Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Mám ji jako ze žurnálu

Nečekejte žádnou senzaci. Hlavu, milí přátelé, respektive účes. Prostě jsem se rozhodla, že změním měním po letech image.

Jsem v jistých oblastech života poněkud konzervativní. A když si na něco zvyknu, nerada to měním, zvláště, když se to osvědčilo.

A tak to bylo i s mými účesy. Jako dítě si vybavuju klasický kastrolový střih. Tak na tuto etapu snad lépe zapomenout. Pro neznalé mladší ročníky – střih, jakoby nasadil na hlavu kastrol a zastřihl. Stejná délka dokola, nejlépe po uši, ofina vytvořila vysoké čelo.

Dále to byl střih polodlouhý neurčitý a posléze jsem zakotvila u téměř pánského střihu, kdy se délka postupně zkracovala a posledních asi 20 let jsem setrvávala na délce 3-4 cm. Byly doby, kdy jsem v pánském pracovním kolektivu měla nejkratší vlas. 

Co si budeme říkat. Účes maximálně praktický na údržbu, stačí prsty. Úsporný na spotřebu barvy, stačí půl tubičky. Kulich ani cyklistická přilba na něm zpravidla nedokáží vytvořit vážnější škodu. Pravda muselo to mít pravidelnou údržbu po 4 týdnech. Trávník se musí prostě sekat často.

Pamatuju si zdešený výraz dámy na vedlejším křesle, když jsem svojí kadeřnici řekla: „Už mám hrozné háro“. Zmeškala jsem termín, přišla o 14 později a můj vlas byl dlouhý asi 5 centimetrů.

Ale vloni před vánocemi jistá dáma v mém okolí s bujnou kšticí navštívila svoji oblíbenou kadeřnici. I shlédla v salonu reklamní obrázek jiné dámy se zajímavým účesem a zeptala se: „Jak by to vypadalo?“ 

Kadeřnice pravila: „Tak to zkusíme“. A začala stříhat, zde měla z čeho. Vypadalo to dobře, zvláště v bohatém barevném provedení.

I já jsem již delší dobu pošilhávala po obrázku na stěně. I já jsem se zeptala: „Jak by to vypadalo?“ „Dobře“, odvětila kadeřnice: „Jste podobný typ, ale není to z čeho vytvořit, musíme nechat vlasy dorůst, tak za půl roku to bude ono“.

No potěš! Ale pro krásu se musí trpět. Budiž, zkusím to vydržet. Tedy údržba a hlavně průběžná kontrola musí být. Domluvili jsme tedy šestitýdenní cyklus. Chodila jsem si tam hlavně postěžovat. Stříhat nebylo co. Jak to ztrácí tvar, dlouho trvá vysušení – místo 1 minuty asi 3 minuty. Vlasy se začínají zaplétat. Tahá to při česání! Při předposlední návštěvě jsme se s kadeřnicí nepochopily. Střihla sice málo, ale jinak, než jsem myslela a já jsem prozřela, že vlastně vůbec nevím, co mi na té hlavě roste.

Byla jsem rozhodnutá při následující návštěvě nechat vše uvést do původního stavu. Délka již byla kolem neuvěřitelných deseti centimetrů! Ale …! Pár lidí mi řeklo, že je to dobré, jiné, lepší. Dámy i pánové. A naposledy před pár dny mi složil kompliment blízký kolega, který byl po infarktu a operaci. Přičítala jsem to jeho zdravotnímu stavu, třeba se mu zhoršil i zrak. Ale pak řekl: „Fakt ti to, Ivanko, sluší“.

No co už, aspoň jsem nad tím začala přemýšlet. Loupla jsem pohledem na stránky nějaké kadeřnické hvězdy, na níž jsem občas zahlédla odkazy na FB. Recenze kladné i záporné, ale pravda u některých střihů jsem si byla jistá, že by je zvládla každá šikovná kadeřnice s fantazií. A jistě za méně než pětinu mého běžného platu.

