Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Roste vám v srdci neklid? Tak co s tím?

Musím se přiznat, že po přečtení těchto dvou žalmů jsem byl trochu zmaten. Tak jak to tedy je? V žalmu 91 jsem četl: „nestane se ti nic zlého.“ Abych v žalmu 94 četl: „Dopřeješ mu klid ve zlých dnech.“ Není v těchto ...

Žalmy 91:1-16

Žalmy 94:12-23

... dvou textech rozpor?

Spolu s vámi bych dnes rád přemýšlel o tom, jestli se jako křesťané můžeme dostat do zlých situací. Do zlých dnů. Protože pokud by nebyl žádný rozdíl mezi křesťanem a tím, kdo Pána Boha odmítá, jaký důvod by měl člověk k víře – k důvěře Pánu Bohu? Proč by se pak k Němu vůbec obracel, pokud by to pro jeho život nemělo žádný význam?

V čem je teda rozdíl mezi zlým dnem pro křesťana a pro toho, kdo se na Pána Boha nespoléhá? A je mezi nimi vůbec nějaký rozdíl? Každý člověk přece prochází tady na zemi dobrými i zlými dny.

Abychom této otázce přišli na kloub, pojďme trochu hlouběji. 19. verš žalmu 94 začíná: „Když v mém nitru roste neklid.“ Není to divné? Jak může v křesťanu, který důvěřuje Hospodinu, přesněji v jeho srdci vůbec vzniknout a dokonce růst neklid? Není už toto selháním takového křesťana? A pokud to je selháním, bylo jeho obrácení k Bohu skutečné? Neobelhal takový člověk sám sebe?

Upřímně si myslím, že ne. Jsem vděčný všem pisatelům bible, kteří se nestyděli zapsat své pochybnosti o sobě samých. Tak třeba apoštol Pavel téměř vykřikuje: „Bídný já člověk! Kdo mne vysvobodí z toho těla smrti?“ Římanům 7:24 A přesto byl právě tento apoštol Pavel úžasným Božím služebníkem. Jak je to možné?

Tento rozpor ukazuje jednak na bezmocnost člověka. Ale zároveň ukazuje na východisko z této bezmocnosti. Protože právě každé naše počínající selhání, které dobře popsal žalmista: ‚Řeknu-li: "Už ujíždí mi noha."‘ Právě to připravuje půdu pro Boží zásah. Vždyť jak pokračuje žalmista v obou zmíněných textech? ‚Řeknu-li: "Už ujíždí mi noha", podepře mě tvé milosrdenství, Hospodine. Když v mém nitru roste neklid, naplní mě útěcha tvá potěšením.‘

A právě v tomto Božím zásahu je skryt rozdíl mezi křesťanem a člověkem odmítajícím Boží pomoc. Křesťan i odmítač procházejí dobrými i zlými dny. V tom mezi nimi není žádný rozdíl. Ale rozdíl je v tom, že ve zlém dni zůstává na všechno odmítač sám. Bez pomoci. A pak snadno nejen jeho noha začne ujíždět. Ale nakonec dopadne na tvrdou zem celou svou vahou.

Tomuto obrazu já sám velmi dobře rozumím. Mezi 15. a 25. rokem života mi několikrát vypadlo jablko – čéška – patela, která kryje kolenní kloub. A od té doby nic. A to je mi už 62. I když několikrát jsem pociťoval, jak už – už k tomu dochází. Jablko se pomaloučku oddalovalo ze své jamky. Ale nikdy nedošlo k úplnému vymknutí. Už – už obrazně řečeno „ujížděla mi noha.“ Ale v tom zasáhl Hospodin a podepřel mě.

A ten druhý obraz je mi ještě milejší. „Když v mém nitru roste neklid, naplní mě útěcha tvá potěšením.“ To, že si uvědomím neklid ve svém srdci. A že dokonce pomaličku roste. To není žádná katastrofa. Není to selhání víry v Pána Boha. Jsem totiž jen prach a v prach se navrátím. Kazatel 12:6-7 Pokud jsem tady na zemi, musím počítat s obavami, se strachem a neklidem ve svém srdci. Je to přirozená součást lidské bytosti. Ale důležité je, aby mne takové pocity neovládly. Neparalyzovaly.

A právě pro takové chvíle je přichystána Boží pomoc. Tak jako působí zlé okolnosti neklid. Tak stejně útěcha od Hospodina působí potěšení. Potěšení od Hospodina je pak mnohem silnější než neklid ze zlého dne. Taková je alespoň moje zkušenost. A nejen moje. Také žalmista prožil to samé.

