Budou mít Spojené státy prezidenta socialistu?

Do prezidentských voleb v USA zbývá rok a kampaně pro primární volby, v nichž dvě hlavní politické strany nominují svého prezidentského kandidáta, jsou v plném proudu. Z českých médií se o dění ...

Z českých médií se o dění ve Spojených státech nedozvíme prakticky nic, ačkoliv se dějí dosud nevídané věci.

Zatímco na republikánské straně soupeří až 20 kandidátů o to, kdo prohlásí větší nesmysl, urazí, co nejvíce lidí a vyvolá více válek, zajímavé věci se dějí na straně demokratů.

Po dlouhé měsíce byla považována za jediného relevantního kandidáta bývalá první dáma a později ministryně zahraničí Hillary Rodham Clintonová. Do „hry“ ale vstoupil nezávislý senátor za stát Vermont Bernie Sanders.

Ten se otevřeně prohlašuje za demokratického socialistu, který přichází s alternativou, aby se USA svým systémem přiblížily skandinávskému modelu sociálního státu. Prosazuje všeobecné právo na zdravotní péči, bezplatné veřejné vysoké školství, rozšíření sociálních programů, zrušení soukromých věznic a radikální snížení vězeňské populace, odmítá zahraniční vojenské intervence (připouští je jen tehdy, je-li to nezbytně nutné).

Chce zavést zákonodárství, které omezí finanční spekulace, zdanit spekulace na Wall Street a celkově více zdanit velké korporace. Zároveň chce zrušit možnost mocných lobby a korporací, farmaceutického průmyslu apod. kupovat si kandidáty skrze tzv. Super PAC.

Sám svůj Super PAC nemá, odmítá peníze pro svou kampaň od velkých sponzorů a financuje svou kampaň výhradně z jednotlivých příspěvků občanů, které mohou být maximálně 2700 dolarů, a z příspěvků odborových organizací.

Takto již získal přes milion individuálních příspěvků v průměrné výši pod 30 dolarů. V třetím čtvrtletí tohoto roku tak téměř vyrovnal množství získaných peněz na kampaň, které získala Hillary Clintonová. Ta se přitom právě v tomto období soustředila na navyšování svých volebních fondů různými večeřemi pro šéfy korporací, apod.

Bernie, jak je familiárně nazýván miliony jeho příznivců, na to má jednoduchou odpověď: „Nechci peníze od Wall Street a korporací, protože nehájím jejich zájmy!“

Jestliže byla v tomto směru Obamova kampaň v roce 2008 revoluční, kampaň Bernieho Sanderse pro rok 2016 je další převratnou kampaní v dějinách Spojených států.

Bernie zároveň nemusí vydávat tolik peněz na kampaň, jelikož má neskutečné množství dobrovolníků, kteří pro jeho kampaň usilovně pracují. V létě pořádal telekonferenci, které se zúčastnilo odhadem až čtvrt milionu dobrovolníků.

Jeho předvolební mítinky mají návštěvnost, o které se snad žádnému jinému kandidátovi ani nesnilo. Jsou to desetitisíce lidí ve městech od Portlandu, Los Angeles po Boston. Ale také v konzervativních státech, jako Arizona či Jižní Karolína, na Bernieho mítinky chodí tisíce lidí.

Ano, Bernie Sanders je první demokratický kandidát, který dělá kampaň ve státech desítky let dominovaných republikány. Je to také první demokratický kandidát, který se kdy odhodlal jít mluvit na ultrakonzervativní křesťansko-fundamentalistickou Liberty University. A řekl tam narovinu a bez bázně a hany vše, co říká svým příznivcům, včetně své politiky v sociálních otázkách, když podpořil právo ženy na interrupci, stejně jako manželství párů stejného pohlaví.

Jeho kampaně jsou plné sociální sítě od twitteru, přes facebooku po youtube, stejně jako nezávislé internetové televize či rozhlasové pořady. Má neskutečnou podporu mladých lidí, ačkoliv sám je sedmdesátník.

I jeho odpůrci ho uznávají za jeho konzistentnost, když už před desítkami let bojoval za stejné věci jako nyní. Byl účastníkem hnutí za občanská práva, dokonce byl zatčen policií při protestu proti rasové segregaci v Chicagu, pochodoval s Dr. Martinem Lutherem Kingem na Washington.

Hlasoval proti válce v Iráku, a to té první i té druhé, a varoval přitom před nástupem radikálních náboženských sil na Středním Východě.

