Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Si Ťin-pching je na cestě domů, Zeman nám bohužel zůstává. Co Mynář, to byla také blamáž?

Díky rudému cirkusu, který Praha zažívala naposledy v dobách nedávno minulých, se srpem a kladivem, byla podepsána investiční memoranda za téměř 100 mld. korun. Praha získá svoji pandu, možná bude zaveden bezvízový styk a Mynář?

Praha si zas po týdnu zdobení, vrcholících příprav a manévrů může trochu vydechnout. Největší světový vůdce je již pryč. Zeman už zas vesele rejdí po regionech a sklízí plody své politiky. Mynář je stále kancléřem. Zatím zůstává v mnohých jakási pachuť, silně připomínají závan z minulosti. Díky krátké paměti se i tato pachuť zanedlouho rozplyne. Tvrdíkova óda, Zemanův triumf, Babišova šance, možná Mynářova derniéra, Kalouskovo znovuzrození, Sobotkovo zadupání a Zaorálkovo potupení. Takto to alespoň ve zkratce těch posledních pár dní vnímám já z opačného koutu Země.

Demokracie, ke které se tak halasně hlásíme, dostala opět pořádnou lekci. Prošla zatěžkávací zkouškou a bohužel moc neuspěla. Byla zadupána čínskou propagandou, čínskými roztleskávačkami a vlajkonoši. To bych asi i přetrpěl, ale očividnou snahu českých bezpečnostních složek o masivní cenzuru opozičních názorů, bránění jejich zaznění, hysterii nad snímky Dalajlámy, Havla atd., to už je poněkud silná káva.

Již v minulém blogu věnovaném tomuto tématu jsem položil otázku, kdo vlastně celou bezpečnostní akci řídil? Zda policejní prezident, ministr vnitra nebo přímo hradní pán? K demokracii patří i vyjádření nesouhlasu. Zajímalo by mě, zda budou stejným způsobem jako "narušitelé totalitního režimu z fotkami Dalajlamy" vyšetřováni i útočníci z řad "čínského komparsu". Nebo tam snad moc našich bezpečnostních složek již nesahá? 

Čínský prezident od nás odjel nepochybně spokojen, resp. plně uspokojen, bez jakéhokoli šrámu na jeho majestátnosti. Nemalá část občanů ČR už takový pocit z uspokojení mít nemůže. Byli zadupáni před velkým bratrem, vlastními bezpečnostními složkami.

Prezident naší země, členské země EU a NATO, prohlásil v zahraničních, jak jinak než východních, médiích, že těchto uskupení a USA jsme si již užili do sytosti a východ tj. Rusko a Čína jsou naše nové modly. Výrok jsem napsal tak, jak jsem ho já pochopil, nikoliv tak, jak byl vyřčen. Již po několikáté musím uvést, že opravdu nemám proti Číně nic zásadního z ekonomického hlediska, zde by opravdu mohla být do jisté míry i naším vzorem, zato z hlediska přístupu k životnímu prostředí, nebo uplatňování lidských práv má naopak hodně co dohánět.

Číňané jsou velmi, velmi tvrdí obchodníci. Investují zpravidla do jistoty a obchody jsou výhodné zejména pro ně. V současné době tak u nás skupují zejména nemovitosti a mají zájem o významné podíly ve strategických společnostech. Nemovitosti nakupují prostřednictvím obchodních společností tj. kupují společnosti vlastnící ty nemovitosti, nikoliv ony samotné nemovitosti a tak neplatí našemu státu daně z převodů nemovitostí. Ano jsou velice chytří, mazaní a mají kapitál.

Jejich hlavním motivem je ale zejména "vytunelovat" know how. Až to udělají se vším, po čem touží, budou nám v ještě větší míře zaplavovat trh, v tu chvíli již jejich legálními levnými výrobky. Hlavně jim nebudou stát v cestě v podstatě již vůbec žádné překážky. Zruší se i vízová povinnost, která umožní snadněji cestovat, ale i přepravovat zboží.

Číňané budou rádi navštěvovat svoji novou západní kolonii a vše navázané na cestovní ruch bude velice perspektivní business. Kdopak ale asi u bude v té době mít majoritu ve všem, co bude napojeno na ten cestovní ruch? Zkrátka Rusové vlastní Karlovy Vary, Číňané mají nakročeno k ovládnutí zbytku republiky. Toto všechno ale nebude zadarmo. Až po Pražském hradu ovládnou i Kramářovu vilu, média atd., bude už dost pozdě na to začít křičet! Už to navíc nejspíš nebude ani možné. Budeme pak raději, že nás neovládly obávané USA nebo, Putinovo Rusko? 

Musíme stále jen někomu poklonkovat, před někým se hrbit, podlézat mu, plazit se před ním, toužit stanout v jeho náručí? Jak se na nás asi teď dívá zbytek EU? Samotné USA už dnes moc dobře vědí, jak velký problém začíná být čínský vliv v jejich zemi. Proč my, vědomi si problémů, jaké to může způsobit, strkáme hlavu do písku a děláme, že je všechno voňavé jak lilie, když opak je pravdou? 

