Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Co nám neřekli o pilířích penzijního systému

Poslouchám reklamy na II.pilíř, čtu si články, kde autoři vysvětlují, jak je to skvělý systém a jak nám všem pomůže, další se ohání IV. a V. pilířem, je to změť Pojďme si v tom udělat trochu jasno.

Tak především bych chtěl říci, že pokud chceme, aby něco stálo pevně a spolehlivě, potřebujeme k tomu jen tři nohy (nebo pilíře) a musí to být kulaté. To jsem pochopil při prohlídce čínského státního pokladu, protože vše, co jen trochu souviselo se stabilitou, bylo obvodově kulaté (tudíž vyvážené) a stálo to na třech nohách. Také družicový navigační systém GPS potřebuje právě tři družice, aby dokázal poměrně přesně určit v jakém místě na Zemi se nacházíme.

I. pilíř

Tento pilíř mnozí z nás mylně považují za nějaký spořicí státní systém, kam si léta ukládají peníze a ony jsou jim pak následně vypláceny, když odejdou na zasloužený odpočinek. Není tomu tak. I. pilíř je systém průběžného financování. To znamená, že ve chvíli, kdy Vaše peníze do systému dotečou, jsou přesměrovány na nějakého důchodce. Můžeme tak nabýt dojmu, že platíme peníze na důchod svým rodičům. Ovšem těžko uživíme ze dvou platů čtyři důchodce. Musí nám s tím tedy někdo pomoci. To jsou ti, jejichž rodiče stále pracují nebo již nežijí. Velkou výhodou je, že teto systém nejde rozkrást.

Ale stále čteme ve zprávách o deficitu důchodového (penzijního) systému. To znamená, že stát na důchodech vyplácí víc, než do něj přiteče a musí ho dotovat. Ideálně z půjček, aby neohrozil jiné projekty.

No a jsme u slavného II. pilíře. Představte si, že stát nyní vezme ta oblíbená tři procenta a převede vám je do II. pilíře. To je pro penzijní systém asi 12% ztráta. Jinými slovy, do penzijího systému doteče o 12% peněz méně. Co to znamená? Primárně větší zadlužování. Ať už formou dluhopisů nebo zahraničních půjček. "To se nám to slaví, když nám lidi půjčujou" abych použil parafrázi výroku feldkuráta Otto Katze z Haškova Švejka.

V co myslíte, že to vyústí? No samozřejmě v to, že nám ty zahraniční zdroje půjčovat přestanou, až budeme dostatečně zadluženi. Následně stát vypíše obrovské množství dluhopisů a skoupí je penzijní fondy, které to dostanou rozkazem a hloupí spoluobčané, kteří věří, že jim stát jejich peníze někdy vrátí. A víte co, možná mají pravdu. Většinou kupony sotva pokryjí inflaci.

No a co bude dál? Stát se musí dluhů zbavit. K tomu má několik nástrojů přímo ovlivnitelných. Jedním je inflace. Představte si, že se inflace jakoby zvýší z dnešních 3% na 5%. Za 12 let je státní dluh poloviční a nikdo nehnul ani prstem. Ale jak zvýšit inflaci? No zvýšením daní například. Třeba takové DPH je výborný nástroj. A podle mě ten nejčistší zdaňovací systém. Já osobně bych všechny ostatní daně zrušil a k regulaci příjmů státu používal jen DPH. Jde totiž o to, že kdo hodně utrácí, platí hodně DPH (daní) a kdo málo utrácí, platí málo DPH (daní). Zdanění je tak přímo závislé na konzumu.

Ale vraťme se k možnostem státu, jak zaplatit dluh. Další možností je znárodnění části nebo celých penzijních systémů. To známe, nedávno v Řecku a předtím v Maďarsku a teď i na Kypru. A v Polsku se připravuje převedení státních dluhopisů z penzijních společností na stát. Nechci tomu říkat krádež, pojmenujte si to sami.

