Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jogurty z ciziny pašovat nejspíš nebudeme. Hrozba korporátního fašismu však sílí.

"Nevím, kam by šli, protože u nás je bezpečno." Babišovo nechtěné odhalení dostává nové, jasnější rozměry. Zbývá doplnit nevyřčené "vždyť tu mají všechno, co potřebují". A teď se nám o to chtějí poslanci postarat zákonem.

Návrh změny zákona na zajištění potravinové soběstačnosti v plné nahotě ukazuje, co znamená řídit stát jako firmu. Zákon, který má podle svých předkladatelů zvýšit potravinovou soběstačnost České republiky, je samozřejmě paskvil a nemá šanci. Jeho předkladatelé požadují, aby byl podíl potravin na našem trhu v příštím roce minimálně 55 %, do roku 2027 pak celých 85 %. 

Opatření, kdy se stát snaží zákonem vynutit zvýšení podílu českých potravin na trhu, je v rozporu se základními principy tržní ekonomiky a nemůže fungovat. Leda by měli iniciátoři záměru připravený v záloze krok číslo dva, kterým masivně podpoří tuzemské producenty potravin (= DOTACE), aby zvládli uspokojit poptávku prostřednictvím české produkce. O to více by se ovšem vzdálili tržnímu hospodářství směrem k hospodářství plánovanému.

A to už jsme tu měli. Prázdné regály, luxusní zboží vyšší kvality pouze v Tuzexech nebo u pokoutných veksláků, podpultové zboží za příplatek.

Člověk nemusí být ekonom, aby si domyslel, že navrhované opatření povede nejen k omezení nabídky potravin, její šíře i kvality, ale i ke zvýšení cen. Množství firem, které se věnují produkci potravin, je omezené. A množství firem, které jsou schopné dodávat zboží do řetězců, je ještě méně. Budou to pak právě tyto firmy, které budou diktovat podmínky. A budou to tyto firmy, do kterých budou směřovat státní dotace.

To ví nejspíš i Andrej Babiš. Agrofert zaparkovaný ve svěřeneckých fondech by díky tomuto zákonu dostal naservírované další obří sousto. Na úkor všech ostatních, vyjma několika obřích agropotravinářských koncernů. 

Proti návrhu novely se ostře postavila Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ ČR). To je samo o sobě velmi výmluvné. Předseda ASZ ČR varuje, že takováto opatření "omezují spotřebitelskou nabídku, ohrožují konkurenční prostředí a mohou přispět k dalšímu zvyšování cen." ASZ ČR deklaruje, že zvýšení podílu českých potravin na trhu pomůže především uvolnění předpisů a zjednodušení podmínek pro zemědělce a potravináře, zejména pak drobné sedláky, případně podpora lokálních trhů. Ne direktivní nastavování jakýchkoli limitů. 

Stanovisko a návrhy ASZ ČR, ač to může znít trochu paradoxně, jsou v přímém rozporu se zájmy zemědělské loby. Ta totiž hájí především zájmy velkých koncernů. A tady se právě ukazuje, kdo na které straně stojí. Kdo opravdu hájí zájmy českých sedláků, rodinných farem a drobných výrobců potravin, a tím pádem také všechny ty ušlechtilé hodnoty, jako je rozvoj venkova, podpora drobného podnikání, trvalá udržitelnost v péči o půdu a krajinu, a v konečném důsledku zejména zájmy českých spotřebitelů.

Obávám se, že předkladatelé pozměňovacího návrhu novely zákona o potravinách z ANO a SPD to nejsou. Jejich návrh spíše nahrává velkým korporacím, jejichž zemědělské a výrobní postupy mají často vysloveně průmyslový charakter. Nějaká udržitelnost jim je většinou ukradená. Chtějí tvořit zisk (což je legitimní, to nezpochybňuji) a to většinou za jakoukoli cenu, i když jejich výrobky kvalitou pokulhávají. Proto se jim hodí státem garantované odbytiště. Problémy tolik diskutované dvojí kvality potravin rázem odpadnou. Lidé budou nuceni kupovat to, co je. 

V tomto ohledu mě zarazilo, že se pod návrhem podepsalo také několik poslanců dalších stran. Zejména mě zarazil podpis lidoveckého předsedy Mariana Jurečky, jehož strana má podporu drobných zemědělců ve svém DNA. Alespoň jsem si to myslel.

Sám Babiš se typicky staví k návrhu rezervovaně, vždyť s tím přišli jiní. Nicméně jeho slova z poloviny dubna prozrazují, odkud vítr vane. Cituji: „Potřebujeme se zamyslet nad soběstačností v potravinách a taky si vzpomenout na ty zemědělce."

Na celé věci mě uklidňuje to, že takovéto opatření se ve své podstatě rovná zavádění (nepřímých) cel, čímž nabourává pravidla vnitřního trhu EU. Už z tohoto důvodu je toto opatření neprůchozí.

