Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mé bloggerské začátky, Valentýn a cenzura internetu

Tak jsem si také založil vlastní blog. Budu se snažit zde reagovat na významné společenské a politické události, na novinky ze světa energetiky či prostě jen tak trochu šťourat do ožehavým témat - taková ta zdravá provokace - nebo dokonce jen psát, co mi zrovna leží v hlavě. Pro začátek jedno téma jen tak pro odlehčení a jedno téma vážnější.

Včera byl Valentýn. Celým názvem Svátek svatého Valentýna - v podstatě se jedná, jak nám wikipedie napovídá, o svátek lásky mezi partnery. No, řekněme si upřímně, že současná podoba má také komerční charakter. Včera jsem, jako stovky jiných mužů, vstoupil do květinářství, abych zakoupil kytici růží. Hordy zmateně pobíhajících mužů mě poněkud vyděsily! Nejhorší bylo, že jsem měl asi tak 8 minut do plánovaného předání květiny! Ovšem profesionalita, s jakou dámy za pultem připravovaly květiny, ať už samotné růže, či jinak více či méně složité kytice, byla úžasná! Pánové ani nestačili platit! Stovky lítaly vzduchem i padaly po zemi! Takže můj časový plán byl zachráněn a já mohl se štastně ukořistěnou kyticí vyběhnout na čerstvý vzduch.

Co se týče předávání květin ženám - to samo o sobě je celkem složitá záležitost. Když už tedy pochopíme, někdy po mírném upozornění, že se dává skutečně lichý počet a že 4 květiny patří na poněkud jiné místo, nastává další problém. Květinu, popřípadě celou kytici, dostaneme většinou zabalenou v papíře. A teď přichází ten problém - co s tím?! V případě, že květinu chci předat řekněme v místnosti, asi je nejlepší ji vybalit před vstupem (papír někam nenápadně zahodit - v kapse to nevypadá dobře). Ovšem teď si představme situaci, kdy máte schůzkou s krásnou vámi vyvolenou ženou, jste tedy mírně nervózní a možná i trochu rozechvělí, v ruce svíráte kytici, samozřejmě neskutečně složitě zachumlanou v papíru, který by stačil na půlku vánočních dárků desetičlené rodiny, a v dálce vidíte přicházet „JI“! Buď v tu chvíli zapomenete nejen na papír, ale i celou květinu, takže po přivitání se proberete až po jejím „Jé, ty si mi přinesl květinu“, a to ještě jen pokud se vás slečně zželelo, a pak už samozřejmě papír nenápadně nesundáte. Nebo zachováte chladnou hlavu jako pravý muž a nenápadně za zády (aby byla květina překvapení) začnete rozbalovat ten ďábelský papír. Ovšem to není žádná sranda (něco jako občasné trapné zápolení se zapínáním, resp. spíše rozepínáním dámské podprsenky - beztak si myslím, že suchý zip by byl idální); takže když vám květina neupadne, tak ji dozajista trošku pocucháte nebo nedej bože polámete. Čili jsem si lámal hlavu, jak tento problém vyřešit. A napadlo mě následující - musíme ženám vysvětlit, že protože květiny jsou dárek a dárky se obvykle zabalují, tak je papír na květiny vlastně takový dárkový obal a my jsme v podstatě dámě nejen koupili květinu, ale ještě ji nechali romanticky zabalit!

A slíbené vážnější téma - všude probíraná smlouva ACTA. Nebudu teď psát o autorských právech apod, ale spíše se zaměřím na celkovou cenzuru, chcete-li kontrolu, internetu. Je strašně zajímavé poslouchat lidi, jak se  k tomuto tématu vyjadřují. Na jednu stranu mnozí souhlasí s odpůrci smlouvy - představa, že se vám celníci budou hrabat ve vašich noteboocích, že budou mít právo prohlížet vaše soukromé soubory apod., je pro většinu lidí děsivá. Na druhou stranu slýchávám, většinou od starších lidí nebo lidí poněkud "nalevo" (uvádím čistě jako fakt), že "nějaká kontrola internetu být musí". Já si s tím dovolím nesouhlasit. V podstatě chápu, co mají na mysli - hledat a likvidovat na internetu obsah jako je dětské porno, radikální weby, obsah s rasovou a jinou obdobnou tématikou apod. Ovšem tito lidé si neuvědomují jednu zásadní věc - ti, kdo nad tím budou mít dohled, jsou rovněž lidé. Čili takovýto "dohled" je nesmírně zneužitelný - zákonitě časem povede k cenzuře z politických důvodů, z komerčních důvodů atd. Podle mého názoru musí internet - ve svobodných demokratických státech - zůstat absolutně bez jakýchkoliv regulací ve smyslu cenzury obsahu; místo toho bychom se měli zaměřit na zlepšení a zefektivnění našeho právního systému. Když někdo umístí na internet video, kde brutálně zabíjí kočku, není možné reagovat tak, že automaticky zakážu všechna videa o kočkách, ale tak, že toho grázlíka chytnu a zajistím jeho potrestání - případní další si to rozmyslí.

