Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Řeč těla ministra Kocourka

Dnešní Blesk píše v článku Anatomie lži o tom, co na ministra v demisi Martina Kocourka prozradila jeho tvář. Stojí za to si rozebrat, k čemu nejčtenější český deník dospěl. Ne se všemi tvrzeními je totiž možné jednoznačně souhlasit. A tak kvůli všem případným rejpalům a diskutérům předesílám, že se nesnažím obhájit neobhajitelné, ani se jinak exministra zastávat, nýbrž jen sdělit pár postřehů.

Představte si, že byste měli veřejně, před cizími lidmi a před televizními štáby, vysvětlovat své prohřešky z minulosti, včetně toho, jak jste „odklonili“ peníze kvůli rozvodu s bývalou ženou. Už ta představa sama o sobě je dost stresující. Jistě se tedy shodneme na tom, že exministr Kocourek měl nejeden důvod být nervózní.

Blesk si povšiml čtyř projevů řeči těla: olizování rtů, které – když k němu není jasný důvod – značí jasnou lež, zakrývání si úst rukou, tíhnutí k levé straně, což znamená přibarvování skutečnosti a nápadnou gestikulaci rukama.

Konkrétní projevy těla je vždy nutné posuzovat v širším kontextu a dávat je do souvislosti jak s konkrétní osobou, jejími zvyklostmi, momentálním rozpoložením, tak i konkrétní situací, v níž se tyto projevy odehrávají. V tomto případě je nesmysl připisovat olizování rtů větší váhu, zejména pokud na řečníkově stole chyběla sklenice s vodou. Když mluvíme, vysychá v ústech každému z nás, už kvůli prostému proudění suchého vzduchu ústní sliznicí.  A že měl exministr Kocourek setsakra sucho v ústech, je slyšet i ze záznamu.    

K zakrývání si úst rukou za celých patnáct minut Kocourkova grilování v záři reflektorů (což je ostatně další zdroj tepla a v důsledku toho i červenání se a sucha v ústech) nedošlo. Jen jednou, a to když odpovídal na to, co tomu řekne jeho bývalá manželka, až se večer ze zpráv dozví o odkloněných miliónech, se dotýkal svého nosu, když říkal, že „doufá, že si budou rozumět“. To by se dalo interpretovat i tak, že sám příliš nevěřil tomu, co právě řekl.

O tíhnutí k levé straně Blesk píše, že usvědčuje ze lži a dokládá to fotografií, na níž se ministr dívá - z našeho pohledu - doleva. On sám se však ze svého pohledu dívá doprava… Ve skutečnosti dostal exministr 19 otázek z levé strany, viděno z pohledu diváka. Z Kocourkova pohledu tedy většina otázek přišla z pravé strany, kde zřejmě také byly i některé televizní kamery, a protože udržoval oční kontakt s tazateli, díval se většinou na tuto stranu, z jeho pohledu pravou.

Nevšiml jsem si také, že by během čtvrthodinové grilovačky došlo k opravdu výrazné gestikulaci rukama. Ruce exministr zapojil do jedné pětiny svých odpovědí, tedy do čtyř z celkových jedenadvaceti, přičemž časově šlo o několik sekund z více než patnácti minut vystoupení. Jinými slovy, pokud by při každé odpovědi a po celou její dobu mával rukama, vnímal bych to jako výraznou gestikulaci.  

Při důkladném pozorování videozáznamu si lze povšimnout i dalších projevů, které lze přičítat zejména nervozitě a stresu – cukání svalů na lícních kostech, zrudnutí obličeje, ošívání se na židli, hlasité nádechy a výdechy. Pozorovateli by nemělo ujít ani to, že exministr měl několikanásobný tik v pravém oku, když moderátor přiblížil konec grilování termínem „poslední otázka“. V tu chvíli exministr sepjal ruce položené na stole, čímž jasně zaujal obranný postoj vůči svému okolí…

Přitom k tomu, co média hodnotí jako ztrapnění se nervózního ministra v přímém přenosu, nemuselo dojít. Stačilo pozvat novináře na briefing ve stoje, přečíst jim prohlášení a pak poděkovat za pozornost a odejít, aniž by byla zodpovězena jediná otázka. Je jasné, že pro člověka pohybujícího se za pomoci berlí by to nebylo úplně komfortní, ale pokud by se tak stalo ruku v ruce s opravdu důkladnou obsahovou přípravou tohoto důležitého veřejného vystoupení, minimálně existovala šance, jak z toho vyjít jaksi poněkud důstojněji.