Pašovat jogurty a brambory přes hranice tedy asi v dohledné době muset nebudeme. Přesto tento návrh beru jako důrazné varování a ukázku snah o ovládnutí a rozparcelování českého trhu s potravinami ze strany několika zemědělsko-potravinářských korporací.

Celá záležitost je také varováním, jak tenká linie nás dělí od nastolení korporátního, či možná spíše holdingového, fašismu. Vše v zájmu státu, stát jako obří holding. Občané jsou podřízení státu, poslušni zájmům holdingu.

Nevidím Andreji Babišovi do hlavy, nepodsouvám mu to, ale jak moc se budu mýlit, když to označím za zhmotnění snu člověka v jeho pozici o prolnutí České republiky s vlastním agrokombinátem? To je možná skutečný význam toho, co znamená "řídit stát jako firmu". Už dnes například vidíme, jak je český stát prostřednictvím svých institucí nucen bránit zájmy Agrofertu před zlou Evropskou komisí, alespoň jak to interpretují opoziční politici a některé média.

Pokud by zákon umožnil vytvoření monopolu několika firem na trhu potravin, nepůjde o zajištění soběstačnosti ČR, kterou předkladatelé svůj návrh obhajují. Výsledkem bude zajištění totální kontroly nad potravinovými zdroji v rukou několika velkých firem. Potom už nebude muset Babiš a jemu podobní řešit dohadování s Evropskou komisí o střetu zájmů nebo pravidlech o rovném přístupu k trhu, protože jim kontrola nad potravinami defakto zajistí totální kontrolu nad obyvateli své země. Nějakou EU už pro své bezprostřední ekonomické zájmy nebudou potřebovat.

Autor: Pavel Kovařík | úterý 26.5.2020 7:12 | karma článku: 40,52 | přečteno: 5804x
  • Další články autora

Pavel Kovařík

Pomůže zákaz fyzických trestů zabránit násilí na dětech?

Pomůže zákaz fyzického trestání dětí změnit naše postoje? Dokážeme se díky tomu obejít bez násilí a přestaneme považovat bití a jiné fyzické násilí za vhodné výchovné prostředky?

29.10.2019 v 6:30 | Karma: 11,28 | Přečteno: 470x | Diskuse| Společnost

Pavel Kovařík

Muchova Epopej se vrací do Krumlova. Je to definitivní návrat?

Slovanská epopej míří do Moravského Krumlova. Pražské zastupitelstvo udělalo nečekaně vstřícný krok, jen Udženija zuří. Co znamená návrat Muchových pláten do malého jihomoravského Krumlova? A co přijde dále?

22.10.2019 v 6:30 | Karma: 21,33 | Přečteno: 493x | Diskuse| Společnost

Pavel Kovařík

Kdo zaplatí 70 miliard za nová bojová vozidla a vrtulníky pro českou armádu?

Armáda chystá nákup bojových vozidel a vrtulníků za desítky miliard. To je pořádná suma. Je opravdu nutné, aby po všech korupčních kauzách zaplatili daňoví poplatníci za další riziko? Jde to vyřešit lépe, když to tak potřebujeme?

21.10.2019 v 6:31 | Karma: 17,51 | Přečteno: 532x | Diskuse| Společnost

Pavel Kovařík

ODS vykročila rázným krokem. Ale jakým směrem?

Kam vykročila ODS svou kampaní "Země, která vítězí"? Měla by dostat šanci? A co se skrývá mezi řádky jejího nového programu?

14.10.2019 v 18:10 | Karma: 30,32 | Přečteno: 4313x | Diskuse| Politika

Pavel Kovařík

Nejzelenější politik? Tak tady byste to rozhodně nečekali!

Zatímco v médiích stále rezonuje Grétino tažení za lepší klima, o některých skutečných bojovnících jen těžko uslyšíme. Jsou příliš všední. Alespoň na první pohled. Tady je jeden. A máme se od něho co učit.

7.10.2019 v 6:11 | Karma: 22,82 | Přečteno: 812x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Taxikáři říkal, že postřílí několik lidí. Policie u duševně nemocného našla pušky

2. května 2024

Psychiatrický pacient si na internetu koupil tři funkční historické brokovnice a tvrdil, že je...

Odbrzděná dodávka se zmrzlinou vjela do davu dětí, několik je vážně zraněných

2. května 2024  15:55

Na západě Kyrgyzstánu najela během kulturní akce do davu desítek dětí ve věku od 9 do 16 let...

Poslanci mohou jednat i přes noc, ANO a SPD odmítají výpověď bez důvodu

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  15:53

Přímý přenos Poslanci mají začít projednávat úpravu zákoníku práce. Stínový ministr práce a sociálních věcí Aleš...

Bez krytí celníky by Březinova skupina nefungovala, řekl žalobce v závěrečné řeči

2. května 2024  12:49,  aktualizováno  15:38

Soudní projednávání vynášení informací z Celní správy členům tak zvané lihové mafie se dnes dostalo...

  • Počet článků 90
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1590x
Sociolog a PR konzultant

www.sociolog.cz | www.kovarikpr.cz