Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Krach průběžného důchodového systému

To byste nevěřili, jak často se ve své práci investičního poradce setkávám s názorem "my jsme si celý život střádali na důhod ve formě odvodů sociálního pojištění a teď nám stát dává nebo chce dát jen pár korun proti tomu, co jsme odvedli." To je předstqava většiny lidí generace dnešních důchodců nebo těsně před důchodem. Tak se na to podíváme, jak to s tím penzijním systémem vlastně je a kdy nutně musí zkrachovat. A nebude to ani za nějak moc dlouho.

Co se skrývá za rétorikou ČSSD o důchodovém systému v budoucnosti?

Princip prvního pilíře, který zavedl Otto von Bismarck, je postaven na principu solidarity. Jeho zavedení je velice jednoduché. Vypočítá se počet aktivních lidí, počet důchodců, stanoví se nějaký minimální, průměrný a maximální příjem na jednoho důchodce a pomocí statistického rozložení obyvatelstva se vypočítá, kolk bude potřeba peněz na pokrytí potřeb všech nyní žijících důchodců. Pak se udělá vážený průměr příjmů aktivních pracujících, kde váhou je jejich aktuální příjem a vydělením těchto čísel dostaneme, kolik procent ze mzdy musí aktivní pracující odvádět, aby byl systém soběstačný. Sepíše se zákon a určí se datum TEĎ. No a průběžný systém jede. Zaměstnancům se při výplatě strhne nějaký peníz do průběžného systému a pojmenuje se to pojištění, aby si byli jisti, že si připlácejí na svůj budoucí důchod a všechny peníze se následující měsíc vyplatí důchodcům. Výhodou tohoto systému je, že nikdo nemůže nic rozkrást, protože vše, co se vybere, se hned zase utratí. Všimněte si základního omylu, který jsem anoncoval výše. Jako aktivní pracující si nespoříte na důchod, ale přispíváte na důchod svým nebo lépe cizím rodičům. A vaše děti nebo nějaké cizí děti, až vyrostou do aktivního pracovního věku, budou přispívat na důchod zase vám.

Předpokladm úspěšnosti tohoto systému je, že se bude rodit více a více dětí, to znamená, že každá rodina bude mít alespoň dvě (prostá reprodukce) nebo lépe tři a více dětí. A druhým předpokladem je, že důchodců bude tak nějak pořád stejně. Tyto předpoklady jsou ale v dnešní době pouhým snem.

Ženy mají první dítě ve stále pozdějším věku. Protože pokrok v lékařství to umožňuje. Jedno dítě v rodině není žádnou vyjímkou. Dokonce i bezdětné rodiny již nejsou vyjímečné a neusí to být jen neschopností ženy nebo muže dítě zplodit. Většina rodin má dvě děti a jen málokdo (i naše rodina je tou čestnou vyjímkou) má tři a více dětí. Naproti tomu lékařskou vědou zkvalitňovaný a prodlužovaný věk dožití důchodců vyvolává velké vrásky na čelech administrátorů průběžného penzijního systému.

Takže  co se vlastně děje? Klesá počet aktivně pracujících lidí a zvyšuje se počer důchodců. které musí tito lidé uživit. To je vše. Na rok 2040 se plánuje, že bude přispívat jeden pracující na jednoho důchodce. Tak si představte, že budete muset uživit svojí manželku na mateřské, batole a ještě svojí babičku. No honička, co? A také si představte, jaký důchod asi babičce dáte. A teď si ještě představte,že je to cizí babička, kterou živíte.

Včerejších Hospodářských novinách konečně vyšel rozhovor s Miroslavem Kalouskem, který otevřeně prohlásil : "Důchod v budoucnu bude chudinská dávka." Doporučuji, věřte mu to! Měl by to říkat každý den v 19:50 v televizi a zvuk by neměl jít v tu chvíli ztlumit.

No a proto byl vymyšlen druhý pilíř důchodového systému. Jenže špatně. Aby státu zůstala dostatečná kontrola nad tokem peněz, je druhý pilíř plný omezení. A se státním příspěvkem, "150% Vašeho vlastního příspěvku", to také není tak úplně jasné. Když ho totiž dostanete, ten příspěvek, okamžitě vám o cca 18% klesne váš budoucí důchod. Takže je to státní příspvek nebo jsou to vaše peníze? Hmmm?

Nejlepší možností je samozřejmě vlastní investice. Ovšem tato vlastní investice musí mít nějaké základní rysy.

1. Musí to být investice do majetku. Pokud spolupracujete s nějakou třetí stranou, musíte hledat tak dlouho, až najdete přímého poskytovatele produktu, o který máte zájem a u tohoto poskytovatele si

2. otevřít vlastní majetkový účet. Ať už je to depozitní schránka v bance na zlato a jiné drahé kovy, drahé kameny nebo umělecká díla nebo majetkový účet u poskytotele cenných papírů při přímém obchodování s akciemi a deriváty nebo vlastní majetkový účet u fondové společnosti, kterou jste si vybrali na základě její úspěšnosti v minulosti (což ovšem negarantuje její úspěšnost v budoucnosti).

