Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Grebeníček je holt synem svého otce!

Něco tak cynického a nehorázného dlouho nebylo v parlamentu slyšet: "Tvrzení, že se Jan Palach stal symbolem boje proti totalitní komunistické moci, je naprosto zavádějící," prohlásil Grebeníček z KSČM. Z jeho dalšího projevu vyznělo, že souhlasí s významným dnem na památku upálení Palacha, ale nesouhlasí s výkladem, proč se Palach upálil. To mu jaksi nevyhovuje. On byl vychován v tom, že KSČ je nejlepší, jediná čestná strana.

Sleduji to večer znovu. Opravdu řekl "Naprosto zavádějící" ???  Tak to slyším prvě. Jakože Palachův čin vůbec nesouvisel s komunistickým režimem?

1) kdo byl u moci?

2) kdo povolal vojska Varšavské smlouvy, nechal zde působit dlouho armádu SSSR a spolupracoval s ní?

2) kdo nařídil Československé socialistické armádě, aby nebránila vstupu vojsk Varšavské smlouvy?

3) kdo zakázal vysílání ČS rozhlasu, když chtěl hlásat odpor lidu?

4) kdo cenzuroval a postihoval svobodná vyjádření v tisku, TV i na veřejných místech?

Byl to lid, nebo představitelé komunistického režimu?

Odpovím přímo slovy Jana Palacha:  „Na protest proti všemu, co se tady děje. Proti nesvobodě slova a tisku. Říkejte to všem."

Když pan Grebeníček vyřkl, to že Palachův čin nemá spojitost s komunistickým režimem, v tu chvíli v parlamentu zpozorněli jistě všichni poslanci a odklonili hlavy od novin a notebooků. To už je co říct! A mnozí poslanci, kteří ctí každého, kdo položil svůj život za boj proti komunistickému režimu a jeho následkům, se dokonce zvedli a na protest odešli z jednacího sálu. Diskuze o Palachovi vznikla díky tomu, že byl navržen den 16. leden jako významný den v kalendáři svátků České republiky. Vše probíhalo slušně, dokud se o slovo nepřihlásil právě soudruh Grebeníček. Žasnu, že zrovna ON měl potřebu se k tomu vyjádřit - a navíc takto cynicky!

A šéf komunistů pan Filip tomu nasadil korunu! Dovolil si tvrdit: "My jsme nezpochybnili zařazení dne Jana Palacha do významných dnů České republiky. My jsme akorát oponovali proti tomu, že to byl čin proti komunismu." Tak to mě dorazilo - chtěl zachránit situaci tím, že souhlasí se zbytkem parlamentu, že 16. leden může být významným dnem? No ale s tím souhlasil i pan Grebeníček. Ale problém byl v jiné jeho větě - v důvodu Palachova činu a jeho spojitosti s režimem a děním ve společnosti. Takže poslanci, kteří odešli,  nebyli pohoršeni tím, že by někomu vadil další významný den v kalendáři - ale byli pohoršeni lživým tvrzením o Janu Palachovi. To pan Filip opravdu kolegovi nepomohl, spíše naopak rozpoutal nesmyslné projevy dalších komunistických poslanců, čím se strana veřejně velice negativně projevila jako celek.

Jan Palach ještě 3 dny po svém činu žil a zcela jasně se vyjádřil ke svému činu, kterým protestoval proti komunistickému diktátu a normalizaci a proti pozvání sovětských vojsk. Československá armáda měla od komunistických iniciátorů rozkaz pustit vojska do země. Lidé protestovali. Začala doba normalizace.

Jan Palach se rozhodl činem plným tragického hrdinství protestovat proti začínající normalizaci. 16. ledna 1969 se tento dvacetiletý student Filozofické fakulty Univerzity Karlovy polil na Václavském náměstí hořlavinou a zapálil. „Na protest proti všemu, co se tady děje. Proti nesvobodě slova a tisku. Říkejte to všem." Jeho čin byl jistě velmi krajním řešením, ale jak sám uvedl, chtěl upozornit na to co se děje - a to způsobem, který by lidé zaznamenali.

Utlačování svobody slova, názoru a tisku bylo právě díky cenzuře a restrikcím komunistického režimu. Je naprosto nezpochybitelné, proti komu byl protest zaměřen. Jistě to byl čin zoufalý a ne každý by něco takového udělal, ale tento student se k němu rozhodl a je připomínán jako hrdina.

Je všeobecně známo, že právě otec pana Grebeníčka byl jedním z velkých stoupenců razantních způsobů komunistického režimu a existuje mnoho svědectví a dokladů o jeho krutých vyšetřovacích a donucovacích metodách. Věřila jsem doposud, že Grebeníček se s chováním svého otce neztotožňuje a i když je mi nesmírně nesympatická strana KSČM, tak ji holt respektuji, jako stranu, kterou lidé volí a chtějí ji v parlamentu. Demokracie je holt kompromis s těmi, kdo přemýšlí opačně, než my. S touto stranou dokonce jednal i nastupující prezident Zeman a v prosinci ji žádal osobně o podporu své kandidatury na prezidenta.

Navenek se KSČM chová, jakože jsou stranou novou a porevoluční. Ale evidentně jsou následníky minulé totalitní KSČ, jinak by nikdy nemohli jejich předstvitelé tvrdit to, co dnes prohlásili v parlamentu. Naprosto fanatickým projevem završila atmosféru komunistiská poslankyně Semalová na stranu koalice: "Jste to vy, kteří převracíte přes 20 let historii. Jste to vy, kdo předkládáte hrdiny za vrahy a vrahy za hrdiny". Nechtěla tím doufám tvrdit, že hrdina Palach byl vrah ???