II. pilíř

To je velká neznámá. Ve své podstatě to je spořicí systém, kde se peníze, investované průběžně po malých částkách, převádí na majetek (formou investic do otevřených podílových fondů) a ten se nechává zhodnocovat ve světové ekonomice. Potud správně. Co je ale určitě nesprávně je to, že nevíme kdo bude tyto fondy řídit, nemají žádnou historii, takže je to jedna velká neznámá. Dále když do tohoto systému vstoupíme, už z něj nikdy nevystoupíme a i když sem budete celý život posílat peníze, uvidíte je jen formou renty při ochodu do důchodu. Tedy pokud se ho dožijete. A jestli ve svých 75 letech (ano, to je pronóza věku odchodu do důchodu pro rok 2100) budete v důchodu 3 měsíce a zemřete, hádejte, kdo dostane Vaše peníze, pokud jste neurčili univerzálního dědice? Chcete znát můj názor? II.pilíř NE. Tedy zatím.

III.pilíř

Je systém spoření na důchod. Penzijní společnosti investují konzervativně, více než polovinu majetku do dluhopisových fondů a to ne proto, aby s dluhopisy obchodovaly, ale proto, aby dluhopisy držely a nechávaly si vyplácet kupony (úroky). Vše je správně až na to, že výkonnost těchto fondů je někde okolo 3% ročně a když vezmeme v úvahu inflaci, jste na nule (0). A to fakt děláte. Těžce vydřené peníze posíláte někam, kde nemají žádné zhodnocení a spíš je požírá inflace.

IV. - VIII. pilíř

Ať tomu někdo říká jak chce, je to kravina. Většinou se jedná o nějak umně zabalené investiční životní pojištění, stavební spoření s přívlastkem nebo nejaká jiná holubice na střeše. Nenechte se ošálit líbivou obálkou. Uvnitř bývá požíračka peněz.

Do čeho tedy investovat a kolik?

Všimněte si, ve výše uvedených případech směřují vaše peníze přes nějakého zprostředkovatele do otevřených podílových fondů. Teď nemluvím o I.pilíři, ale o všech ostatních. Proč zrovna tam? Protože je to jediný systém, který dlouhodobě vydělává. Poskytuje peníze firmám výměnou za jejich akcie, firmy ty peníze použijí na svůj rozvoj a vyplácí dividendu, která je znovu použita na půjčky nebo vyplacena důchodcům formou renty. Tak proč to neudělat stejně a své peníze poslat do otevřených podílových fondů rovnou?

Co k tomu potřebujete?

1. Informace. V naší republice je mnoho lidí, co má negativní zkušenosti s investičními fondy (viz privatizace a nabídky různých investičních společností i dnes). Tyto fondy ale mají právná subjektivitu a je možné je vytunelovat. O těch nemluvím. Mluvím o otevřených podílových fondech, které existují již od roku 1885 a zkrachovat nemohou, protože v nich nejsou peníze, ale majetek. To je stejné, jako kdybyste řekli "Zkrachoval mi dům". A co je ten majetek? Jsou to akcie mnoha světových akciových společností.

2. Dobře si vybrat. A jsme zase u informací. Všichni se mohou přetrhnout, aby vám řekli, jak skvěle vydělal ten a ten český fond v minulém roce. Ale víte, co je důležitější? Kolik ten fond vydělal v minulých deseti letech. Podle toho pak můžeme posuzovat úspěšnost jejich manažerů.

3. Mít vlastní majetkový účet. Proč podporovat překupníky, když si můžete otevřít vlastní majetkový účet přímo u fondové společnosti? Že to nejde? Ale jde. Chce to jen hledat. Ve svém projektu JakBýtBohatý o tom píšu.

4. Investovat pravidelně dostatečně velkou částku. Jak velkou? Váš věk -10 a to celé v %. Jak to vypočítat? Je mi 20 let, pak investuji 10% svého platu. Je mi 30 let? Investuji 20% svého platu. Je mi 50 let? Pak musím investovat alespoň 40% svého platu. To je to, co je třeba. Ale jde to i jinak.

5. Investovat s co největším zhodnocením. Výše uvedená čísla platí pro lidi, co chtějí mít v důchodu stejně peněz, jako když chodili do práce a jsou počítána při zhodnocení 9% ročně. Takže se nespokojte s 3%, 4%, 5%, ale hledejte dál. Při investičním horizontu nad 10 let nemůžete na akciových otevřených podílových fondech prodělat a je mnoho světových fondů, které pracují s větším než 9% ročním zhodnocením.

