho čistého "ričbeka" a jednoho křížence. Velmi mazliví a přítulní pejsci - oba. :-)

2 0
možnosti
Foto

Dobrý večer. Článek jsem, přiznávám, nedočetla... Jsem pro podporu útulků, ale už první věty mě tak docela nesedí... Množírnami totiž jsou mnohem víc "chovatelé" štěňat bez pp...v tom prostředí není kontrola, feny  často rodí dříve, než fyzicky dospějí, jsou kryty při každém hárání, štěňata jsou prodávána dříve, než povoluje zákon atd... Chovatelský zákon, platba chovatelských poplatků, spousta povinností, které je nutno splnit, než je fena uchovněna (a jedině v případě všech zdravotních, povahových i exterierových požadavků je možné, aby štěňata měla průkaz původu...) - to vše mluví pro pořízení psa s PP... Jistota není nikde, všude je možné narazit na podpodníky a nepoctivce, ale v oficiálním chovu  je alespoň nějaká kontrola... I tak je nutné, aby kupující navštívil stanici, viděl vrh několikrát, rodiče, prostředí, socializaci, dostal smlouvu...to vše je u štěňat s PP standartem - chovám už 20 let... Nejde o to, že by člověk chtěl (musel) chodit na výstavy...jde o to, že často štěně bez pp pochází z rodičů, kteří kvůli nějaké vadě nemohli být uchovněni....a majitelům bylo líto na psovi nevydělat.... A nebo se mu nechtěl investovat čas, peníze...ale kde je potom jistota, že dobře odchová štěňata? Náklady jen na kvalitní veterinární péči a kvalitní krmení štěňat a feny jsou často mnohem vyšší, než je cena štěněte bez PP... a nikdo přece nechce prodělat...tak kde se šetří? třeba na tom, že štěně je odčervené jen 1x..nebo je prodáno již v 6 týdnech (dle zákona nesmí být prodáno dříve než po ukončeném sedmém týdnu věku) a tak by se dalo pokračovat....   Bez kontroly zdraví je vyšší riziko přenosu dědičných chorob...a tam, kde se ušetřilo při koupi štěněte, je pak nutné mnohem víc platit u veterináře...jistě - neplatí to vždy...ale rizika jsou prostě o dost větší... A kontrola povahy? nezbytná...zvlášť ve chvíli, kdy pořizujeme štěně k dětem....protože například bázlivost se často může proměnit v agresivitu... Dalo by se pokračovat... pokračování níže...

3 1
možnosti
Foto

Ano, je dobré zvážit poskytnutí domova hafanovi z útulku...ale mělo by to vždy být s vědomím toho, že nikdy nemohu vědět, co má pes za sebou, že se může ocitnout v situaci, která mu například něco připomene a on se zachová jinak, než čekáme... je třeba zvážit zkušenosti s dětmi, s dalšími zvířaty...a dost často je neznáme....  Sama jsem koupila fenku ve stáří 1,5 roku a ač byla fantastická, nikdy jsem ji nebrala na canisterapii, které se věnuji, protože na jeden typ mužů celý život štěkala...a já nevěděla důvod...   Tohle všechno je třeba zvážit...Takže ano - podporujme, pomáhejme...ale s rozumem a po zvážení všech aspektů.... A v žádném případě by tím důvodem nemělo být "ušetřit"...protože za psí život nás naši čtyřnozí parťáči stojí mnohonásobně víc, než je pořizovací cena i psa s PP...

2 0
možnosti
  • Počet článků 292
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 855x
Vážně i nevážně, o tom, co mě napadá, o tom, co vidím cestou.

O svých zážitcích ze psího útulku jsem napsala knížku - Potkala jsem psy, útulek a lidi.

http://www.potkala-jsem-psy.cz/