Předkladatelka novely o novém významném dni, poslankyně Jana Černochová, uvedla: "Zástupce KSČM pan Grebeníček nám jasně ukázal, že se jejich myšlení a demagogie hraničící s fanatismem za 45 let vůbec, ale vůbec nikam neposunuly."

Jak si někdo v dnešní době dovoluje zpochybnit význam Palachova odkazu? Historici, politici i slušní lidé jsou zděšeni. Vážení občané, kteří jste volili KSČM, prosím uvažte, zda tato strana opravdu mluví i za vás!

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavla Brychtová | pátek 8.2.2013 20:10 | karma článku: 29,21 | přečteno: 1059x
  • Další články autora

Pavla Brychtová

Vyhraje Lukáš Pavlásek StarDance 2015?

Přiznejme si na rovinu, že stát se to může. Sázkové kanceláře prodělaly už hodně peněz na sázkách o jeho vypadnutí. Navzdory předpokladům Pavlásek jde stále do dalších kol a blíží se k finále. Proč vyhrává jeho "šlapání zelí"?

6.12.2015 v 8:40 | Karma: 47,47 | Přečteno: 35455x | Společnost

Pavla Brychtová

Česká republika má přispět 700 milionů Kč Turecku na řešení uprchlické krize EU

Tato částka má být součástí balíčku, který dostane Turecko za pomoc EU s imigrační problematikou. Premiér Sobotka označil dohodu za jeden z letošních nejvýznamnějších kroků k řešení uprchlické krize.

30.11.2015 v 4:19 | Karma: 37,74 | Přečteno: 1585x | Společnost

Pavla Brychtová

Jak dlouho bude Evropa shovívavá k násilí?

R.I.P. Paris... Jsem hodně zhnusená.... Když násilná smrt někoho přepadne při zábavě s těmi nejbližšími, tak je to naprosto chladnokrevný způsob, jak zbývající živé vyděsit. Cílem je získání respektu - ale způsobem zastrašování!

14.11.2015 v 7:10 | Karma: 35,89 | Přečteno: 1327x | Společnost

Pavla Brychtová

65 milionů Kč - cena za chystaný zákon o trvalém pobytu!

Ministerstvo vnitra ČR připravuje zákon, který má nařídit občanům, aby hlásili svůj nový trvalý pobyt do 15 dnů po přestěhování. Navíc chalupáři mají opět vystát fronty na úřadech a nahlásit si přechodný pobyt, který byl v minulosti zrušen. A předpokládaná cena související se zavedením zákona o trvalém pobytu? 65 000 000 Kč - tato částka je již zveřejněna, přičemž největší položku zahrnuje změna počítačové evidence obyvatel. Jakoby nestačily elektronické pokladny, musí se nakoupit a draze provozovat i nový systém na evidenci obyvatel.

18.4.2015 v 8:04 | Karma: 43,67 | Přečteno: 6493x | Diskuse| Společnost

Pavla Brychtová

Byznys nebo ochrana dětí? Norsko ročně odebere 12 tisíc dětí - hlavně cizincům!

Odebírání dětí bez soudu a snaha umístit děti cizinců do norských rodin - to vše již je delší dobu pod palbou kritiků okolních zemí a již roku 2007 Štrasburský soud pro lidská práva označil jednání Norských sociálních úřadů jako protiprávní a zkritizoval jednání norských soudů. Nyní je rok 2015 a situace s častým odebíraných dětí neustává. Norský právník Marius Reikeras, který podává opět stížnost Štrasburskému soudu, uvedl, že počet odebraných dětí v Norsku je ročně kolem 12 tisíc. Co je příčinou? Přísné posuzování výchovy cizinců, nebo snaha uspokojit norské pěstounské rodiny?

14.4.2015 v 7:40 | Karma: 40,63 | Přečteno: 5205x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Publikace Nerudové jsou ostuda. Zesměšňuje všechny vědce, míní europoslanec

9. května 2024  12:08

Ekonomka a kandidátka do Evropského parlamentu za hnutí STAN Danuše Nerudová publikováním do...

V systému DiPSy jsou výsledky přijímacích zkoušek, školy je zveřejní během dne

15. května 2024  7:16

V systému DiPSy jsou k dispozici výsledky přijímacích zkoušek na střední školy. Uchazeči si...

Guvernérka urazila kmenové náčelníky. Siouxové jí zakázali vstup na pětinu státu

15. května 2024  6:56

Guvernérka amerického státu Jižní Dakota Kristi Noemová má aktuálně zakázaný vstup skoro na pětinu...

Pláničkova metoda v praxi. Turecký farmář pouští slepicím Mozarta, nesou víc vajec

15. května 2024  6:35

Po vzoru legendární české komedie Slunce, seno, jahody, v níž muzikou zvyšoval dojivost krav...

Bidenova administrativa má nový balík zbraní pro Izrael, vyjde na miliardu dolarů

15. května 2024  6:22

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena pokročila v přípravách balíku zbraní a munice pro...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 144
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2494x
Jsem fanoušek psaného slova, pisatel dojmů a pozorovatel dění, technik, ajtík, grafik a nadšenec do designu, fotograf a certifikovaný poradce v oblasti realit a investic, milovník umění - ale hlavně jsem mamka - a velká optimistka, která doufá, že pro náš svět ještě není pozdě ! :-)

Seznam rubrik