Zákaz islámu je nesmysl, ale saúdské financování mešit by mělo v EU skončit

Dnes a denně se setkáváme s nesmyslnými a nereálnými požadavky na zákaz islámu v Evropě pod heslem, že "islám do Evropy nepatří."

Jak by si přesně představovali hlasatelé těchto hesel jejich uskutečnění je v oblacích. Znamenalo by to odsun celých zemí z území Evropy. Musela by být přesunuta Albánie, Bosna a Hercegovina, evropská část Turecka, ruský Tatarstán, Azerbajdžán a k tomu miliony muslimů v dalších evropských zemích. Něco takové nelze provést a samotný pokus o něco takového by Evropu naprosto rozvrátil.

Problémem není islám jako takový, ale některé jeho směry, které vytvářejí ideové a mentální podhoubí pro radikální islamismus a následně džihádismus - saláfismus a wahábismus.

Tyto směry jsou na vzestupu hlavně díky saúdským petrodolarům. Je to Saúdská Arábie, téměř nedotknutelný spojenec Západu (včetně České republiky), kdo financuje mešity, imámy a sociálně kulturní organizace šířící tyto ultrakonzervativní a netolerantní verze islámu.

Islám jako takový se svou 1,5 milardou věřících je na tom podobně jako křesťanství - dává prostor pro neskutečně velké množství velmi odlišných a často protichůdných výkladů. Násilný člověk si jej vyloží jako náboženství násilí a v jeho jménu násilí páchá, normální člověk si jej vyloží jako náboženství míru a je tolerantní k lidem, kteří jeho víru či její výklad nesdílejí. Pro obojí, pro násilí a nenávist i pro toleranci a dobročinnost nabízejí Bible i Korán dostatek materiálu citátu a pasáží.

Saúdská královská rodina však historicky nalezla jakýsi podivný způsob soužití se saláfisty a wahábisty - vy nebudete vystupovat proti našemu luxusnímu životnímu stylu a diktátorským praktikám a my vám pomůžeme šířit vaši zaostalou verzi islámu. A tak také už desítky let činí.

Samozřejmě saláfista, ani wahábista nemusí být nutně hned džihádistický terorista. I v těchto směrech se najde řada imámů odsuzujících terorismus a zejména pak IS, a to i na teologickém základě. Nicméně tyto ideologie mají poměrně značný potenciál džihádisty plodit svým antimodernismem a svou netolerancí.

Zakazovat mešity či dokonce islám v Evropě by byla velká hloupost, kterou by si i ten nejmírumilovnější muslim nutně vyložil jako útok na jeho identitu a bral by to hodně osobně. Tohle může prosazovat jen někdo, kdo doufá v radikalizaci evropských muslimů a vědomě či nevědomě drží IS či Al Kajdě palce. Zakazovat muslimům islám je jako zakazovat Čechům pivo a hokej.

Jedno opatření by ale EU v tomto ohledu udělat mohla a myslím, že i měla. Měla by zakázat financování ze Saúdské Arábie (a Kataru). Ať si evropští muslimové staví a provozují svoje mešity, ale za své peníze nebo případně z peněz sponzorů podporujících umírněné a tolerantní formy islámu.

Stálo by dokonce za zvážení, zda by evropské země s větší muslimskou populací neměly přímo investovat do projektů liberálních muslimských organizací a myslitelů. To, co teď v islámu probíhá, je boj o jeho duši (pateticky řečeno). A není v zájmu žádné evropské země, aby tento boj vyhráli ultrakonzervativní náboženské kruhy a z nich vycházející džihádisté.

Západní muslimové v tom mohou sehrát velmi pozitivní roli. Například výklad islámu, který nabízí americký učenec íránského původu Reza Aslan, je naprosto slučitelný s modernitou a demokracií. Takové výklady je třeba podpořit. Nejenže je pro to příležitost, ale vlastně se to stává nutností.

Je to něco, co se dá udělat a co bude mít jistě efekt. Nesmíme přijmout, že tu jsou jen dvě alternativy - kdy jedna je nedělat nic a druhá je vyhánět lidi z jejich zemí, zavírat do koncentračních táborů či mlít je do masokostní moučky.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Šanda | čtvrtek 19.11.2015 12:06 | karma článku: 17,35 | přečteno: 893x