Pro manželství osob stejného pohlaví se vyslovil o 30 let dříve než Hillary Clintonová, tedy v době, kdy to bylo naprosto nepřijatelné pro drtivou většinu Američanů. (Zatímco Hillary až když byla drtivá většina Američanů pro).

To vše mu přináší body, které Hillary nemá šanci nasbírat, neboť ve všech těchto tématech přijala stejné stanovisko jako Bernie, až když bylo pozdě. Hlasovala například pro válku v Iráku.

Američané momentálně školí evropskou levici v tom, jak se dělá levicová volební kampaň. Je to vlastně lidové hnutí s aktivním zapojením statisíců lidí. Ti pořádají různé akce na podporu svého kandidáta, od domácích večírků po koncerty, zaplavují internet, odcházejí sousedy, argumentují s kolegy v práci či se spolužáky ve škole.

Americké univerzity se prakticky mění v improvizované volební štáby Bernieho Sanderse.

Mainstreamová média donedávna Bernieho kampaň ignorovala, mluvila o něm jako o okrajovém kandidátovi, pokud vůbec. Po té, co získal vedení také v jednom ze států, kde se konají primárky jako jedny z prvních, tedy v New Hampshire, a mohutně dohání Hillary ve státě Iowa, začala média propadat panice.

Televizní stanice CNN vysílala v úterý v noci první debatu kandidátů Demokratické strany. Bernie Sanders i Hillary Clintonová si vedli dobře, ovšem prakticky ve všech internetových hlasování, a byly jich desítky na rozličných webech, lidé hlasovali mnohem více pro Bernieho než pro Hillary.

I samotné hlasování na webu CNN dopadlo tak, že Bernieho považovalo za vítěze debaty více než 80 % hlasujících, zatímco Hillary jen kolem 12 %. Podobně to vypadalo i ve všech fokusních skupinách, kde Bernie na svou stranu získal i většinu těch, kdo původně podporovali Hillary.

CNN reagovala tak, že hlasování z webu stáhla, stejně jako všechny další reference k vítězství Bernieho Sanderse, a nahradila je průzkumy mezi tzv. odborníky a rozhovory s nimi, kteří jako jeden muž prohlásili za vítězku debaty Hillary Clintonovou.

To vzbudilo neskutečné pohoršení a naštvanost (nejen) Berniho příznivců. Ti rozjeli obrovskou kampaň proti CNN, od nyní nazývanou Clinton News Network. Jakákoliv zpráva, která se objeví na facebookové stránce CNN je okamžitě zaplavena tisícovkami komentářů kritizujících CNN za tuto manipulaci a podporujících Bernieho Sanderse. CNN začala tyto komentáře mazat, ale nestíhá to.

Takže komentáře pod články o počasí či archeologických nálezech drtivá většina komentářů říká: „CNN je zkorumpovaná,“ „CNN lže,“ „CNN manipuluje.“

Společnost Time Warner, která vlastní CNN, patří mezi největší sponzory kampaně Hillary Clintonové. Svojí snahou o manipulaci, panickým mazáním příspěvků, apod. vlastně udělala své kandidátce na prezidenta medvědí službu. Vyvolala obrovskou vlnu nevole a podnítila příznivce Bernieho Sanderse k ještě mnohem větší aktivitě v kampani.

Podobný kousek se podařil i v případě velmi populární talk show Ellen DeGeneres. Ta podpořila Hillary a následovala smršť žádostí, aby do své show vzala Bernieho. A to se také tento týden stalo. Obdobně se Bernie objevil v oblíbené show komika Billa Mahera, kterýžto Bernieho dokonce otevřeně podpořil.

A přidávají se další celebrity. U rockových kapel jako Red Hot Chilli Peppers to zřejmě každý čekal, nyní jej podpořil také například tvůrce populárního animovaného seriálu Family Guy a seriálu Kosmos Seth MacFarlane, který při zahájení Bernieho mítinku řekl, že „po letech dominance velkými korporacemi Amerika potřebuje trochu toho socialismu.“ A to je jen několik příkladů ze stovek.

Nikdo nedokáže odhadnout, jak dopadnou primární volby, které proběhnou až na jaře, ani prezidentské volby.  Co lze ale říci s naprostou jistotou, je to, že Spojené státy mohou reálně mít od příštího roku nejlevicovějšího prezidenta minimálně od smrti Franklina Delano Roosevelta v dubnu roku 1945.

A to ovlivní svět naprosto zásadním způsobem.

Autor: Pavel Šanda | sobota 17.10.2015 13:36 | karma článku: 18,08 | přečteno: 643x