Autor: Pavel Lukeš | pátek 11.11.2011 14:30 | karma článku: 15,66 | přečteno: 1929x
  • Další články autora

Pavel Lukeš

Santa, marketingově nejvíce zneužívaná postava

Představte si Ježíška, jak stojí u stromku ověšeného místo ozdob tuzemskými cigaretami Sparta. Šok? Pochopitelné. Ale v USA nic neobvyklého, Santu před Vánoci historicky marketingově zneužívaly různé značky cigaret. A nejen ty.

23.12.2016 v 8:00 | Karma: 14,11 | Přečteno: 255x | Ostatní

Pavel Lukeš

Pořadatelé olympiád končí v dluzích. A s nimi i veřejné rozpočty

Švýcarské město Lausanne je světovou raritou – vybudovalo olympijský stadion, ale žádné olympijské hry se tam nikdy nekonaly a zřejmě ani konat nebudou.

14.10.2016 v 11:00 | Karma: 15,54 | Přečteno: 473x | Sport

Pavel Lukeš

Einstein, létající krejčí a vrabčák se stéblem v zobáku

Úkolem městských strážníků nebylo vždy jen rozdávat pokuty. Například ti z německého Ulmu prý před více než 200 lety donutili jistého Berblingera, místního krejčího, ke splnění závazku vůči württemberskému králi Friedrichovi.

9.9.2016 v 9:00 | Karma: 17,74 | Přečteno: 395x | Cestování

Pavel Lukeš

Monacké zákony nepřejí muslimům, Francouzům a paparazziům

V Evropě existují jen dva státy, které nemají absolutně žádný problém s muslimskými přistěhovalci. Tím prvním je Vatikán a tím druhým Monako, v kterém podle statistik žije 280 muslimů. Tedy necelé procento z 38 400 obyvatel země.

2.9.2016 v 11:00 | Karma: 34,28 | Přečteno: 3185x | Cestování

Pavel Lukeš

Co má Facebook proti šmoulování?

Jedna z komerčních televizí o víkendu odvysílala film Sociální síť o vzniku Facebooku. O důvod víc podělit se o čerstvou zkušenost, jak tato síť, díky níž se Mark Zuckerberg zařadil mezi nejbohatší lidi světa, funguje.

29.2.2016 v 9:00 | Karma: 9,66 | Přečteno: 315x | Ostatní
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Australský stát jmenoval tajemníka pro „pro změnu chování mužů“

1. června 2024  20:18

Guvernérka australského státu Viktoria Jacinta Allanová jmenovala poslance Tima Richardsona jako...

Papež se sešel s Čaputovou a matkami dívek, co zemřely při nehodě autobusu

1. června 2024  20:09

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se v sobotu setkala ve Vatikánu s papežem Františkem. Na...

Psa, který připomínal kostru, nalezli u chatky. Případů týrání zvířat přibývá

1. června 2024

Premium Počet brutálních případů týrání zvířat roste. Lidé z útulků říkají, že tak hrozné zacházení nikdy v...

Levné a vyrobené „na koleni“. Drogy dorazily i na Kubu, narkomafie zatím ne

1. června 2024

Premium Na Kubě, jak známo, hezky svítí sluníčko, často tam prší, takže tam dobře rostou rostliny, tedy i...

Rozdáváme ovocné pochoutky ZDARMA
Rozdáváme ovocné pochoutky ZDARMA

Ovoce, nebo čokoláda? Zapojte se do testování a ochutnejte oboje najednou! Šnek BOB přichází s novinkou v podobě ovocných pochoutek v čokoládě....

  • Počet článků 18
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1181x
Bývalý novinář a komentátor, nyní mediální konzultant a majitel agentury Spindoctors, která se specializuje na krizovou komunikaci.

Seznam rubrik