 

Přeji všem pěkný den a nevzdávejte se!

Autor: Pavel Dostál | středa 15.2.2012 20:57 | karma článku: 8,51 | přečteno: 767x
  • Další články autora

Pavel Dostál

Nevědomostí k nesvobodě

Na popud kamarádky jsem se rozhodl napsat malé zamyšlení k výsledku letošních krajských a senátních voleb.

15.10.2012 v 15:57 | Karma: 21,63 | Přečteno: 1125x | Diskuse| Politika

Pavel Dostál

Co je sprostší slovo, h*vno nebo dotace?!

Diskuse u jednoho mého vyjádření na facebooku mě inspirovala k napsání této krátké úvahy na téma: co je sprostší slovo, h*vno (= *ovno = ho*no = hov*o = hovn*) nebo dotace? Odpověď je dle mého názoru naprosto jednoznačná: sprostší slovo je dotace! Těm, kterým to není ihned zřejmé, se to níže pokusím ve zkratce vysvětlit.

24.9.2012 v 16:06 | Karma: 18,41 | Přečteno: 793x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Dostál

Korupce, dotace, regulace a jiná sprostá slova

Tak jsem se dnes dočetl, že „návrh nové protikorupční strategie dostane vláda v listopadu“. Prohlásila to prý v televizi Karolína Peake. To mě donutilo zamyslet se nad tím, cože to vlastně byla/je ta „stará protikorupční strategie vlády“?!

27.8.2012 v 16:34 | Karma: 25,41 | Přečteno: 1348x | Diskuse| Politika

Pavel Dostál

Zvyšování daní aneb ekonomická sebevražda

Premiér Petr Nečas prohlásil, že jeho vláda od zvýšení daní neustoupí. Nebudu tady dlouhosáhle rozebírat, proč je z ekonomického hlediska zvyšování daní absolutní hloupost, to jistě učinili již nespočetněkrát jiní a mnozí s ekonomickým vzděláním. Já jen uvedu tři odkazy a to na dva články ekonoma Petra Macha „Ekonom varuje před tlakem na další zadlužování a před loutkovými ministry“ a „Keynesiánec Nečas“ a jeden na tzv. „Lafferovu křivku“, která zcela jednoznačně ukazuje, že při rostoucí míře zdanění roste výběr daní stále pomaleji, až začne klesat; to je případ současného stavu v ČR.

22.8.2012 v 11:05 | Karma: 30,06 | Přečteno: 1654x | Diskuse| Politika

Pavel Dostál

Netaje a netaje aneb globální neoteplování

Tak jsem si přečetl článek, že prý led kolem Antarktidy netaje. Tání šelfového ledu kolem Antarktidy předpovídaly původní modely klimatologů, které byly jedním z důvodů vzniku šílenství s názvem „globální oteplování“.

28.6.2012 v 16:51 | Karma: 25,00 | Přečteno: 1129x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Kvůli konci uhlí krize nenastane. Jozef Síkela o jaderném tendru i dalším postupu

17. června 2024

Premium Česko nejspíše do roku 2027 přestane být čistým vývozcem elektřiny, protože jí víc bude...

Charkov jako strategické eso. Už je zřejmé, proč ho Putin tolik chce dobýt

17. června 2024

Premium Ruská armáda nepřestává bombardovat Charkov, čímž ukazuje, že o něj má pořád velký zájem. Vojensky...

Pravda o střelbě na fakultě. Unikátní rekonstrukce, vrah přišel v 13.23

17. června 2024

Premium Pravda o střelbě na filozofické fakultě se vynořuje postupně a některé detaily jdou proti tvrzením,...

Na Islandu havaroval autobus s českými turisty, pět jich skončilo na JIP

16. června 2024  11:35,  aktualizováno  21:42

Při páteční nehodě autobusu na severu Islandu se zranilo dvanáct lidí, z toho pět skončilo na...

  • Počet článků 18
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1336x
Pracuji v oblasti jaderné energetiky. Politickým a společenským smýšlením jsem liberál. Pochopil jsem, že přestože si s námi život dokáže občas škaredě pohrát, nejdůležitější je nevzdávat se a - i když je to občas hrozně těžké - snažit se být stále optimistou.

Seznam rubrik