Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Je modlitebna svatá ?

Četli jsme: „Celé jeho území … je svatosvaté.“ A je tím myšleno území, na kterém stojí chrám, příbytky kněží a Lévijců. Pokud bychom to přenesli na dnešní místa a prostory, tak je tím myšleno území, kde se shromažďují lidé ...

Ezechiel 42:13-14  Tu mi řekl: Severní síně a jižní síně, které jsou před odděleným prostorem, jsou síně svaté, kde budou jíst nejsvětější věci kněží, kteří se přibližují k Hospodinu. Tam budou ukládat nejsvětější věci, přídavnou oběť, oběť za hřích a oběť za vinu, protože to místo je svaté.

14  Když kněží vejdou, nebudou vycházet ze svatyně na vnější nádvoří, ale ponechají tam svá roucha, v nichž budou konat bohoslužbu, protože jsou svatá. Oblečou si jiná roucha a pak teprve budou přistupovat do prostoru, který je určen pro lid.

Ezechiel 43:1-12

Četli jsme: „Celé jeho území … je svatosvaté.“ A je tím myšleno území, na kterém stojí chrám, příbytky kněží a Lévijců. Pokud bychom to přenesli na dnešní místa a prostory, tak je tím myšleno území, kde se shromažďují lidé k bohoslužbě. Nejen každá modlitebna nebo kostel, ale také nejbližší pozemek, byt kazatele nebo fara jsou svatá.

V poslední době jsem četl několik knih, který se tento mýtus snažili rozbořit (třeba kniha Hmatatelné království, kterou napsal Hugh Halter). Mám na mysli hluboce vetknutý postoj, že místo ke shromažďování Božího lidu je svaté. Souhlasím s nimi, že církev – Boží lid – není totožný s budovou ke shromažďování. V angličtině se totiž pro oba pojmy používá stejné slovo: „church“. Ale nemohu se smířit s tím, že by prostor určený pro bohoslužbu nebyl svatý. Že by nevyžadoval zvláštní přístup. Že by se uvnitř člověk neměl chovat jiným způsobem, než v jiných prostorách. Jako třeba v kavárně nebo v restauraci. A proč by tomu tak mělo být ? Co odlišuje bohoslužebný prostor od prostorů ostatních ? Co je na něm tak výjimečného, že vyžaduje odlišný způsob chování ?

V této souvislosti mi vytanul na mysli příběh Mojžíše. Mojžíš vystupuje na horu a vidí hořící keř. Přistupuje blíž a slyší: „Nepřibližuj se sem! Zuj si opánky, neboť místo, na kterém stojíš, je půda svatá.“ Exodus 3:5 A proč bylo svaté. V plamenu byl Hospodin, který s Mojžíšem rozmlouval. To Hospodinova přítomnost posvěcuje. To Boží přítomnost z nesvatého činí svaté.

Po tomto příkladu možná lépe rozumíme poslednímu verši z textu, který jsme četli: „Toto je zákon domu: Celé jeho území na vrcholu hory kolem dokola je svatosvaté. Hle, toto je zákon domu.“ Celé území bylo svatosvaté. Nejen chrám. Ale také celé jeho okolí. A opět se můžeme zeptat: „Proč byl právě tento pozemek svatý ? Čím se lišil od ostatních pozemků ?

Odpověď jsme četli ve druhém verši 43. kapitoly proroka Ezechiele: „A hle, sláva Boha Izraele přicházela směrem od východu; jeho hlas zněl jako zvuk mnohých vod a země zasvítila od jeho slávy.“ Muselo to být něco velkého. V té souvislosti si už poněkolikáté vzpomínám na zážitek z jedné jeskyně. Tou jeskyní tehdy protékal vodopád. A díky dopadající vodě celá jeskyně doslova vibrovala hlubokými tóny dopadajících vod. Podobně zřejmě znělo, když přicházela sláva Boha Izraele. „Jeho hlas zněl jako zvuk mnohých vod.“

A druhý efekt: „země zasvítila od jeho slávy.“ Když slunce pronikne skrze mraky, tak se okamžitě rozsvětlí. Všechny plochy najednou začnou odrážet sluneční paprsky. A právě podobně působí záře Hospodinovy slávy. Rozsvítí celou zem.

Díky čtvrtému a pátému verši víme, že Hospodinova sláva dále pokračovala na své pouti: „Hospodinova sláva vstoupila do domu“ a „Hospodinova sláva naplnila dům.“ A to je ten důvod svatosti domu určeného k bohoslužbě. Přítomnost Hospodinovy slávy. Přítomnost Hospodina samotného.

Když se vrátím k přečteným knihám, tak mohu poznamenat. Církev skutečně tvoří lidé. Nebo přesněji jejich srdce. Nebo chcete-li jejich nitro. Ale pouhá přítomnost lidských bytostí k posvěcení nestačí. A co jsou lidé bez posvěcení ? Spolek. Klub. Společnost. Nic víc. Tím prvkem, který z hlíny tvoří svatou církev je Hospodin. Bez něho to prostě nefunguje.

Pokud tedy pozveme Hospodina do svého společenství. A On se rozhodne skutečně přijít. Vstoupí do našeho středu. Tak jeho sláva naplní nejen naše srdce, naše nitra. Naplní také modlitebnu, kostel nebo pokojík, ve kterém se shromáždíme. A tak díky jeho příchodu budou svatí nejen shromáždění lidé. Ale také prostor, kde budou. A jeho okolí.

