Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Test, co vše snese virtuální realita ve střetu s tou skutečnou

Ok, přiznávám se. Můj včerejší blog o komunikační aroganci byl dalším z testů, co všechno snese internet a jeho prostředky jako součást virtuální mediální reality ve střetu s realitou samotnou. A výsledek testu?

Překvapivý a to v mnoha ohledech. Prvním zjištěním bylo ověření, že blogy na iDnes mají potenciál zasáhnout samotné jádro cílové skupiny příjemců informací nehledě na faktickou čtenost blogu samotného. A to poměrně velice rychle, již hodinu od publikování.

Přesně za hodinu po zveřejnění se mi ozvala moderátorka ČT 24 Barbora Kroužková s upřesněním, že rozhovor s komunikační manažerkou Ministerstva obrany Mirou Třebickou dělala ona, nikoliv její kolegyně Daniela Písařovicová, jejíž jméno jsem záměrně mylně uvedl (Báro, ještě jednou se Vám omlouvám, máte u mne kafe a rakvičku se šlehačkou, vizte závěr blogu). Podotýkám, že v tu dobu už zmíněný text měla přečtený necelá tisícovka lidí, ale nikoho záměna moderátorek netrkla. Dokonce ani mé kolegy a kolegyně, kteří se rovněž nevědomky stali součástí testu.

O několik hodin později mne kontaktovala druhá z protagonistek televizního vstupu na ČT 24, ředitelka Odboru komunikace a propagace Ministerstva obrany Mira Třebická. A musím před ní smeknout kloboukem. Vysvětlila mi, jak se to všechno seběhlo a sebekriticky uznala, že v lecčems jsem ve svém příkrém hodnocení jejího online televizního vstupu měl pravdu.

Doufám, že mi paní Třebická nebude mít za zlé, pokud se pokusím parafrázovat obsah našeho včerejšího telefonátu:

„Po přečtení vašeho blogu jsem si to pustila ze záznamu a musím uznat, že to opravdu mohlo působit arogantně. To byla chyba. Volali mi z televize, právě když jsme s Karlem Rožánkem natáčeli příspěvek s panem ministrem do večerních zpráv a byli jsme domluveni na krátkou informaci, nikoliv na rozhovor.“

„Víte, místo rozloučení se a ukončení hovoru stačilo říct právě tuhle jednu větu: Teď Vám opravdu nemohu říct víc, večer to uvidíte ve zprávách, Váš kolega Rožánek právě točí s ministrem,“ reagoval jsem a ředitelka Odboru komunikace a propagace Ministerstva obrany mi dala zapravdu.

Verzi Miry Třebické potvrdil během včerejška na Twitteru i František Lutonský, šéf editor zpravodajství ČT 24, a ono „prásknutí telefonem“ bylo včera medializováno též na serveru Lidovky.cz. A rovněž na portálu Česká pozice, o němž se od včerejška oficiálně ví, že jej 20 milióny ročně podporuje Andrej Babiš.  

A jsme u ověření dalšího zjištění, nyní již ne tak příjemného. Někteří novináři totiž opisují, nebo chcete-li parafrázují, to, co si přečtou jinde, aniž by to odzdrojovali. V tomto případě se to, jak se zdá, bohužel stalo Martinu Rychlíkovi z České pozice, který napsal:

„Na pozdrav moderátorky Barbory Kroužkové vyštěkla ředitelka jen zlověstné „Dobrý den!“ A pak to začalo; na slušný dotaz, jak ministr záležitost prošetřoval, vytryskla arogantní sprcha: „Ne. Sdělím vám jediné, sdělím prohlášení ministra Vlastimila Picka, a to zní…,“ začala Třebická s několika přebrepty číst vyjádření k dočasným suspendacím zpravodajců Milana Kovandy a Jana Pohůnka. Text je dodatečně k nahlédnutí na webu Army.cz, ale číst se nám to zkrátka nechce – raději se znovu podíváme, jak to v reálu vypadalo…“

Zde anebo zde to můžete porovnat s textem mého včerejšího blogu. Nejde mi o autorskou licenci, ani o mé ego, nýbrž o princip. Pokud je podobnost obou textů skutečně jen čistě náhodná, omlouvám se autorovi za výše napsané, ale v čase publikování mého blogu a jeho článku je mnohem větší prodleva, než jakou třeba měl Alfréd Nobel a Jára Cimrman při vynalezení dynamitu…

Zjištěním finálním budiž to, že hodinu po publikování blogu jsem na základě informace z ČT online zareagoval a uvedl správné jméno moderátorky. Když to zvládnu já jako příležitostný blogger a jako poměrně dost prací vytížený manažer a mediální poradce, proč to v jiných případech nezvládají novináři, kteří ve svém příspěvku či článku udělali podobnou chybu?

