Adventní výzva, aneb jak se výzva nedělá

Adventní výzva se mi dostala do rukou dnes. První odstavce mi mluvily z duše, než jsem narazil na jeden odstavec, který mě zarazil a dal mi vzpomenout na osudová 30. léta v Německu. 

Je to výzva varující před nárůstem fašistických nálad v souvislosti s debatami o uprchlické krizi. Potud vše dobře.

Jenže vše zničil tento odstavec:

"Vyzýváme politiky, aby nezavírali oči před anexí cizích území a jiným porušováním mezinárodního práva. Varujeme před ruským nacionalismem, propagandou a znevažováním vítězství nad komunismem."

Ano, je to názor signatářů. Někdo s ním může souhlasit, někdo s ním může nesouhlasit. Pokud ale bylo cílem výzvy spojit všechny, kdo si uvědomují nebezpečí nárůstu fašismu v naší zemi, a společně apelovat na ty, kdo zatím toto nebezpečí nevnímají, tento odstavec do výzvy vůbec nepatří.

Bohužel nás, kdo kolem sebe vidíme nárůst fašizujících nálad a uvědomujeme si nebezpečí s tím spojená, je v naší zemi relativně malá menšina. Poslední věc, kterou potřebujeme, je tuto menšinu rozdělovat. A poslední věc, kterou potřebujeme, je klást lidem překážky k tomu, aby se z té menšiny stala většina.  Je to projev sektářství a vítězství ideologie nad aktuálními potřebami.

A odkazy na Rusko a na komunismus v této výzvě přesně toto dělají.

Odradí od výzvy a protifašistického postoje ty lidi, kteří nemají negativní vztah k Rusku a kterým rusofobie vadí, odradí také přinejmenším komunisty. Výzva tato témata otevírá úplně zbytečně a kontraproduktivně.

Protifašistické síly musí být co nejširší a nesmějí vylučovat nikoho, ani rusofily (či prostě lidi, kteří nejsou rusofobové), ani komunisty.

Co vedlo k vítězství Hitlera v Německu? Lze spekulovat o tom, že to byl důsledek Versailleské mírové smlouvy či podpory Hitlera ze strany velkých průmyslníků a bankéřů. Ale klíčovou roli hrálo sektářství protihitlerovských sil. Jejich hlavní složky - sociální demokraté a komunisté - trávili více času bojem proti sobě navzájem než bojem proti Hitlerovi. Ve svých prohlášeních se snažili lidi přesvědčit o své pravdě, o tom, že mají podporovat je a nikoliv jiné protihitlerovské síly.

Komunistické straně Německa nadiktoval tuto politiku z pohodlí kremelských zdí Stalin.

Samozřejmě, ani Adam Bartoš, ani Martin Konvička zdaleka nestojí ve dveřích Strakovky, ale takové věci jako fašismus nelze podceňovat.

Nevzít si poučení z největší evropské tragédie 20. století, kdy se nejrozvinutější a nejkulturnější země Evropy během pár let změnila v noční můru absolutního barbarství, mi přijde opravdu strašné až trestuhodné.

Takové ostře ideologické výtrysky prostě do podobných výzev nepatří, i kdyby byly stokrát pravdivé. Dělají věci, o kterou jde, jen medvědí službu a to je velká škoda.

Jestli si autoři výzvy myslí, že promenádování se Konvičky, Bartoše a dalších "politiků" s šibenicemi, výzvami za zřízení koncentráků, vyřízení si účtů s "vlastizrádci" a zřizování ozbrojených skupin, a to vše za účasti nějakých desetitisíc lidí, je nějaká srandička, na které je vhodné si trochu zaideologizovat, tak já si to rozhodně nemyslím.

Proti Konvičkům, Bartošům a dalším fašoidům půjdu s kýmkoliv - s autory Adventní výzvy, stejně jako s rusofily či komunisty... a (parafrází Paroubka) klidně i s Marťany. Je považuji za největší hrozbu naší zemi a našim občanům - hrozbu, která je natolik iracionální, že se může přeměnit v mor.

Autor: Pavel Šanda | čtvrtek 3.12.2015 13:46 | karma článku: 13,02 | přečteno: 1172x