Proto se domnívám, že určitý pořádek, úcta v prostorech, kde se shromažďují křesťané, je na místě. Projev neúcty byl v období Starého Zákona velkým prohřeškem. Vzpomínám na Uzu, který se jenom dotkl truhly smlouvy a přitom neměl. A víte jak dopadl. Na místě zemřel.

Pokud chceme slyšet Boží hlas. Pokud toužíme po tom, abychom přijali Boží slovo pro naši situaci. Je třeba abychom přistupovali k Bohu s úctou. Bible v takovém případě používá slovo: Bázeň. A ta je, jak víme, počátkem moudrosti. Vidíte, jak to spolu všechno souvisí ? Boží přítomnost, jeho sláva, svatost lidí a modliteben, úcta – bázeň vůči Bohu a moudrost k životu. Jedno bez druhého nebude fungovat.

Musím se teď přiznat, že trochu závidím proroku Ezechielovi. On na vlastní oči viděl, jak přichází Hospodinova sláva. Jak vchází do domu a celý ho naplňuje. A nejen to. Na vlastní uši slyšel, jak Pán Bůh k němu z nitra této slávy promlouvá. Slyšel jasné proroctví pro svůj lid. A v posledním verši 43. kapitoly Pán Bůh svému lidu zaslibuje: když budete jednat podle mého slova, tak „najdu ve vás zalíbení.“ Není právě tohle cílem upřímně věřícího křesťana ? Líbit se Bohu. Ale jak bych se mohl líbit Bohu, kdybych nevěděl, co po mně žádá ? A jak bych slyšel jeho slovo, kdyby mne před tím Pán Bůh sám neposvětil ? A kdyby před tím také neposvětil svojí přítomností modlitebnu ? Bez Boží přítomnosti to prostě nejde.

Ale naštěstí Hospodin chce, Hospodin touží po vstupu do našich srdcí a modliteben. Toužím po tom také já ? Toužíme po tom také my ? Kéž bychom byli naplněni touhou po příchodu Hospodinovy slávy. Amen.

Autor: Pavel Král | neděle 6.2.2022 13:00 | karma článku: 0 | přečteno: 75x
  • Další články autora

Pavel Král

Miluji nové začátky

Nakrátko jsou povýšeni a už zanikají, ...“ Nezažil to už každý z nás mnohokrát? Moje poslední dvě zaměstnání jsou toho zářným příkladem. V prvním se mnou majitel firmy uzavřel nepsanou džentlmenskou dohodu, že vybuduji oddělení a...

12.5.2024 v 13:00 | Karma: 4,81 | Přečteno: 114x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Krok víry

Kdo bez pozvání vešel ke králi Achašveróšovi, měl být podle zákona usmrcen. Proč by měla královna Ester podstoupit takové riziko? Mordokaj takový důvod zmínil: „Nedomnívej se, že v domě králově vyvázneš životem, ...“ Okamžitě ...

5.5.2024 v 13:00 | Karma: 3,53 | Přečteno: 56x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Mít tak odvahu se vrátit

A příběh krále Menaše dále pokračuje. Pustil se potom do stavby hradeb kolem Jeruzaléma. Odstranil z chrámu všechny cizí bohy a sochy. „Opravil Hospodinův oltář a obětoval na něm oběti pokojné a oběť díků.“ 2 Paralipomenon 33:16

28.4.2024 v 13:00 | Karma: 4,06 | Přečteno: 87x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Moudrost

„... moudrost, kterou mu Bůh vložil do srdce.“ To mě zaujalo. Copak Hospodin už nenaplnil srdce Šalomouna moudrostí až po okraj? Během setkání v Gibeónu přece takové zaslíbení dostal. 2 Paralipomenon 1:11-12 A to se hned také ...

21.4.2024 v 13:00 | Karma: 5,12 | Přečteno: 108x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Ztráta přináší zisk

Po přečtení této kapitoly knihy Paralipomenon jsem si uvědomil, že jsem si přitom nevšiml ani slova protestu. Pisatel se neptá proč? Nic nevyčítá, ani proti ničemu neprotestuje. V tomto postoji vnímám takový jobovský pohled:

14.4.2024 v 13:00 | Karma: 5,13 | Přečteno: 149x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Oslavili nejdéle trvající manželství v Německu, dohromady jim je 200 let

18. května 2024  15:22

Manželský pár ze západního Německa oslavil 80. výročí svatby. Stal se tak nejdéle sezdaným párem v...

Gruzie je podbřišek Ruska. Ale hru o ni už částečně prohrálo, říká expert

18. května 2024  15:04

Podcast Gruzie se potácí mezi Ruskem a Západem. Parlament v úterý přijal zákon o zahraničním vlivu, který...

Střet vlaku s člověkem zastavil provoz na trati mezi Olomoucí a Prostějovem

18. května 2024  14:31,  aktualizováno  14:59

Na trati mezi Olomoucí a Prostějovem srazil po sobotním poledni vlak člověka. Provoz na trati mezi...

Střelec na Fica jde do vazby. Premiérův stav se lepší, převoz ještě není možný

18. května 2024  11:09,  aktualizováno  14:44

Slovenský premiér Robert Fico, kterého ve středu postřelil atentátník, je ve stabilizovaném, ale...

  • Počet článků 193
  • Celková karma 5,44
  • Průměrná čtenost 136x
Jsem křesťan a bible je pro mne čím dál tím více vzácnější knihou. V poslední době ji opakovaně čtu od začátku až do konce a pokaždé díky Bohu objevím něco nového, co mě osloví. A právě to předkládám čtenářům tohoto blogu. Více o bibli zde: https://bible-kde-jsi.webnode.cz/

Seznam rubrik

Oblíbené stránky