Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nepotřebné dveře

       Jednoho neurčitého dne se jeden bezejmenný muž rozhodl, že ve svém bezejmenném bytě zazdí jedny bezúčelné dveře. Pozval proto řemeslníky, kteří hned po příchodu začali pracovat na zazdívání toho otvoru. Ale nebyli ještě ani v polovině, když si onen mladý muž všiml, že těmi dveřmi vchází do místnosti neuvěřitelně krásné denní světlo. Pomyslel si, že je zvláštní, že si té krásy nikdy nevšiml, a že by byla velká škoda, kdyby o ni navždycky přišel. Řekl tedy zedníkům, aby s prací hned skončili, a zaplatil jim podle předchozí domluvy. 

p. Sofie Hanáková

      Dveře zůstaly zazděné jen asi do poloviny a díky tomu každý den do místnosti proudilo to zvláštní zlatavé světlo. Aby dveřní výklenek nepůsobil tak neutěšeně a prázdně, postavil do něj muž sochu Madony, která zde vypadala neobyčejně krásně - obzvláště když se socha koupala v ranních paprscích světla.

      Mohla by to být naprosto nepodstatná epizoda lidského života, nebýt toho, že muž jednoho dne dostal opravdu velkou a dlouhotrvající depresi. Přestalo se mu dařit v práci a tahle krize se rychle přenesla i do ostatních oblastí jeho života. Ráno vstával a říkal si: „Proč už zase musím jít do práce?“ A u toho neskončilo. Říkal si také: „Proč už zase musím platit všechny tyhle účty?“ A slyšeli byste ho říkat také: „Dneska zase neměli můj oblíbený sýr. A všechno se tak zdražuje. A za to můžou všichni Ti hrozní politici!“ A samozřejmě skončil u tolik známého: „Život nemá žádný smysl, proč já jsem vlastně tady?“

      Jeho stav se nelepšil a tak se ze žalu jednoho večera hrozně moc opil. Nebo se možná zase tak moc neopil, ale co se mu toho večera stalo bylo tak zvláštní, že si to neuměl vysvětlit jinak, než jako výplod jeho vlastní fantazie. Tak či tak, stalo se to, že jeho socha v tom krásném výklenku už nevydržela jeho věčné hořekování, a promluvila k němu.

     „Mohl bys mi říct, na co si stěžuješ? Tvoje mysl je možná zahalená velkou mlhou nevědomosti, ale kdyby sis vzpomněl, jaké životy jsi žil předtím, věděl bys, že tenhle tady teď žiješ za odměnu! Každý den se budíš a máš co jíst! Každý den máš kam uléhat a máš okolo sebe mnoho lidí, kteří Ti vždy poskytnou svou lásku a péči! Važ si svého života, protože Ti byl dán za odměnu jako velký dar!“

     Po téhle příhodě muž usnul vyčerpáním na gauči vedle výklenku a když se druhý den probudil, měl zvláštní pocit duševní kocoviny. Nebyl si jistý, co se v noci stalo, ani zda se to vůbec stalo. Ale za chvíli sám sebe přesvědčil, že je to možná jedno, a že vlastně nemá co ztratit, když se zkusí dívat na svět a na život trosku jinak. "Horší než teď to přeci být nemůže."

    A ten den ráno po probuzení se pak úplně poprvé podíval na svůj život jako na velký dar. Ranní káva, kterou mu uvařila jeho žena, nikdy nechutnala tak báječně, jako toho dne. Uvědomil si, jaký je to zázrak, že má v obchodě na výběr z tolika druhů nejrůznějších sýrů, ačkoliv na mnoha místech světa nemají lidé vůbec co do úst. Večer se rozhodl strávit se svou rodinou namísto obvyklého sledování televizních (katastrofálních) zpráv. A zdálo se mu, že snad musel být dlouhou dobu někde pryč. A ptal se sám sebe, kdy se z jeho dcery stala ta velká slečna? A kdy začaly jeho synovi růst vousy? Celý život mu najednou připadal tak neobyčejný a zajímavý!

      A tak začalo opravdové dobrodružství. Dobrodružství, které nosíme každý v sobě, ale z mnoha důvodů jej často nežijeme tak jak bychom si přáli.       

      A co se stalo se sochou? No, ta už nikdy znova nepromluvila. Vlastně ani nevím, jestli byl muž tehdy tak hrozně opilý, nebo byl ten výjev jen výplodem jeho bujné fantazie a přepracovaného mozku. Nebo se to opravdu stalo... Ale - není to konec konců úplně jedno?? 

      Přeji Vám krásný den a mnoho neužitečných dveří :). Pavla Kostelecká

Autor: pavlakostelecka | neděle 25.8.2013 18:00 | karma článku: 12,76 | přečteno: 662x
  • Další články autora

pavlakostelecka

Špás s východní medicínou, aneb cesta tam a zase zpátky

Pokud nejste zapřísáhlí přívrženci západní medicíny, pravděpodobně jste již také někdy koketovali s oblastí alternativního léčitelství.

6.5.2015 v 21:50 | Karma: 15,91 | Přečteno: 587x | Diskuse| Ona

pavlakostelecka

Je to i Vaše ráno?

Ráno vstáváte, otevřete okno, a venku neslyšíte vůbec nic jiného, než zpěv ptáků. Ranní vzduch je čistý a neposkvrněný, jako čerstvě narozené miminko, a jeho vdechováním se Vám do plic dostává neopakovatelná životodárná energie.

30.5.2014 v 5:30 | Karma: 11,85 | Přečteno: 445x | Společnost

pavlakostelecka

Jak si udělat skvělou domácí levandulovou koupel a ještě ušetřit

Dnes bychom se s Vámi rádi podělili o jeden skvělý TIP na výrobu domácí levandulové koupele.

21.2.2014 v 22:00 | Karma: 11,28 | Přečteno: 2680x | Ona

pavlakostelecka

Z pohádky do pohádky

Nedávno jsem se dozvěděla, že se na světě prodalo téměř 500 milionů výtisků knížek o čarodějnickém učni Harrym Potterovi. Vážně – pro pochopení toho čísla jsem si to napsala na kousek papíru – je to 500. 000 000 knížek. To mě naprosto uchvátilo, protože když si vezmete, že na celé naší planetě bydlí asi 6 miliard lidí, tak pokud správně počítám, průměrem vzato má nějakou „Rowlingovou“ doma každý dvanáctý člověk na světě. Představila jsem si okamžitě domorodé děti, jak si po večerech navzájem předčítají třeba ve svahilštině, což ve mně vzbudilo i další úsměvné představy, ale pak jsem si řekla, proč by nemohly, když knížka už byla přeložena do 67 jazyků?

1.12.2013 v 16:00 | Karma: 9,01 | Přečteno: 352x | Společnost

pavlakostelecka

Co je pod pokličkou

Dnes Vám budu vyprávět dva příběhy. Příběhy dvou lidí, ve kterých možná sami sebe poznáte, nebo Vás snad alespoň budou inspirovat tak, jako inspirovaly mě. Tak či tak Vám přeji příjemný zážitek :).

25.11.2013 v 13:30 | Karma: 12,85 | Přečteno: 479x | Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v horské mlze, Raísí je v ohrožení života

19. května 2024,  aktualizováno  17:20

Aktualizujeme Íránská státní televize hlásí nehodu vrtulníku při přesunu prezidenta Ebráhíma Raísího. Stroj...

Českem se prohánějí lokální bouřky a padají kroupy. Přívalové srážky nehrozí

19. května 2024  11:04,  aktualizováno  16:54

Přímý přenos Na většině území Česka se dnes odpoledne objevily bouřky s kroupami a silnými dešti, pravděpodobně...

Slováci prověřují verzi, zda za atentátem na Fica nebylo víc lidí

19. května 2024  16:33

Aktualizujeme Slovenské bezpečnostní složky pracují při vyšetřování středečního atentátu na premiéra Roberta Fica...

Zubaři se brání konkurenci ze zemí mimo EU. Šmucler se bojí o pacienty

19. května 2024  16:19

Sněm České stomatologické komory odmítl Sněmovnou přijatou novelu, která by měla usnadnit využití...

  • Počet článků 41
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 886x
Zajímá mě, je jak můžeme žít příjemný a vyrovnaný život v době, která je rychlejší, než my sami. Pokud se Vám blog líbí, staňte se fanouškem na www.pavlakostelecka.cz.

Seznam rubrik