Ve stopách socializmu ?

Zaujala mne zpráva, že se nám životní úroveň západní Evropy vzdaluje, místo abychom se jí přibližovali. Bylo to tak hezky formulováno (bohužel tu přesnou formulaci jsem si nezapamatoval, ale bylo to něco v tom smyslu, jako že se nám ta jejich životní úroveň ztrácí z dohledu), že to ve mně vyvolalo vzpomínky na socializmus. V něm jsme někdy v polovině 80. let si vykládali, jak se měnila hesla a cíle socializmu. Nejdříve to bylo DOHNAT A PŘEDEHNAT, pak následovalo UDRŽET KROK, další cíl byl již jen NEZTRATIT Z DOHLEDU a nakonec pak už NEZTRATIT STOPU.

No a nyní? První - DOHNAT - bylo od počátku jen krásné oblbovátko pro méně inteligentní část populace. Ale hezké a lákavé. Samozřejmě předehnat by byla absolutní blbost, to si netroufl říct žádný politik, protože by se totálně odrovnal (i když u nás ??? , tady těch pitomostí a slibů, třeba o zatočení s korupcí, bylo po převratu řečeno tolik, že by to překonalo snad i počet hvězd v naší galaxii). Fakt je, že objektivnější proroci mluvili začátkem 90. let tak o 50. letech k dohnání životní úrovně západu. To moc nadšení obyvatelstva nevyvolávalo, takže politici slibovali podstatně méně. Sice ne na úplné vyrovnání, ale na přiblížení se na dosah.

Druhé - UDRŽET KROK - podle té zprávy z posledního dne července, je už také v ........... (no prostě tam). Takže teď jsme ve fázi aspoň - NEZTRATIT Z DOHLEDU.

Obávám se, že pod tím vedením skvělých politiků, co se nám tu poslední léta (možná nejen poslední léta, ale už od převratu) střídají, do konečné fáze - NEZTRATIT STOPU - nemáme moc daleko.

Myslíte, že se mýlím? Já jsem sice asi nenapravitelný optimista, ale ne naivista.

Autor: Pavel Slouka | čtvrtek 1.8.2013 20:03 | karma článku: 15,49 | přečteno: 644x
  • Další články autora

Pavel Slouka

Demokracie ohrožená motorkami ?

28.4.2015 v 16:03 | Karma: 31,36

Pavel Slouka

Ruský Krym.

30.3.2015 v 9:26 | Karma: 32,58

Pavel Slouka

Šmejdi v politice

1.10.2013 v 14:22 | Karma: 38,80