Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Prodavačka gumových medvídků

Byl to jeden z posledních dnů mého studijního pobytu v Německu, a tak jsem si vyšla na nákupy. Chtěla jsem přivézt do Česka svým nejbližším nějaké drobnosti. V tom okamžiku jsem ale ještě nevěděla, že si domů odvezu kromě mnoha nových slovíček, frází a gramatiky, také jeden zajímavý lidský příběh.

Neobyčejný dárekKateřina

V centru města jsem narazila na malý a zajímavý obchůdek, který mě fascinoval (zprvu pouze) díky svému prodejnímu artiklu. V tom obchodě totiž prodávali gumové medvídky. Rozumějte – pouze gumové medvídky. Možná je Vám tento typ obchůdku známý, ale pro mě to byla naprostá novinka. Mohli jste si zde pořídit dort z gumových medvídků, gumová lízátka, a samozřejmě koupit jakékoliv množství gumových medvídků na váhu. Jejich tvary a invence výrobců, jakoby nebraly vůbec konce. Chcete li slavit narození dítěte, můžete koupit gumové medvídky ve tvaru dudlíků! Chcete li vyjádřit svou lásku, řekněte to obřím gumovým srdcem! Mohli jste zkrátka dát průchod své představivosti a vybírat z nepřeberného množství tvarů a velikostí. K dostání zde byly i lehce pikantní legrácky s nádechem lechtivosti.

Protože takový druh obchodu pro mě znamenal příjemně neobvyklou alternativou ke klasickým hrníčkům, klíčenkám, pohledům a magnetkám s potiskem, rozhodla jsem se, že svým přátelům a rodině tentokrát pořídím něco sladšího a jak jsem doufala, i originálnějšího.

Vybrala jsem nějakou klasiku i několik neobvyklých druhů medvídků a vydala se svůj úlovek zaplatit. U pokladny stála černovlasá prodavačka, která se i na sklonku dne příjemně usmívala, a to i přesto, že obchod se celý den jen hemžil turisty. Bylo krátce před zavírací dobou, a když na mě konečně došla řada, dodala jsem si odvahu a zeptala se na několik otázek ohledně tohoto originálního nápadu. Zajímalo mne, jak člověk dospěje k rozhodnutí, že nechá gumové medvídky zaplavit celý jeho život.

Oslovila jsem prodavačku, jíž ani trochu nevyvedl z míry můj lehce cizinecký přízvuk – pravděpodobně byla zvyklá často obsluhovat turisty. Chvíli jsme si povídaly, a nakonec se rozvyprávěla natolik, že se z několika otázek stalo hotové interview.

Obchod nepatřil prodavačce samotné, pouze v něm pracovala. Jeho majitelé byli vášnivými výrobci gumových medvídků a medvídky také objednávali od nejrůznějších firem. Při jeho zakládání se totiž drželi tradičního hesla, že medvídci přeci chutnají malým, a stejně tak i dospělým. A v tomhle ohledu se nespletli. Od založení se obchodu dařilo, a jak doufám, daří se mu i dnes.

Vraťme se ale k prodavačce samotné, protože mě zaujalo, jak je možné, že byla celý den na nohou a přesto pořád tak svěží a usměvavá?

„Víte slečno, dřív jsem pracovala ve zlatnickém oboru a byla jsem tam velmi nešťastná.“

Nevěřila jsem vlastním uším. „Jak může být někdo nešťastný ve zlatnickém oboru? Vždyť je to taková krása! Pracujete s ušlechtilým materiálem, lidé k Vám do obchodu chodí oslavovat nejrůznější životní události a kupují si zlato jako upomínku na nejpěknější okamžiky svého života!“

„Jistě, to je jedna strana mince. A takhle skutečně většina lidí na zlatníky nahlíží. Ale to nebylo povolání pro mě. Stále jsem se bála, že nás někdo okrade. V oboru byla také veliká konkurence a my jsme stále museli bojovat o přežití. Každý den jsem vstávala vystresovaná a během dne se to nelepšilo. Víkendy pro mě nebyly chvílemi odpočinku, ale jen čekáním na další pondělí, kdy budu muset opět do obchodu. A tak jsem se jednoho dne rozhodla, že se svým životem musím něco udělat. Jakmile jsem začala dělat první kroky ke změně, nabídlo se mi toto místo a já jsem ani na moment nezaváhala. Pro moje okolí to byl zpočátku velký šok. Finančně jsem si pohoršila, a pracovala jsem i více hodin v týdnu než dříve. Ale i okolí si velmi rychle zvyklo v okamžiku, kdy uvidělo změnu, která se odehrála uvnitř mě. Víte, mám dvě děti a manžela, a přísahám, že jsem mnohem lepší matka, od chvíle, kdy pracuji tady.“

Typicky česká mysl mi říkala – jak by mohla být šťastnější, když bere méně peněz za více práce? A tak, když už jsem tam byla, tak jsem se zeptala. Inu, přeci zde budu už jen několik dní, a jestli ji to urazí, tak už se třeba nikdy nepotkáme.

