Výprava na draka (2) Sen a skutečnost

Sen - Náraz do dřeva - Probuzení - Zlomená ruka • A co na to ChatGPT: Pravá povaha draka  - Pravda o dracích  - Sen o dračí moudrosti.

(předchozí kapitola: (1) Večer v hospodě)

Tu noc nemohl Michal dlouho usnout, protože stále myslel na všechno to, co bylo ten večer v krčmě řečeno o dracích. Která z těch mnoha vzájemně si odporujících tvrzení byla pravdivá? A nebo je to všechno ve skutečnosti ještě úplně nějak jinak?

A když na konec usnul, draci ho neopustili ani ve snu. Oblečen v brnění, kráčel údolím k suťovému svahu na úpatí skalní stěny, a jeho průvodce mu ukazoval, kde je ústí dračí jeskyně. (Protože následující část této kapitoly je poněkud  krátká a nezáživná, zeptali jsme se umělé inteligence, jak by podle ní mohla předchozí část příběhu pokračovat. Poskytla nám tři varianty, Drakova pravá povahaPravda o dracích a Sen o dračí moudrosti.) Mezi dvěma ohromnými kamennými bloky se černal otvor vysoký jen necelý sáh. Michal pocítil úlevu, že to tedy není drak tak obrovský jako ten v tom vyprávění o drakovi, který zašlápl člověka. Zřejmě měl pravdu ten malíř a sedmihlavý drak znamená, že je o hlavu menší než člověk.

V tom se však oba kamenné bloky daly s rachotem do pohybu jako otevírající se vrata a odhalily ústí chodby vyšší než klenba městské brány. Michal se snažil prohlédnout si tvora, který stál uvnitř, ale jeho oči, oslněné jasem skalní stěny ozářené sluncem, nedokázaly v šeru jeskyně rozeznat více než nejasné obrysy.

Odsunutím kamenných bloků se uvolnilo mnoho menších balvanů, které se nyní valily dolů po suťovém svahu. Michal se před nimi kryl velkou dřevěnou pavézou. Dřevo hlasitě zadunělo pod nárazem těžkého kamene, ale štít náraz vydržel. Jiný kámen však zasáhl do předloktí jeho průvodce. Ten se sesul k zemi a zaúpěl: „Do prdele, mám zlomenou ruku!"

Michal se probudil. Místo vchodu do jeskyně měl teď před očima jen dveře své ložnice, ale klení zraněného člověka slyšel i nadále. Uvědomil si, že i ten hlasitý náraz do dřeva, který se ve snu projevil jako náraz kamene do štítu, byl zřejmě reálný. Nebylo to poprvé, co se některý podnapilý host svalil se schodů a zastavil se až o dveře Michalova pokoje.

Michal opatrně pootevřel dveře a pohledem zhodnotil stav muže, který seděl na podlaze a levou rukou si ohmatával pravé předloktí. Byl to kupec ze Záhoří, který skoro pravidelně přijížděl v na každoměsíční trh. „S tou zraněnou rukou se nemůžeš přidržovat zábradlí, takže dovol, abych ti pomohl do schodů.“

„Tak ty si myslíš, že jsem tak vožralej, že už ani nedokážu sám dojít do postele? Tak to teda, abys věděl, máš úplnou pravdu, kamaráde.“ Natáhl k Michalovi levou rukou a ten mu pomohl vstát a dovlekl ho do jeho pokoje. Zraněnou ruku mu ovázal a znehybnil. Vypadalo to jako nekomplikovaná zlomenina a nebylo obtížné srovnat kosti do správné polohy, ale pro jistou by to měl ještě zkontrolovat někdo zkušenější v ranhojičství. