Bohatství cti netratí

Česká republika je nádherná země. Můžeme ji milovat pro její rozkošnou „pidirozlohu“, báječnou kuchyni, i pro její jazyk, který dokáže drásat uši, stejně jako hladit duši. Přesto je v naší zemi jedno téma, které jako národ prostě moc „nedáváme“. Tím tématem jsou PENÍZE.

Licencovaná fotografie od pixmac.cz

Zkuste si nyní jen tak z legrace představit, že Váš soused si právě koupil nové auto. A ne jen tak ledajaké. Koupil si, dejme tomu, třeba nové nablýskané Audi v té nejlepší dostupné výbavě. Jaký je Váš první pocit a myšlenka, která Vám proběhne hlavou? Řeknete si, že je to frajer, a jste pyšní, že máte tak úspěšné známé, kteří svou poctivou prací dokázali našetřit na tak nádherný vůz? Nebo v sobě dusíte závist a při nejbližší příležitosti si pomyslíte, že Vás soused si asi někde pěkně namastil kapsu? Jinými slovy si někde „pěkně nakradl“?

Pokud zrovna neleštíte před svým novým domem nové Ferrari, pak se ve Vás může objevit kapička závisti, nebo zášti. To, že lidé necítí ve svém životě bohatství a naplnění, může být totiž způsobeno i jinými faktory, než stavem konta, nebo značkou auta. Vzpomenete si ještě, jaká rčení jste slýchali doma o penězích? Jak na tom byli Vaši rodiče finančně v době, kdy jste vyrůstali a nasávali do sebe bezelstně veškerá moudra o penězích? Všechno, co Vám říkali Vaši učitelé, přátelé, mentoři a známí v době Vašeho dospívání, totiž přijímáte bez výhrad. Možná nejste v tuto chvíli finančně tam, kde byste chtěli být, protože jste možná slýchali v minulosti tato rčení:

„Peníze nerostou na stromech“

„Peníze jsou špinavé“

„Chudoba cti netratí“

„Jsme sice chudí, ale šťastní“

„Mají nový dům, asi tunelují banku“

„Kde si zase nakradli?“   

A doplňte sami další… Slyšeli jste někdy některé z výše zmíněných pořekadel? A zamysleli jste se někdy, jak velké hlouposti to ve skutečnosti jsou? Jistě že existují lidé, kteří obchodují nepoctivě, ale proč bychom si měli myslet, že všichni podnikaví lidé kradou? Jistě, že můžeme být šťastní i bez peněz, ale proč by všichni, kdo je mají, měli zákonitě být nešťastní? A jak se vůbec pojí štěstí a bohatství dohromady? Větu „Jsme chudí, ale šťastní“ Vám neřekne většinou nikdo jiný, než člověk plný závisti vůči bohatým lidem, a rozhodně si nemyslete, že takový člověk je doopravdy šťastný. Pokud jde o rčení „Chudoba cti netratí“, víte jaký je její přesný význam? V přeneseném slova smyslu to znamená, že každý chudák je slušný a bohabojný člověk, a prakticky jsou také vyloučeny čestné úmysly lidí bohatých. Pokud máte pocit, že ve Vašem životě chybí finanční dostatek a především osobní blahobyt, zkuste si vzpomenout, jaký vztah máte například k penězům Vy osobně. Jsou to pro Vás zlaťáčky a radost, nebo jsou špinavé a vy chcete být především člověk, který cti netratí?

Pro dnešní krásný den Vám přeji, abyste ve své mysli udělali generální úklid a „vyhodili“ z ní staré a nepotřebné vzorce myšlení. Myslete na to, že nejen chudoba, ale ani bohatství cti netratí. Krásný den, Pavla Kostelecká

Autor: pavlakostelecka | neděle 27.10.2013 17:00 | karma článku: 9,16 | přečteno: 777x
  • Další články autora

pavlakostelecka

Je to i Vaše ráno?

30.5.2014 v 5:30 | Karma: 11,85

pavlakostelecka

Z pohádky do pohádky

1.12.2013 v 16:00 | Karma: 9,01

pavlakostelecka

Co je pod pokličkou

25.11.2013 v 13:30 | Karma: 12,85