Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jaké šance má Znojemsko na kraji?

Termín voleb je za dveřmi. V Jihomoravském kraji si zvolíme pětašedesát zastupitelů, kteří budou rozhodovat o budoucnosti kraje. Zájemců o práci v zastupitelstvu je přitom z celého kraje více než jedenáct set padesát. Jaké šance má ale Znojemsko, aby se na kraji prosadilo a prolomilo tak dlouhotrvající nezájem kraje a centrálních institucí o náš region?

Jaké šance má Znojemsko na kraji?

Termín voleb je za dveřmi. V Jihomoravském kraji si zvolíme pětašedesát zastupitelů, kteří budou rozhodovat o budoucnosti kraje. Zájemců o práci v zastupitelstvu je přitom z celého kraje více než jedenáct set padesát. Jaké šance má ale Znojemsko, aby se na kraji prosadilo a prolomilo tak dlouhotrvající nezájem kraje a centrálních institucí o náš region?

Znojemský historik Jiří Kacetl ve svém článku navrhuje radikální řešení. Zrušit kraje a znovuzavést okresy. Tato myšlenka stojí za pozornost, neboť krajská reprezentace je natolik odtažená od jednotlivých regionů, že z pohledu každodenního života občanů pozbývá význam. Pojďme ale využít šanci, kterou nám volby nabízejí, a zvolme si na kraj zástupce ze svého regionu.

Které strany budou Znojemsko reprezentovat?

Za Znojemsko kandiduje do kraje 130 kandidátů. Své kandidáty tu má 18 stran, což zaručuje také dostatečnou názorovou pestrost volby. Výjimkou jsou Koruna Česká, Pravý Blok, Folklor i Společnost, Republikáni a Konzervativní strana, které na Znojemsku nezdomácněly. Čistě statisticky tu mají nejsilnější buňku Paroubkovi národní socialisté NS-LEV 21, kteří mají na Znojemsku 25 zástupců (i když jsou výrazně lokalizováni v oblasti Oleksovic a Čejkovic). Významné početní obsazení mají Nezávislí demokraté (13 kandidátů), Zemanovci (13 kandidátů), Věci veřejné (12 kandidátů), Svobodní (11 kandidátů) a tradičně i komunisté (10 kandidátů). Překvapením jsou pro mě osobně zmiňovaní Svobodní, kteří jsou do jisté míry alternativou ke spíše levicově-protestním stranám (KSČM, NS-LEV 21, Zemanovci, ale i Věci veřejné), kterým se na Znojemsku dlouhodobě daří. Svobodní mají navíc silnou buňku v Moravském Krumlově.

Tradiční strany jsou na tom co do počtu kandidátů ze Znojemska o něco hůře, což ale odpovídá rozložení sil uvnitř jednotlivých stran v rámci kraje a logicky také větší konkurenci potenciálních kandidátů uvnitř stran. V tomto ohledu byla nejúspěšnější ODS, která prosadila na kandidátku 8 zástupců ze Znojemska. Lidovci prosadili 6 kandidátů, sociální demokraté 5 a TOP 09 a STAN 2 kandidáty.

A jak je na tom Znojmo?

Kandidáti ze Znojma obsadili 35 % míst, které jednotlivé strany na kandidátkách získaly pro celé Znojemsko. Znojmo tak vysílá do krajských voleb 49 kandidátů. Voliči ze Znojma však najdou své kandidáty pouze na kandidátkách 11 stran. Také ve Znojmě jsou nejsilnější Věci veřejné (9 kandidátů), Nezávislí demokraté a Zemanovci (shodně 8 kandidátů). Překvapení tentokrát připravili zástupci Dělnické strany, kteří posílají na krajskou kandidátku 5 kandidátů ze Znojma. Dodejme, že tato strana nominovala do krajských voleb celkem 37 kandidátů a všichni kandidáti reprezentující Znojemsko jsou ze Znojma. Ze Znojma je také 5 kandidátů Svobodných.

Čísla nejsou všechno – jak najít jehlu v kupce sena

Tato rychlá analýza samozřejmě nedává návod, koho volit. Může být ale vodítkem pro voliče, kteří chtějí do kraje především zástupce ze svého regionu a nemají čas se sami probírat jednotlivými kandidátkami. Ve volbách pak bude samozřejmě záležet na spoustě dalších faktorů. Zásadní jsou šance té které strany se do krajského zastupitelstva vůbec probojovat, ale i umístění jednotlivých kandidátů na kandidátkách. I když, kdo ví, vše je v rukách voličů J.

Pokud bychom se chtěli opřít o reálné šance kandidátů ze Znojemska se do kraje probojovat, bude výběr o něco omezenější. Osobně bych se zaměřil na kvalitu kandidátů, především na to, zda již v komunální politice působí a co se jim za dobu jejich veřejného působení podařilo (případně nepodařilo). Zohlednil bych i reálné šance strany se do krajského zastupitelstva vůbec dostat. Tuto šanci mají podle posledních průzkumů ODS, TOP 09, KDU-ČSL, ČSSD, KSČM a s otazníkem i Zelení a Zemanovci.

Tak kdo je ta trefa do černého?