Tak nevím, jestli jsem ve vás probudil touhu vyzkoušet Hospodinovo potěšení? V podstatě taková zkouška vás nebude stát nic. Jen přitom dáte příležitost Tomu, kdo vás má opravdu rád. Vždyť také vy jste jeho dílo stejně jako já sám. Jak by vám tedy nepomohl z každé bryndy, do které jste se dostali?!

Těším se na vaše reakce. Protože nikdo nemůže říci, že všechny dny v jeho životě jsou dobré. Nebo ano? Pokud vás potkal alespoň jeden zlý den ve vašem životě, jak jste se s ním poprali? Zvládli jste ho sami? A byli jste přitom v pohodě? Chtěli byste takovou zkušenost opakovat? Nebo byste dali přednost tomu, aby vám někdo přispěchal na pomoc? Pokud ano, tak už víte, na Koho se máte obrátit. Amen.

Autor: Pavel Král | sobota 5.8.2023 9:11 | karma článku: 5,24 | přečteno: 103x
  • Další články autora

Pavel Král

Miluji nové začátky

Nakrátko jsou povýšeni a už zanikají, ...“ Nezažil to už každý z nás mnohokrát? Moje poslední dvě zaměstnání jsou toho zářným příkladem. V prvním se mnou majitel firmy uzavřel nepsanou džentlmenskou dohodu, že vybuduji oddělení a...

12.5.2024 v 13:00 | Karma: 4,84 | Přečteno: 117x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Krok víry

Kdo bez pozvání vešel ke králi Achašveróšovi, měl být podle zákona usmrcen. Proč by měla královna Ester podstoupit takové riziko? Mordokaj takový důvod zmínil: „Nedomnívej se, že v domě králově vyvázneš životem, ...“ Okamžitě ...

5.5.2024 v 13:00 | Karma: 3,53 | Přečteno: 57x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Mít tak odvahu se vrátit

A příběh krále Menaše dále pokračuje. Pustil se potom do stavby hradeb kolem Jeruzaléma. Odstranil z chrámu všechny cizí bohy a sochy. „Opravil Hospodinův oltář a obětoval na něm oběti pokojné a oběť díků.“ 2 Paralipomenon 33:16

28.4.2024 v 13:00 | Karma: 4,06 | Přečteno: 88x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Moudrost

„... moudrost, kterou mu Bůh vložil do srdce.“ To mě zaujalo. Copak Hospodin už nenaplnil srdce Šalomouna moudrostí až po okraj? Během setkání v Gibeónu přece takové zaslíbení dostal. 2 Paralipomenon 1:11-12 A to se hned také ...

21.4.2024 v 13:00 | Karma: 5,12 | Přečteno: 109x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Ztráta přináší zisk

Po přečtení této kapitoly knihy Paralipomenon jsem si uvědomil, že jsem si přitom nevšiml ani slova protestu. Pisatel se neptá proč? Nic nevyčítá, ani proti ničemu neprotestuje. V tomto postoji vnímám takový jobovský pohled:

14.4.2024 v 13:00 | Karma: 5,13 | Přečteno: 150x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Nizozemec si na zahradě postavil hrad, jeho interiér láká turisty z celého světa

19. května 2024  8:36

Šestasedmdesátiletý Nizozemec Gerry Halman si na své zahradě postavil pětipatrový hrad. V...

Poštovní známka po bagetě i voní. Francie uctila symbol gastronomie

19. května 2024  7:26

Francouzská pošta představila novou známku s obrázkem bagety převázané stužkou v barvách trikolory....

Řekni, kde ti muži z Gazy jsou. Otazníky ohledně obětí: násobně více dětí a žen

19. května 2024

Premium V Gaze je problém, na který upozorňovala už Marlene Dietrichová. Teď si s ní notují demografové a...

Češi umějí vyrobit řadu vojenských dronů. Ale armáda o ně nestojí

19. května 2024

Premium Letecká výroba byla v České republice vždy na špičkové úrovni. Menší dopravní letouny, ultralighty,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 193
  • Celková karma 5,44
  • Průměrná čtenost 136x
Jsem křesťan a bible je pro mne čím dál tím více vzácnější knihou. V poslední době ji opakovaně čtu od začátku až do konce a pokaždé díky Bohu objevím něco nového, co mě osloví. A právě to předkládám čtenářům tohoto blogu. Více o bibli zde: https://bible-kde-jsi.webnode.cz/

Seznam rubrik

Oblíbené stránky