Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Velký omyl komunálního politika I.

Zrazený volič ztrácí poslední zbytky naděje na slušnou politiku. Odchází rezignovaně do ústraní. Vždyť na jeho názor politici doslova zvysoka kašlou. Navíc, jak se pak orientovat v politické nabídce, když modrá je vlastně oranžová, možná dokonce postrádá barvy úplně, protože spíše než politiku, řeší zájmy několika jedinců.

Letošní volební maraton už máme dávno za sebou. Karty teď mají v rukou politici a snaží se uhrát co nejlepší pozice, aby mohli hájit zájmy svých voličů. Toliko obvyklá rétorika zvolených zástupců lidu. Reálně to je ovšem tak, že volič rozdal karty, čímž jeho část hry skončila. Nejlépe se to ukazuje v komunální politice. Po volbách nastupují vyjednavači, kteří určí, kdo povede radnice měst a obcí další čtyři roky. Ladí se programy, stanovují vize, činí se prohlášení o zodpovědném vedení. Tuhle chtějí pokračovat v tom dobrém, co se za poslední čtyři roky udělalo, tamhle zase chtějí dělat věci jinak, chtějí zamést s korupcí, otevřít radnice lidem. Jednání se pochopitelně odehrávají za zavřenými dveřmi, často v temném zákulisí, a jejich nejdůležitějším obsahem je rozdělení postů a budoucích zisků.

Že jde ve velké většině případů o prebendy a osobní zisky politiků, je už skoro zbytečné omýlat. Přesto, zamysleme se nad několika ukazateli, které tuto teorii neomylně potvrzují. Podívejme se na Prahu, kde to čím dál víc vypadá na koalici ODS a ČSSD. Tedy nulová změna, do jisté míry podvod na voličích. Pravicový volič ODS bude zklamaný, že modří jeho volbu znehodnotí spojením se socialisty. Levicový volič ČSSD bude zklamaný, že pokus o očistu nevyšel a místo nadějného Dienstbiera zůstávají vybledlé tváře starých pořádků. Obhajoba šíbrů, že chtějí do koalice s politiky, které znají z dřívějška a jsou pro ně čitelní, troskotá právě na tomhle. Známí a čitelní, tedy ochotní pokračovat v zákulisních machinacích. Navíc, 59 % Pražanů volilo změnu, tedy TOP 09 a Dienstbierovskou sociální demokracii. Tím trpí i legitimita případné modro-oranžové koalice, která má důvěru menší části voličů (41 %).

Stejně pochybnou logiku má brněnský koaliční svazek mezi ODS a ČSSD. Vždyť i tady mohla vzniknout pravicová koalice. Jenže slovy primátora Onderky, se v Brně „rozhodli pro koalici bez ideologického podtextu, kde budou oba partneři vládnout, vzájemně se kontrolovat a samozřejmě úzce komunikovat.“ Lépe už to říct nešlo.

Čili, milý voliči, máš smůlu. Výsledek voleb není až tak důležitý. Důležité jsou jen ty karty od voličů, se kterými teď musíme hrát. A musíme se snažit to poskládat tak, aby nás to neohrozilo, abychom si zajistili vliv a kontrolu nad veřejnými prostředky. Veřejnosti se to samozřejmě řekne jinak. Většinou tak, že výsledná koalice umožní maximálně realizovat program strany a zajistí politickou stabilitu. Jaký program ale, když hlasy voličů vyšly na prázdno. Politici se tak staví do role, kdy všechno vědí lépe, vědí, co je dobré pro voliče a vlastně je ani k ničemu nepotřebují. Jen jim čas od času dopřát pocit účasti.