Dobrou volbou je z tohoto pohledu starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina, který je z regionálních politiků ze Znojemska na nejvyšší příčce (konkrétně čtvrtý). Třetina kandiduje za TOP 09 a v komunální politice působí už druhé volební období. Volič se v jeho případě má o co opřít. Podobně bychom mohli hovořit o Vojtěchu Fabíkovi, který kandiduje z osmé příčky kandidátky ODS. Oblíbený starosta Únanova za více než dvacet let v čele obce prokázal, že svou práci dělá dobře, což pravidelně oceňují i jeho voliči. Oba zmiňovaní kandidáti mají poměrně velkou šanci uspět.

Dalším starostou, který kandiduje do kraje, je zástupce Znojma Vlastimil Gabrhel. I on má díky vysokým preferencím ČSSD velkou šanci v krajském zastupitelstvu usednout. Gabrhel kandiduje ze dvanácté příčky sociálnědemokratické kandidátky.  Jeho slabinou je, že je pro voliče méně čitelný, než předchozí dva kandidáti. Ve funkci starosty je něco málo přes rok a do té doby byl znojemské veřejnosti téměř neznámý.

V zastupitelstvu zasedne pravděpodobně také znojemský zastupitel KSČM Petr Krátký. Na kandidátkách naleznou voliči také starostu Dobšic Jaroslava Jenšovského, který je v rámci regionu také poměrně aktivní a rozhodně je vidět, stejně jako jsou vidět proměny Dobšic. Voliči mohu vsadit i na kandidátku Zemanovců, které vede z pozice lídra bývalý znojemský místostarosta Marian Keremidský. Pokud se Zemanovcům podaří do kraje probojovat, získá Znojemsko hlas dalšího zkušeného politika. Velká škoda je, že při sestavování kandidátky více nezabojovali znojemští lidovci. Znojemský radní a možná vycházející hvězda komunální politiky Pavel Jajtner je až na dvacáté příčce. Můj konzervativní odhad je, že lidovci dostanou na kraj minimálně dvanáct zastupitelů. Přesto to nestačí, a pokud budou Znojmáci chtít Jajtnera na kraji, budou muset masivně kroužkovat.

 

Když to hodně zredukujeme (a omlouvám se všem menším stranám), hlas voliče bude rozhodovat o pokračování stávající krajské koalice ČSSD a KDU-ČSL. Buď si vybere změnu a silné osobnosti reprezentující Znojemsko na kandidátkách pravicových stran, nebo dá hlas stávajícímu modelu.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Pavel Kovařík | úterý 9.10.2012 11:41 | karma článku: 6,49 | přečteno: 673x
  • Další články autora

Pavel Kovařík

Pohádky z periferie

Kam zmizely důležité dokumenty? Co radnice tají? Platí prohlášení představitelů radnice, nebo jsou to jen laciné předvolební kejkle?

8.6.2022 v 20:02 | Karma: 13,38 | Přečteno: 321x | Diskuse| Politika

Pavel Kovařík

Roušky pro neočkované učitele. Stigma pohledem sociologa

Učitelé, kteří se nenechali očkovat, musí od začátku listopadu ve třídách nosit roušky. Proč je to špatný nápad a co k tomu říká sociologie?

2.11.2021 v 7:08 | Karma: 29,76 | Přečteno: 894x | Diskuse| Společnost

Pavel Kovařík

Právo bránit se se zbraní v ruce: Budeme po sobě více střílet?

Ústavní zákon bránit se se zbraní v ruce začne platit za pár dnů. Máme se bát zvýšené míry násilí se zbraní v ruce? Nakolik jsou obavy o militarizaci české společnosti oprávněné?

19.8.2021 v 11:47 | Karma: 21,16 | Přečteno: 603x | Diskuse| Společnost

Pavel Kovařík

Ghetto uprostřed města. Paradox tažení proti nežádoucím

Některá města dlouhodobě trápí oblasti se zvýšeným výskytem sociálně nežádoucích jevů, stručně řečeno ghetta. Znojmo si takové ghetto pořídí rozhodnutím vlastní radnice. Důvodem jsou podle starosty tzv. „nepřizpůsobiví".

18.8.2021 v 7:03 | Karma: 16,21 | Přečteno: 991x | Diskuse| Politika

Pavel Kovařík

Školy mají učit děti vlastnímu názoru. Umí to?

Vytvořit si a obhájit vlastní názor, to by se podle výzkumu PAQ Research měly naučit děti ve školách. Dokáží to školy? Nechceme od nich příliš? A nezapomínáme při tom všem na něco?

16.4.2021 v 17:26 | Karma: 13,70 | Přečteno: 338x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

V Tatrách zemřel český turista. Plánoval sám vystoupit na Gerlachovský štít

21. května 2024  22:37

Při pádu zemřel ve Vysokých Tatrách na Slovensku 43letý český turista. Podle horské služby plánoval...

V Rusku zatkli kvůli podvodu bývalého generála. V minulosti kritizoval vedení

21. května 2024  21:50

V Rusku zatkli a umístili do vazby bývalého velitele 58. armády Ivana Popova, který je podezřelý z...

Přívalové lijáky zvedají hladiny řek na západě. Déšť zalil železniční přejezdy

21. května 2024  21:17

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal protipovodňovou výstrahu. Týká se vodních toků, které...

Pavel si vyzkoušel letecký simulátor, hokejistům s posilami předpovídá úspěch

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  20:54

Za přísnějších bezpečnostních opatření začal v úterý prezident Petr Pavel se svou chotí Evou...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 90
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1589x
Sociolog a PR konzultant

www.sociolog.cz | www.kovarikpr.cz