Kdo nás to vlastně osvobodil?

Brněnská učitelka Petra Štěpánová spustila svým vystoupením v televizním pořadu „Máte slovo“ horečnaté diskuse nad tím, kdo nás (a Evropu) osvobodil od nacismu. Jak symptomatické pro naši společnost

Jak vyjádření samotné učitelky Štěpánové, tak reakce veřejnosti jsou symptomatické pro stav naší společnosti.

Historie není podstatná, podstatná je účelová propaganda. Podle Štěpánové nás osvobodili Američané, podle jejích odpůrců Rusové.

Historická realita je pro obě tyto válčící frakce české společnosti špatnou zprávou: Nejenže nás osvobodili Američané, ale také Rusové. Nejenže nás osvobodili Rusové, ale také Američané. A co víc, učinili tak ve vzájemné spolupráci.

Více než sedm desetiletí po skončení hrůz Druhé světové války a nacismu v Evropě se naše společnost dokáže do krve pohádat o výklad dějin. Poptávka po identifikaci vnějšího nepřítele a jeho místních agentů je velká.

Je to paradoxní. S nadsázkou lze říci, že se český národ rozdělil na ty, kdo nenávidí Rusy, a na ty, kdo nenávidí Američany. A tato nenávist se přelévá i do debaty o tom, kdo nás vlastně osvobodil. Přitom právě události Druhé světové války jsou to poslední, co by mělo českou společnost takto polarizovat.

Skutečnost je taková, že nebýt Rusů a Američanů nebylo by se o čem hádat, resp. neměl by se kdo hádat. Nic takového jako český národ by neexistovalo.

Rusům a Američanům bychom měli být vděčni. Bez ohledu na to, co si myslíme o jejich zahraniční politice, ani jeden z těchto národů nemá vlastnosti, které jim přisuzují jejich zavilí odpůrci ani odhodlaní příznivci.

Stereotypizovaný pohled na Rusy a Američany ovládající naši společnost je primitivní, ignorantský až rasistický.

Česká společnost prožívá konflikt geopolitických zájmů Ruska a USA více než Rusko a USA dohromady. Povyšuje jej na něco, čím není, nikdy nebyl a nikdy nebude - na téměř apokalytickou bitvu dobra a zla.

I přes všechny i dost zásadní a neomluvitelné přehmaty v zahraniční politice těchto dvou velmocí, i přes všechny nezamýšlené negativní důsledky jejich zahraniční politiky, nakonec dokáží najít kompromisní řešení právě proto, že na svět nehledí očima malého českého fanatika.

Dokázaly vyřešit i tak prekérní situaci, jakou byla Kubánská raketová krize a zabránit tak světové jaderné válce.

Když nedávno dokázaly donutit své spojence v syrské občanské válce ke klidu zbraní, musí to čeští mávači jejich prapory považovat minimálně za zradu.

Autor: Pavel Šanda | pondělí 29.2.2016 9:40 | karma článku: 30,99 | přečteno: 2690x