Napadá mne další otázka: Když já mám čas vyslechnout během desetiminutové telefonátu Miru Třebickou, jak se to všechno s tím jejím vyjádřením pro ČT 24 semlelo, a současně si ověřit její verzi příběhu, proč si na analogické ověřování - vzhledem k mým zkušenostem pohříchu téměř vždy - nenajdou chvíli novináři? A proč oni sami nemají potřebu uvést vše na pravou míru? Jde jim víc o zájmy jejich vydavatele, redakce, nadřízeného, spřízněné PR agentury či jde hlavně o jejich ego a pocit, že si mohou napsat (nebo opsat), co chtějí?

A poslední otázka zní, zda mi dnes v řádu hodin od publikování tohoto blogu zavolá Martin Rychlík nebo István Léko, aby mi vysvětlili, jak to bylo s tím článkem na České pozici, a zda mne pozvou na kafe a na rakvičku se šlehačkou. Tak, jako to udělala Mira Třebická. Anebo jakkoliv jinak, ale hlavně jestli se pochlapí.

Autor: Pavel Lukeš | středa 19.6.2013 14:21 | karma článku: 9,22 | přečteno: 421x
  • Další články autora

Pavel Lukeš

Santa, marketingově nejvíce zneužívaná postava

Představte si Ježíška, jak stojí u stromku ověšeného místo ozdob tuzemskými cigaretami Sparta. Šok? Pochopitelné. Ale v USA nic neobvyklého, Santu před Vánoci historicky marketingově zneužívaly různé značky cigaret. A nejen ty.

23.12.2016 v 8:00 | Karma: 14,11 | Přečteno: 255x | Ostatní

Pavel Lukeš

Pořadatelé olympiád končí v dluzích. A s nimi i veřejné rozpočty

Švýcarské město Lausanne je světovou raritou – vybudovalo olympijský stadion, ale žádné olympijské hry se tam nikdy nekonaly a zřejmě ani konat nebudou.

14.10.2016 v 11:00 | Karma: 15,54 | Přečteno: 473x | Sport

Pavel Lukeš

Einstein, létající krejčí a vrabčák se stéblem v zobáku

Úkolem městských strážníků nebylo vždy jen rozdávat pokuty. Například ti z německého Ulmu prý před více než 200 lety donutili jistého Berblingera, místního krejčího, ke splnění závazku vůči württemberskému králi Friedrichovi.

9.9.2016 v 9:00 | Karma: 17,74 | Přečteno: 394x | Cestování

Pavel Lukeš

Monacké zákony nepřejí muslimům, Francouzům a paparazziům

V Evropě existují jen dva státy, které nemají absolutně žádný problém s muslimskými přistěhovalci. Tím prvním je Vatikán a tím druhým Monako, v kterém podle statistik žije 280 muslimů. Tedy necelé procento z 38 400 obyvatel země.

2.9.2016 v 11:00 | Karma: 34,28 | Přečteno: 3185x | Cestování

Pavel Lukeš

Co má Facebook proti šmoulování?

Jedna z komerčních televizí o víkendu odvysílala film Sociální síť o vzniku Facebooku. O důvod víc podělit se o čerstvou zkušenost, jak tato síť, díky níž se Mark Zuckerberg zařadil mezi nejbohatší lidi světa, funguje.

29.2.2016 v 9:00 | Karma: 9,66 | Přečteno: 315x | Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 18
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1180x
Bývalý novinář a komentátor, nyní mediální konzultant a majitel agentury Spindoctors, která se specializuje na krizovou komunikaci.

Seznam rubrik