Na celé této záležitosti mi nejvíce vadí, že vláda jako z ústavy oficiální nositel diplomacie v podstatě celou dobu přihlíží, jak jí prezident přepisuje mapu spojenců a převzal postupně už i roli diplomatického vůdce země. Zemanovi se očividně zalíbil styl vládnutí svých vzorů Putina a Si Ťin-pchinga a dnes již spíše Babišova vláda mu jde hezky poslušně z cesty. Nechci být pesimistou, ale politický vývoj v naší zemi se mi začíná zdát být poněkud monotónní, zavánějící diktátorstvím s oligarchistickými sklony. Opravdu chcete žít v takové společnosti? Pokud ANO, tak gratuluji. Pokud NE, pak jediným demokratickým, ústavním způsobem jak to změnit, jsou volby, nikoliv dnes již pověstný Zemanův Kalašnikov! 

A jak to tedy bude s tím Mynářem? Kam bude vykopnut? Že by šel pomoci Tvrdíkovi? 

 

Mohlo by Vás také zajímat...

Nemám nic proti Číně. Mám hodně proti servilitě, podlézání a bránění projevům demokracie

http://pavelholub.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=501083

Čína nebo Tibet? Ekonomika nebo svědomí? Zeman s Klausem nebo Havel?

http://pavelholub.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=500663

Mynář prý půjde od válu, hned po návštěvě Si Ťin-pchinga! Zeman konečně dostal rozum?

http://pavelholub.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=499366

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Pavel Holub | čtvrtek 31.3.2016 17:47 | karma článku: 28,82 | přečteno: 837x
  • Další články autora

Pavel Holub

Daroval jsem synovi výlet na Krym. Byl z toho celý unesený...

...k tomu všemu jsem mu zajistil i skvělého Au pair, který je moc šikovný, dobrák od kosti, miluje rybaření, výlety a hry na velké kluky... Zkrátka takový prodloužený dobrodružný trip snů do Ruskem okupované části Ukrajiny...

14.11.2018 v 14:55 | Karma: 48,22 | Přečteno: 14385x | Diskuse| Společnost

Pavel Holub

"František Kriegel odletí s námi. Bez něj neodletíme!" Ludvík Svoboda, Moskva 27.8.1968

V úterý 6.11.2018 zemřel v Šanghaji, za dosud ne zcela vyjasněných okolností, člen delegace prezidenta ČR, lékař MUDr. Petr Halata. Sedmdesáti členná delegace se nakonec domů vrátila bez zesnulého lékaře. První zprávy o tragické

11.11.2018 v 12:30 | Karma: 46,75 | Přečteno: 8656x | Diskuse| Společnost

Pavel Holub

"Byl to křižník Potěmkin!" A vystřelil Nohavicu...

„Soudruhu generále, povel na zahájení Velké říjnové revoluce vydal přece soudruh Lenin, který tak zmátl politicky zatuchlý carský režim, protože ten povel místo v říjnu vydal až začátkem listopadu...“

7.11.2018 v 14:20 | Karma: 48,12 | Přečteno: 23717x | Diskuse| Společnost

Pavel Holub

Cirkusy bez zvířat? Proč?

Podle mě stejně absurdní jako loutková divadla bez loutek. Cirkusy jsou tradice a zvířata k nim odjakživa patřila. Nejsou to žádní tyrané, ale chovatelé, mnohdy ohrožených druhů, podobně jako zoologické zahrady...

1.11.2018 v 15:00 | Karma: 47,80 | Přečteno: 20420x | Diskuse| Společnost

Pavel Holub

Dostává Miloš Zeman rozum? Aneb rozloučení s kardinálem Miloslavem Vlkem - aktualizováno!

Po delší době zas mohu prohlásit, že jsem hrdý na to, jak se Miloš Zeman zachoval. Jeho avizovaná neúčast na pohřbu kardinála Vlka je možná tím největším počinem, kterého se za dobu svého již čtyřletého mandátu dopustil.

21.3.2017 v 11:11 | Karma: 48,58 | Přečteno: 28617x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

Proč se malým Němcům nedaří v matematice. Ve školství nefunguje integrace

22. května 2024

Premium Vypadá to, jako by němečtí žáci najednou ztratili schopnost počítat. Podle nové studie německé...

Vyhrajte vstupenky na finále MS v hokeji. Máte jedinečnou šanci s iDNES Premium

22. května 2024

Je tady ještě jedna šance, jak získat vstupenky na finále hokejového mistrovství světa! Dvě místa v...

Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA
Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA

Kosmetiku Mádara určitě od nás už znáte – potkat jste je mohli veletrhu FOR KIDS v Praze nebo také v nedávném v uživatelském testování, kde jsme...

  • Počet článků 203
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2794x
Krásný den, více o mě, mých názorech, vážně i nevážně mj. na https://www.facebook.com/pavel.holub.716

Seznam rubrik