A její odpověď? Vůbec se neurazila a naopak se usmála. Zdálo se, že tuhle otázku možná neslyšela poprvé. „Víte, do tohoto obchodu chodí úplně jiní lidé, než do zlatnictví. Jsou to většinou studenti, nebo turisté, kteří si chtějí zpříjemnit den nějakou sladkostí, nebo chtějí udělat radost originálním dárkem. Přijdou sem a usmívají se, protože jsou zde téměř denně nové druhy a tvary gumových medvídků, a ty jsou často legrační. Potom jdou k pokladně a zmíní se, že chtějí udělat radost své přítelkyni, nebo že dítě dostalo skvělou známku ve škole. Ti lidé mi energii neberou, spíše mi ji dodávají! Když můj manžel začal pozorovat tuhle změnu, už mu vůbec nevadilo, že jsme si finančně pohoršili. Když přijdu domů a mám ještě sílu si s ním popovídat, nebo když můžeme jet o víkendu na výlet a já jsem klidná a uvolněná, často mi říká, že tahle změna byla pro nás hotovým požehnáním. Taky zmizel strach, že mi tady někdo něco ukradne. Samozřejmě bych nechtěla, aby se zde ztrácely věci, obchod přeci jen není můj. Ale jestli někdo ukradne pár medvídků, nebo kus zlata, je to přeci jenom rozdíl. A večer? Večer zavřu obchod a jdu domů. Nebojím se dalšího dne. A to je pro mě největší pozitivum. Bez ohledu na to, co si kdokoliv myslí, že byste měla dělat, jste to vždycky vy, kdo se musí v životě svobodně rozhodnout.“

A to je všechno. Koupila jsem gumové medvídky. A navíc jsem dostala velký bonus. Ten byl gratis, přesto byl k nezaplacení. Krásný den, Pavla Kostelecká.      

Autor: pavlakostelecka | úterý 6.8.2013 18:00 | karma článku: 28,49 | přečteno: 1658x
  • Další články autora

pavlakostelecka

Špás s východní medicínou, aneb cesta tam a zase zpátky

Pokud nejste zapřísáhlí přívrženci západní medicíny, pravděpodobně jste již také někdy koketovali s oblastí alternativního léčitelství.

6.5.2015 v 21:50 | Karma: 15,91 | Přečteno: 587x | Diskuse| Ona

pavlakostelecka

Je to i Vaše ráno?

Ráno vstáváte, otevřete okno, a venku neslyšíte vůbec nic jiného, než zpěv ptáků. Ranní vzduch je čistý a neposkvrněný, jako čerstvě narozené miminko, a jeho vdechováním se Vám do plic dostává neopakovatelná životodárná energie.

30.5.2014 v 5:30 | Karma: 11,85 | Přečteno: 445x | Společnost

pavlakostelecka

Jak si udělat skvělou domácí levandulovou koupel a ještě ušetřit

Dnes bychom se s Vámi rádi podělili o jeden skvělý TIP na výrobu domácí levandulové koupele.

21.2.2014 v 22:00 | Karma: 11,28 | Přečteno: 2680x | Ona

pavlakostelecka

Z pohádky do pohádky

Nedávno jsem se dozvěděla, že se na světě prodalo téměř 500 milionů výtisků knížek o čarodějnickém učni Harrym Potterovi. Vážně – pro pochopení toho čísla jsem si to napsala na kousek papíru – je to 500. 000 000 knížek. To mě naprosto uchvátilo, protože když si vezmete, že na celé naší planetě bydlí asi 6 miliard lidí, tak pokud správně počítám, průměrem vzato má nějakou „Rowlingovou“ doma každý dvanáctý člověk na světě. Představila jsem si okamžitě domorodé děti, jak si po večerech navzájem předčítají třeba ve svahilštině, což ve mně vzbudilo i další úsměvné představy, ale pak jsem si řekla, proč by nemohly, když knížka už byla přeložena do 67 jazyků?

1.12.2013 v 16:00 | Karma: 9,01 | Přečteno: 352x | Společnost

pavlakostelecka

Co je pod pokličkou

Dnes Vám budu vyprávět dva příběhy. Příběhy dvou lidí, ve kterých možná sami sebe poznáte, nebo Vás snad alespoň budou inspirovat tak, jako inspirovaly mě. Tak či tak Vám přeji příjemný zážitek :).

25.11.2013 v 13:30 | Karma: 12,85 | Přečteno: 479x | Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Slováci prověřují verzi, zda za atentátem na Fica nebylo víc lidí

19. května 2024  16:33,  aktualizováno  17:21

Aktualizujeme Slovenské bezpečnostní složky pracují při vyšetřování středečního atentátu na premiéra Roberta Fica...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v horské mlze, Raísí je v ohrožení života

19. května 2024,  aktualizováno  17:20

Aktualizujeme Íránská státní televize hlásí nehodu vrtulníku při přesunu prezidenta Ebráhíma Raísího. Stroj...

Českem se prohánějí lokální bouřky a padají kroupy. Přívalové srážky nehrozí

19. května 2024  11:04,  aktualizováno  16:54

Přímý přenos Na většině území Česka se dnes odpoledne objevily bouřky s kroupami a silnými dešti, pravděpodobně...

Zubaři se brání konkurenci ze zemí mimo EU. Šmucler se bojí o pacienty

19. května 2024  16:19

Sněm České stomatologické komory odmítl Sněmovnou přijatou novelu, která by měla usnadnit využití...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 41
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 886x
Zajímá mě, je jak můžeme žít příjemný a vyrovnaný život v době, která je rychlejší, než my sami. Pokud se Vám blog líbí, staňte se fanouškem na www.pavlakostelecka.cz.

Seznam rubrik