A právě to je ten omyl, lépe řečeno poměrně velký problém současné politiky. Zrazený volič ztrácí poslední zbytky naděje na slušnou politiku. Odchází rezignovaně do ústraní. Vždyť na jeho názor politici doslova zvysoka kašlou. Navíc, jak se pak orientovat v politické nabídce, když modrá je vlastně oranžová, možná dokonce postrádá barvy úplně, protože spíše než politiku, řeší zájmy několika jedinců. A pokud se na to voliči napříště nevykašlou úplně, podpoří v ještě větší míře tzv. nezávislé. A v tom osobně spatřuji krizi legitimity politiky. Kdo je nestraník? Populární tvář, či člověk, který před staranou upřednostňuje zdravý rozum? Neměla by být právě politická strana garantem určité dlouhodobé vize, nositelkou konkrétního světonázoru a zárukou předvídatelnosti jednání příslušných politických aktérů?

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Pavel Kovařík | neděle 14.11.2010 12:15 | karma článku: 14,87 | přečteno: 869x
  • Další články autora

Pavel Kovařík

Pohádky z periferie

Kam zmizely důležité dokumenty? Co radnice tají? Platí prohlášení představitelů radnice, nebo jsou to jen laciné předvolební kejkle?

8.6.2022 v 20:02 | Karma: 13,38 | Přečteno: 321x | Diskuse| Politika

Pavel Kovařík

Roušky pro neočkované učitele. Stigma pohledem sociologa

Učitelé, kteří se nenechali očkovat, musí od začátku listopadu ve třídách nosit roušky. Proč je to špatný nápad a co k tomu říká sociologie?

2.11.2021 v 7:08 | Karma: 29,76 | Přečteno: 894x | Diskuse| Společnost

Pavel Kovařík

Právo bránit se se zbraní v ruce: Budeme po sobě více střílet?

Ústavní zákon bránit se se zbraní v ruce začne platit za pár dnů. Máme se bát zvýšené míry násilí se zbraní v ruce? Nakolik jsou obavy o militarizaci české společnosti oprávněné?

19.8.2021 v 11:47 | Karma: 21,16 | Přečteno: 603x | Diskuse| Společnost

Pavel Kovařík

Ghetto uprostřed města. Paradox tažení proti nežádoucím

Některá města dlouhodobě trápí oblasti se zvýšeným výskytem sociálně nežádoucích jevů, stručně řečeno ghetta. Znojmo si takové ghetto pořídí rozhodnutím vlastní radnice. Důvodem jsou podle starosty tzv. „nepřizpůsobiví".

18.8.2021 v 7:03 | Karma: 16,21 | Přečteno: 991x | Diskuse| Politika

Pavel Kovařík

Školy mají učit děti vlastnímu názoru. Umí to?

Vytvořit si a obhájit vlastní názor, to by se podle výzkumu PAQ Research měly naučit děti ve školách. Dokáží to školy? Nechceme od nich příliš? A nezapomínáme při tom všem na něco?

16.4.2021 v 17:26 | Karma: 13,70 | Přečteno: 338x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

V Tatrách zemřel český turista. Plánoval sám vystoupit na Gerlachovský štít

21. května 2024  22:37

Při pádu zemřel ve Vysokých Tatrách na Slovensku 43letý český turista. Podle horské služby plánoval...

V Rusku zatkli kvůli podvodu bývalého generála. V minulosti kritizoval vedení

21. května 2024  21:50

V Rusku zatkli a umístili do vazby bývalého velitele 58. armády Ivana Popova, který je podezřelý z...

Přívalové lijáky zvedají hladiny řek na západě. Déšť zalil železniční přejezdy

21. května 2024  21:17

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal protipovodňovou výstrahu. Týká se vodních toků, které...

Pavel si vyzkoušel letecký simulátor, hokejistům s posilami předpovídá úspěch

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  20:54

Za přísnějších bezpečnostních opatření začal v úterý prezident Petr Pavel se svou chotí Evou...

Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA
Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA

Kosmetiku Mádara určitě od nás už znáte – potkat jste je mohli veletrhu FOR KIDS v Praze nebo také v nedávném v uživatelském testování, kde jsme...

  • Počet článků 90
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1589x
Sociolog a PR konzultant

www.sociolog.cz | www.kovarikpr.cz