Proč Putin pravděpodobně nestojí za vraždou Němcova?

Včerejší vražda ruského opozičního politika Borise Němcova podle očekávání vyvolala řadu spekulací, kdo za vraždou stojí. Mnozí internetoví diskutéři rovnou obvinili ruského prezidenta Vladimíra Putina, aniž by byla známa jakákoliv fakta.

Osobně se domnívám, a zde zdůrazňuji slovo „domnívám“, že Putin za vraždou Němcova nestojí. K této domněnce mám několik důvodů.

Nejdůležitějším důvodem je to, že Putin je zřejmě ten poslední člověk na této planetě, kterému by se vražda Němcova jakkoliv hodila.

Boris Němcov byl jedním z řady představitelů opozice, konkrétně té části opozice, která je spíše liberální a prozápadní.

V současné ruské realitě tak pro Putina nepředstavoval žádnou konkurenci.

Kvůli svému angažmá ve vládě za Jelcinovy éry, která v očích Rusů zůstává období ekonomického rozvratu, bezbřehé zlodějiny a široce rozšířené chudoby, byly jeho šance konkurovat Putinovi zcela zanedbatelné.

Na protiputinovských demonstracích po jeho posledním zvolení prezidentem hrála liberální opozice druhé housle. Dominantní politickou silou těchto protestů byli komunisté, se kterými liberální opozice utvořila krátkodobé monotématické spojenectví.

V důsledku nepromyšlené, a někdy až vysloveně amatérské, politiky Západu vůči Rusku v poslední době liberální opozice ztratila velkou část z mála podpory, kterou měla ještě před pár lety.

Boris Němcov pro Vladimíra Putina nepředstavoval relevantního politického protivníka.

Právě naopak, a opět v důsledku západní politiky vůči Rusku, je největší hrozbou pro Putina hrozba té části politického spektra, která je napravo od Putina, tedy extrémní ruští nacionalisté.

Politici jako Němcov vytvářejí protiváhu těmto mnohem nebezpečnějším silám a přitom Putina politicky neohrožují.

Naopak vražda Němcova dává příležitost těm západním médiím, které si zakládají na tom, že vytvářejí démonický obraz Putina, vraždu spojovat s jeho režimem.

To Putinovi zcela jistě neprospívá, obzvláště když se snaží vylepšit svůj obraz na Západě.

Vyloučit v tuto chvíli samozřejmě nelze ani jednu z variant. Ale čistě z politického hlediska není Putin ten, kdo by měl na vraždě Němcova zájem, spíše naopak.

Uznávám, že jde o spekulaci, ale tato spekulace je alespoň založena na politické úvaze vycházející z politické reality. To se prakticky o žádné jiné spekulaci, na níž jsem dosud narazil na internetu či v médiích, bohužel říci nedá.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Šanda | sobota 28.2.2015 14:52 | karma článku: 36,68 | přečteno: 1748x