Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Střízlivý pohled na Václava Havla

Čtyřleté výročí úmrtí Václava Havla vybudilo jeho obdivovatele i jeho odpůrce k jeho oslavování či zatracování. Neshodnu se ani s jednou z těchto skupin a chci se o to trochu podělit.

Václav Havel podle mě nebyl ani světec, ani ďábel. V české společnosti ale převládají dva jednorozměrné pohledy na Václava Havla, jeden jej zbožštil, druhý jej zcela zatratil. Jakoby střízlivé hlasy vůbec nezaznívaly.

Bez nároku na nějakou hlubší analýzu se chci podělit o svůj pohled, který obsahuje pozitiva i negativa Václava Havla.

Pozitiva vidím zejména v jeho předlistopadovém a listopadovém působení.

Byl ochoten přijmout postihy, které nakládal předlistopadový režim na lidi, kteří si troufli jej kritizovat. Někteří říkají, že měl "fešácký kriminál." No možná i měl, díky tomu, že byl v mezinárodním hledáčku a nepatřil nikdy k lidem sociálně slabým, nezažíval materiální chudobu.

Přesto i fešácký kriminál je pořád kriminál, a připravenost kritizovat vládnoucí režim pod hrozbou kriminálu vyžadovalo osobní odvahu, kterou měl v té době málokdo.

Za to patří Václavu Havlovi obdiv.

Další pozitivum vidím v jeho roli v událostech 17. listopadu a následné tzv. Sametové revoluce. S odstupem let je zřejmé, že to byl právě on, kdo sehrál ústřední roli v tom, že přechod z jednoho režimu do druhého proběhl nenásilně a pokojně.

Někdo si může myslet, že v tom byl vlastně problém onoho přechodu. Jedni mají představu, že kdyby tekla krev, vypořádali bychom se lépe s dědictvím minulého režimu. Naopak někteří příznivci tohoto režimu si myslí, že kdyby tekla krev, nedošlo by ke změně režimu.

Jsem přesvědčen, že obě tyto extrémní skupiny šeredně mýlí. Je to přesně naopak. Václav Havel významně přispěl k tomu, že minulý režim nepoužil extrémní násilí vůči svým oponentům, že nebyly oběti na životech. Stejně tak ale přispěl k tomu, že nedošlo k pověstnému věšení komunistů na kandelábry, které by se dříve či později zvrhlo ve vyřizování osobních účtů, jak to v takových situacích plných masového násilí bývá.

Za to si Václav Havel zaslouží obdiv.

Mnohem hůře pak vychází jeho následné polistopadové politické působení.

Zde bych zmínil jen několik z mého hlediska důležitých příkladů. V první řadě za jeho prezidentování se proti vůli většiny Čechů i Slováků rozpadlo Československo. A nelze říci, že by jako prezident udělat vše pro to, aby se tak nestalo.

V prvních letech svého prezidentování byl velmi uznávanou morální autoritou. Jenže tím dodával legitimitu klausovské svazácko-vekslácké transformaci České republiky. S kritikou Klause a jeho "boys" přišel až s křížkem po funuse, tedy v době, kdy už bylo zprivatizováno po pověstném "zhasnutí světel."

Třetí oblast, kde sehrál negativní roli, vidím v zahraniční politice. Zde se zařadil mezi nekritické příznivce jestřábí frakce americké administrativy. Podpořil bombardování Jugoslávie a všechny následné vojenské intervence, včetně invaze do Iráku, kterou dnes za správnou považují snad už jen George W. Bush a Dick Cheney. V některých případech byl dokonce aktivnější než američtí neokonzervativci, když například podepsal dopis vyzývající k vojenskému zásahu v Libyi.

Chápu, že v dnešní době, kdy se rozmáhají rozličné nenávistné kampaně, vidí mnozí ve Václavu Havlovi určitý pozitivní vzor politika, který se zastával marginalizovaných skupin naší společnosti.

Jenže toto zastávání bohužel mělo vždy čistě moralizující a až povýšenecky paternalistický charakter, nikdy nemělo rozměr sociální, tedy ten hlavní. Na to neměl Václav Havel sociální cítění. 

Obdobně jeho kritika stranictví se natolik zažrala do českého podvědomí, že výsledkem není vibrující občanská společnost, ale malá ochota běžného slušného člověka se zapojit do politické práce a politické strany jsou tak do významné míry ovládány bezohlednými klany "podnikatelů" se státními penězovody.

Prostě dědictví Václava Havla je smíšené, nikoliv jen kladné nebo jen záporné. Jeho politický život mělo různé etapy, které by měly být hodnoceny různě, pokud by měly být hodnoceny spravedlivě. Starý Havel v lecčems popíral mladého předsametového Havla.

Nemělo by se zapomínat ani na jednoho z obou Havlů.

 

PS: Než se spustí vlna kritiky, chci upozornit, že zde prostě vyjadřuji své zkušenosti a pocity a nesnažím se o podrobnou a objektivní analýzu, takže je zbytečné mě za to kritizovat. Můj názor se navíc vyvíjí.

Autor: Pavel Šanda | pátek 18.12.2015 16:40 | karma článku: 27,15 | přečteno: 2097x
  • Další články autora

Pavel Šanda

Marine Le Penová vděčí za postup do druhého kola sektářství levice

Přes propad Socialistické strany v důsledku nesplněných slibů prezidenta Hollanda byla levice nejsilnějším volebním blokem. Přesto nemá v druhém kole prezidentských voleb ve Francii žádného kandidáta.

24.4.2017 v 11:02 | Karma: 11,91 | Přečteno: 820x | Diskuse| Politika

Pavel Šanda

Proč Radek Banga neměl dostat cenu?

Cenu Františka Kriegla udělovanou Nadací Charty 77 tento rok získá zpěvák a hudebník Radek Banga za odvážný občanský postoj, kdy protestoval proti ocenění skupiny Ortel při vyhlašování cen Zlatý slavík.

11.4.2017 v 9:41 | Karma: 35,00 | Přečteno: 9119x | Politika

Pavel Šanda

Jak si Václav Klaus mladší naběhl na vidle matematické logiky

Nebyl by to Václav Klaus mladší, kdyby se nerozhodl zasáhnout do debaty ohledně role ženy ve společnosti, tentokrát v souvislosti s říkankou Jiřího Žáčka v učebnici pro druhou třídu základní školy.

27.1.2017 v 11:38 | Karma: 25,77 | Přečteno: 2838x | Diskuse| Politika

Pavel Šanda

Jak se Miloslav Ludvík mýlí ve své kritice Prague Pride

Dva dny před každoročním pochodem homosexuálů a s nimi sympatizující veřejnosti se můj stranický kolega Miloslav Ludvík pustil do kritiky Prague Pride.

12.8.2016 v 10:37 | Karma: 17,97 | Přečteno: 1376x | Diskuse| Politika

Pavel Šanda

Evropská unie po Brexitu: Překážky pro reformu EU

Debaty kolem Brexitu mě donutili k zamyšlení se nad Evropou a Evropskou unií a dát na stůl pár možná ne zcela utříděných myšlenek, ale myšlenek, které podle mě málo zaznívají.

28.6.2016 v 15:14 | Karma: 17,07 | Přečteno: 535x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

  • Počet článků 52
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2469x
jsem člověk, kterému záleží na tom, v jakém světě žije... politické názory mám vyhraněně levicové, jsem odpůrcem konspiračních teorií, zdravého selského rozumu (mimo oblast drobné zemědělské výroby), nekritického přijímání cizích myšlenek a prezentování ošuntěle omletých klišé jakožto originálních vlastních názorů

Seznam rubrik