Sedm důvodů proč milovat podzim

Jako každý rok nás i letos navštívil ten dokonalý malíř podzim. Vždy, když se objeví první barevné kreace na stromech a jejich listí dostává nádech snad všech odstínů barev duhy, mám nutkavou potřebu dát světu na vědomí, že by se na chviličku měl zastavit, a jen tiše sledovat kouzla podzimu. 

Perly podzimní rosyKarel Hampl

Vždyť co by se stalo, kdybychom na chviličku zapomněli na naše politické obtíže, na schodek ani nevím kolik miliard, na prezidenta náchylného k nachlazení :)), a prostě bychom se jen nechali obklopit tou nádherou, která tady na nás odevšad nyní vystrkuje svoje podzimní (a už tak trochu prokřehlé) prstíky?

Na podzim přeci sbíráme plody naší celoroční práce, sklízíme ovoce i zeleninu, a s pokorou sledujeme, jak se celá příroda chystá k dlouhému zimnímu spánku. Všichni někde v hloubi sebe cítíme napojení na naše prastaré pohanské hodiny, jež jsme zdědily od svých předků, a které tikají a říkají nám, že po horkém létě je teď čas trošku zpomalit, sklidit plodiny, ze kterých můžeme žít celou zimu, a těšit se z odpočinku, který nám zima poskytne.

A pokud naznáte, že toto období i Vás zve ke zpomalení, mám zde pro Vás sedm návodů, díky kterým si možná vychutnáte podzim se všemi jeho krásami ještě lépe.

1. Oblečte si teplý pestrobarevný svetr

Když začnou první ranní mrazíky, je čas přidat ještě jednu vrstvičku tepelné izolace. Vzpomněla jsem si, že v Rakousku existuje v nářečí krásný výraz pro teplou vestu či svetřík. Ve volném překladu se jim totiž říká OHŘÍVAČE DUŠE. A protože naše duše si zaslouží komfort nejen na podzim, důrazně bych všem doporučila, aby jí tuhle vymoženost dopřáli a zachumlali se nejlépe do nějakého originálního a pestrobarevného svetříku. Čím budou dny zachmuřenější a temnější, tím pestřejší by měly být barvy našich svetrů. Pak se bude mlze a dešti jistě vzdorovat mnohem lépe.

2. Zavařujte

Zavařit můžete cokoliv. Švestky, hrušky, houby, višně, no prostě na co si vzpomenete. A až se zima zeptá, co jste dělali na podzim, vy jí budete moci s přehledem odpovědět. V místě odkud pocházím, bývají zimy velmi tvrdé a díky sněhovým nadílkám se občas ani nedostanete do města. Ale na vymoženosti supermarketů můžete vlastně úplně klidně zapomenout, protože když ze spíže vyndáte zavařené ovoce, kterým ozdobíte palačinku, nebo houby, ke kterým stačí pouze kus chleba a kyselá okurka, pak jste na nejlepší cestě do ráje.

3. Meditujte za zvuků deště

Namísto nadávání, že venku už zase prší, zkuste změnit svůj pohled na déšť. Zaprvé proto, že déšť k podzimu neodmyslitelně patří a jeho role je životodárná, a za druhé z něj můžete pro příště udělat skvělého pomocníka. Já osobně déšť naprosto zbožňuji, a když prší, otevírám okno, a poslouchám, jak kapky ťukají o okenní římsu, nebo pokud to situace dovolí, vezmu deštník a jdu se projít. Tráva je neobyčejně krásně zelená a vypadá, jakoby děkovala za vláhu, kterou jí nebe daruje. Déšť Vám pomůže pohroužit se do svého nitra, zklidnit se a možná se deštivé počasí stane Vaším nejoblíbenějším terapeutickým prostředkem.

4. Přivoňte k podzimním jablíčkům a upečte štrúdl

Kromě zavařování považuji na naprosté must have každého podzimu pečení štrúdlů. Ale v tomhle ohledu doporučuji buď jablíčka nasbírat na vlastní zahrádce, anebo (pokud žádnou zahrádku nevlastníte), kupte v supermarketu jablíčka výhradně česká. Žádná cizokrajná lahůdka Vám nikdy nebude vonět tak krásně jako pravá česká jablíčka. Pokud máte možnost, ukládejte jablíčka ve sklepě a uchovejte si tak jejich nádhernou vůni i přes zimu. Říká se, že pokud sníte jedno jablíčko každý den, vyhne se Vám rakovina zažívacího traktu. Je to zázrak, kterého bychom si měli užívat plnými doušky.

5. Vyrazte na procházku do přírody

Brouzdejte se spadaným podzimním listím, jeho barvy, i jeho šustění má obojí léčivé účinky. Sbírejte houby, nebo kaštany. Obojí Vám udělá radost, a obojí se dá vhodně uvařit a sníst. Zkusili jste někdy liškovou omáčku, nebo smažené bedly? Pokud nemáte dostatečné mykologické znalosti, dají se tyto lahůdky koupit také v lepších specializovaných obchodech, nebo restauracích.

6. Táborák, jako za starých časů

Máte li doma krb, směle přiložte. Nemáte li, zatopte si alespoň v kotli, vezměte si tlustou knížku a uvolněte se. A pokud máte tu nádhernou šanci, udělejte si ohýnek i venku. Opékání špekáčků sice není moje libůstka, protože už léta letoucí mám radši živá zvířata, než řízky, ale takové opečené brambory, horké jako uhlíky mají tak nezaměnitelnou chuť, že jsem schopná zapomenout na všechny ty karcinogeny, které jim oheň uštědřil, a pořádně se nadlábnout. Mňam.

7. Pouštějte draka

Někdy je třeba zapomenout na to, že už nejsme dětmi a dopřát si nějakou naprosto infantilní aktivitu. Pro sedm podzimních kroků jsem zvolila pouštění draků, jelikož to k podzimu patří stejně jako tečka na konec věty, ale vy si sem můžete dosadit jakoukoliv aktivitu. Naprosto nutné ale je, aby Vám dělala radost. Ubývá nám slunečních paprsků, takže musíme dobrou náladu udržovat veškerými možnými způsoby.

Pokud Vás napadnou další nápady, kterými si zpestřit podzimní dny, budu se těšit na Vaše reakce. A pokud Vás tento článek inspiroval, budu ráda, když se o něj podělíte i se svými přáteli! Přeji Vám krásný večer a užívejte podzimu. Pavla Kostelecká 

Autor: pavlakostelecka | neděle 6.10.2013 21:40 | karma článku: 10,37 | přečteno: 328x
  • Další články autora

pavlakostelecka

Je to i Vaše ráno?

30.5.2014 v 5:30 | Karma: 11,85

pavlakostelecka

Z pohádky do pohádky

1.12.2013 v 16:00 | Karma: 9,01

pavlakostelecka

Co je pod pokličkou

25.11.2013 v 13:30 | Karma: 12,85