Tedy vyzbrojena odhodláním vrátit vzhled mé hlavy spíše k původnímu tvaru jsem nakráčela v objednaném termínu do kadeřnictví. Po pěti měsících od původního rozhodnutí. Tak jsem si opět vylila srdéčko a kadeřnice vzala nůžky. A stříhala. A musela jsem uznat, že to začalo vypadat dost dobře.  

A už spřádám plány na barevné zvýraznění. Tedy červená mi na hlavu nesmí! Měla jsem knihu o barvách a kombinaci barev s ohledem na barevný typ. Ale kdosi mi ji zapomněl vrátit. Ale proužek sem, proužek tam v decentních tónech? Proč ne? Třeba to trefím i bez návodu.

Snad se mě psi v útulku neleknou. Ještě nechat někde kousek dorůst a bude to jako na tom obrázku. Vždyť říkám, jako ze žurnálu!

Autor: Ivana Pavlisková | pátek 22.5.2015 20:07 | karma článku: 15,27 | přečteno: 1233x
  • Další články autora

Ivana Pavlisková

Splněný slib

Před rokem začala zdravotní anabáze malého kotěte, které se rozhodlo, že bude další členkou mé domácnosti. Tedy dalším řídícím elementem. Loňský vánoční čas byl obdobím dennodenních návštěv na veterině. A také jsem dala slib.

16.12.2017 v 18:24 | Karma: 28,22 | Přečteno: 663x | Diskuse| Fotoblogy

Ivana Pavlisková

Beskyde, Beskyde, kdo po tobě ide?

Když mi přijde nota známé lidové Beskyde, Beskyde...., vždy si vybavím beskydskou krajinu – pozvolné stráně do údolí Rožnovské Bečvy, louky, jalovce, ovečky, chaloupky, možná i ten černooký bača. Realita už je trochu jiná.

25.11.2017 v 16:17 | Karma: 24,07 | Přečteno: 911x | Diskuse| Fotoblogy

Ivana Pavlisková

Srdeční

Srdeční selhání, srdeční arytmie, srdeční tlak, srdeční problémy. Co dále by se dalo najít s významem srdeční? Já mám nejraději srdeční záležitost. Něco, co chcete znovu a znovu prožít, uvidět. Pořád dokola a pořád jinak.

12.11.2017 v 16:35 | Karma: 19,47 | Přečteno: 351x | Diskuse| Fotoblogy

Ivana Pavlisková

Předsevzetí

Předsevzetí jsou fantasmagorická přání, kde od myšlenky k činům a výsledku je trnitá cesta, mnohdy zalévaná potem úsilí. Mnozí usoudí, že to nestojí za to, pak se předsevzetí přesunou do kategorie – odložená.

4.11.2017 v 19:31 | Karma: 19,06 | Přečteno: 349x | Diskuse| Fotoblogy

Ivana Pavlisková

To nesmíš !

Je toho mnoho, co nám zakazují úřady a nejen ty. Když odmyslím poslední velký zákaz, který rozpoltil společnost, a to zákaz kouření v restauračních zařízeních, jsou to drobné, někdy se chce říct i naschvály, které otravují život.

20.10.2017 v 18:54 | Karma: 24,68 | Přečteno: 746x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Nevítají přistěhovalce, jsou xenofobní, řekl Biden o Japonsku a Indii

2. května 2024  20:57

Americký prezident Joe Biden označil Japonsko a Indii za „xenofobní“ státy, které nevítají...

„Můžete nás grilovat.“ Koalice SPOLU zahájila kampaň u piva a klobás

2. května 2024  20:41

„Ááá, náčelník přijíždí,“ zahlásil europoslanec ODS Alexandr Vondra. K poděbradské kolonádě, kterou...

Na Plzeňsku hořela hala sklárny, oheň zasáhl třetinu střechy

2. května 2024  18:22,  aktualizováno  20:15

V Heřmanově Huti na severním Plzeňsku hořelo v areálu sklárny. Podle informací iDNES.cz od hasičů,...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 292
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 855x
Vážně i nevážně, o tom, co mě napadá, o tom, co vidím cestou.

O svých zážitcích ze psího útulku jsem napsala knížku - Potkala jsem psy, útulek a lidi.

http://www.potkala-jsem-psy.cz/