Za vším hledej ženu, i za vynálezem piva, aneb jak mé ženušce zachutnal v Plzni tento mok

Chutě i zvyky se sice mění, ale pořád si myslím, že v Česku není populárnější nápoj, než je pivo. Pije ho kdekdo, mladí i dospělí, ženy i muži, jenom moje ženuška mu do nedávna nemohla zcela přijít na chuť.

O tom, že pivo asi objevila žena se již něco napsalo. Ostatně ono je to logické. Muži lovili, obchodovali a o kuchyni i přípravu pokrmů se staraly ženy. Také tenkrát na Blízkém východě, asi 7. tisíc let před naším letopočtem. Ledničky neměli, mobily také ne, jinak by to dali na fejsbůk a my bychom měli přesnější informace. Za vynálezem piva patrně není nějaký promyšlený proces, ale náhoda. Do některé nádoby s obilnou kaší se asi dostala voda a směs začala kvasit. V té době se potraviny nevyhazovaly tak často jako dnes, a tak byl opojný nápoj na světě.

Ten by ale moje ženuška určitě nepila. Na rozdíl od nefiltrované a nepasterizované plzničky, kterou ochutnala při prohlídce Plzeňského pivovaru Prazdroj. Když jsem dostal nápad zajít se podívat do pivovaru i pivovarského podzemí, tak jsem si naivně myslel, že celkem čtyři poukázky na pivo budou čistě a jenom mojí záležitostí.

Chuť piva byla většinou pro mou drahou polovičku zavřenou knihou. Život je však plný překvapení. Člověk míní, moje žena zvyky mění. Chuť nefiltru byla tak bohatá a jeho vábení tak silné, že nezůstalo toho dne u jednoho. Co by však člověk neudělal pro své zdraví. Je známo, že právě nefiltrované pivo účinkuje jako probiotikum.

Příště raději naplánuji výlet někam do přírody, to mě vyjde levněji. Hlavně nesmím své ženušce sdělit, že pivo má preventivní protinádorové účinky, odbourává stres, chrání před srdečními chorobami, zvyšuje hustotu kostí, oddaluje stárnutí a příchod demence, zabraňuje chudokrevnosti, snižuje krevní tlak nebo vznik ledvinových kamenů. To už bych se do přírody díval jenom oknem z restaurace.

Stejně je otázkou, proč se pití piva stalo převážně mužskou záležitostí, když ho patrně žena ochutnala jako první. A nejenom konzumace, ale i jeho výroba. Sládků máme také podstatně více než sládkových. Jeden takový se jmenoval Josef Groll a byl do Plzně povolán z Bavorska, aby ve zdejším Měšťanském pivovaru (dnešní Prazdroj) rozběhnul výrobu proslulého nazlátlého moku. První várku nového typu piva, světlého ležáku Pilsner Urquell uvařil 5. října 1842, tedy přesně před 178 lety. Světlo světa spatřil nazlátlý mok, jehož výrobu začal kopírovat skoro celý pivní svět.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Pavel Liprt | pondělí 5.10.2020 11:25 | karma článku: 18,94 | přečteno: 1033x