Pokud se chcete dozvědět víc o tom, jak to zařídit, abyste v budoucnu měli možnost pobírat rentu, která by vás uživila, zkuste projekt investiční gramotnosti. Třeba se dozvíte něco, co vám pomůže v rozhodování.

Zatím jsem se tu nebavil o třetím pilíři. To je totiž tak státem kontorlovaný, příspěvky zkažený a regulací omezený systém, že pokud už něco vydělá, stěží to pokryje inflaci. To znamená, že z Vašich těžce vydělaných peněz máte 0 (nulu). Vždycky mě rozesměje člověk, který mi řekne, že si ává 300Kč měsíčně do třetího pilíře a že má důchod vyřešený. I kdyby penzijní fond vydělával stále 3% ročně, za 20 let tam budete mít necelých 100.000Kč. A co za ně oslavíte, když hodnota peněbude v té době zhruba poloviční? To znamená, že si za ně koupíte to, co dnes za 50.000Kč? Přemýšlejte.

Doba, kdy důchod bude chudinskou dávkou, se blíží mílovými kroky. Jestli se toho chcete zúčastnit tak, jak to máte nastaveno a máte IŽP ("investiční" životní pojištění se svými obrovskými náklady na správu aktiv), SS (stavební spoření s bídnými výnosy) nebo PP (penzijní připojištění viz výše), nemohu vám bránit. Každý jsme jinde hrdinou. Ale pokud trochu přemýšlíte nad svým životem a chcete znát další možnosti, jak investovat, je tu zdarma projekt investiční gramotnosti, který vám cestu ukáže.

Váš Pavel Rudolf

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Pavel Rudolf | pátek 21.6.2013 11:55 | karma článku: 15,64 | přečteno: 1780x
  • Další články autora

Pavel Rudolf

O důchodech - Máte slovo s Michaelou Jílkovou

Zúčastnil jsem se ve čtvrtek 21.2. debaty v České televizi v pořadu Michaely Jílkové Máte slovo. Debatovali tam pánové, u kterých by člověk předpokládal určité vědomosti, ale nakonec jsme s panem Kohoutem bojovali nejspíš zbytečně

25.2.2019 v 9:10 | Karma: 0 | Přečteno: 313x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Rudolf

Bitcoin aneb komu zvoní hrana?

Všichni mluví o Bitcoinu. Já jsem několikrát upozorňoval na to, že to je čirá spekulace a že Bitcoin nemá hodnotu ani té cibulky tulipánu, která se podobně prodávala v letech 1636-7. Je to něco, co není. Shluk jedniček a nul.

12.2.2018 v 9:17 | Karma: 10,86 | Přečteno: 459x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Rudolf

Bitcoin, co s tím?

Na pořadu dne jsou investice do Bicoinu a jiných kryptoměn. Jedni těmto měnám věští zářnou budoucnost, jedni je zatracují. Faktem je, že se s nimi teď čile obchoduje a že se i těží. Těží se? Jak je to možné? ...

17.7.2017 v 9:20 | Karma: 9,36 | Přečteno: 1042x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Rudolf

Chvála pravidelnosti

Ozývá se, že penzijní fondy zase nepřekonaly ani inflaci. Na druhou stranu stát přidává 230 korun ke každé tisícikoruně a to je prý zisk 23%. Zajímalo by mě, kdy už konečně lidé začnou chápat, že státní příspěvek je jen o ...

25.5.2017 v 12:30 | Karma: 9,54 | Přečteno: 814x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Rudolf

Tabletka proti strachu

Strach a chamtivost jsou dvě emoce, které hýbou světovými kapitálovými trhy. A brání mnoha lidem v jinak prospěšném investování. Protože hned po podpoře vaší firmy můžete podpořit firmu někoho jiného. Samozřejmě dobře vybranou. A

2.5.2017 v 8:50 | Karma: 12,12 | Přečteno: 670x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

Proč se malým Němcům nedaří v matematice. Ve školství nefunguje integrace

22. května 2024

Premium Vypadá to, jako by němečtí žáci najednou ztratili schopnost počítat. Podle nové studie německé...

Vyhrajte vstupenky na finále MS v hokeji. Máte jedinečnou šanci s iDNES Premium

22. května 2024

Je tady ještě jedna šance, jak získat vstupenky na finále hokejového mistrovství světa! Dvě místa v...

  • Počet článků 141
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1153x
Když jsem se tak zamýšlel, co v životě dělat, aby "po mě něco zbylo", zjistil jsem, že nejlíp mi jde pomáhat. Sbírám tedy informace, které nejsou tak úplně běžně na trhu a pomáhám jimi lidem, kteří je dokážou zpracovat a kterým pomohou prožít život lépe, radostněji a ve větším klidu.