6. Začít už zítra. Na vlastní majetkový účet u špičkové světové společnosti, pravidelně a dostatečně velkou částku. Jestli potřebujete více informací, přihlašte se do mého emailového kurzu zdarma JakBýtBohatý.cz. Dozvíte se vše potřebné.

Váš Pavel Rudolf

PS : Dozvěděli jste se informace, které Vám pomohou při rozhodování, kam uložit peníze? Pošlete odkaz na můj článek kamarádovi nebo kamarádce. Třeba pomůže i jim.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Pavel Rudolf | úterý 7.5.2013 8:00 | karma článku: 11,81 | přečteno: 1390x
  • Další články autora

Pavel Rudolf

O důchodech - Máte slovo s Michaelou Jílkovou

Zúčastnil jsem se ve čtvrtek 21.2. debaty v České televizi v pořadu Michaely Jílkové Máte slovo. Debatovali tam pánové, u kterých by člověk předpokládal určité vědomosti, ale nakonec jsme s panem Kohoutem bojovali nejspíš zbytečně

25.2.2019 v 9:10 | Karma: 0 | Přečteno: 313x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Rudolf

Bitcoin aneb komu zvoní hrana?

Všichni mluví o Bitcoinu. Já jsem několikrát upozorňoval na to, že to je čirá spekulace a že Bitcoin nemá hodnotu ani té cibulky tulipánu, která se podobně prodávala v letech 1636-7. Je to něco, co není. Shluk jedniček a nul.

12.2.2018 v 9:17 | Karma: 10,86 | Přečteno: 459x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Rudolf

Bitcoin, co s tím?

Na pořadu dne jsou investice do Bicoinu a jiných kryptoměn. Jedni těmto měnám věští zářnou budoucnost, jedni je zatracují. Faktem je, že se s nimi teď čile obchoduje a že se i těží. Těží se? Jak je to možné? ...

17.7.2017 v 9:20 | Karma: 9,36 | Přečteno: 1042x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Rudolf

Chvála pravidelnosti

Ozývá se, že penzijní fondy zase nepřekonaly ani inflaci. Na druhou stranu stát přidává 230 korun ke každé tisícikoruně a to je prý zisk 23%. Zajímalo by mě, kdy už konečně lidé začnou chápat, že státní příspěvek je jen o ...

25.5.2017 v 12:30 | Karma: 9,54 | Přečteno: 814x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Rudolf

Tabletka proti strachu

Strach a chamtivost jsou dvě emoce, které hýbou světovými kapitálovými trhy. A brání mnoha lidem v jinak prospěšném investování. Protože hned po podpoře vaší firmy můžete podpořit firmu někoho jiného. Samozřejmě dobře vybranou. A

2.5.2017 v 8:50 | Karma: 12,12 | Přečteno: 670x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Jedna velezrada za druhou. Moskva zametá s vývojáři hypersonických střel

21. května 2024  20:20

Ruský soud poslal fyzika Anatolije Maslova na 14 let do vězení za vlastizradu. Ten obvinění odmítá....

Ukrajinská artilerie končí hladovku. Munice dorazila, přiznávají Rusové

21. května 2024

Premium Uprostřed samých špatných zpráv z fronty jedna trochu lepší: ukrajinská armáda podle všeho dostala...

Krásná kněžna Zaháňská ovlivňovala politiku Evropy. Skrze pletky, ví Vševěd

21. května 2024

Premium Ze školy o ní obvykle víme jen to, že pronesla větu „Šťastná to žena!“ a že šlo o majitelku...

Odpověď „západním štváčům“. Rusko se pustilo do taktického jaderného cvičení

21. května 2024  19:31

Ruská armáda zahájila první fázi manévrů, které zahrnují nácvik přípravy a použití taktických...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 141
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1153x
Když jsem se tak zamýšlel, co v životě dělat, aby "po mě něco zbylo", zjistil jsem, že nejlíp mi jde pomáhat. Sbírám tedy informace, které nejsou tak úplně běžně na trhu a pomáhám jimi lidem, kteří je dokážou zpracovat a kterým pomohou prožít život lépe, radostněji a ve větším klidu.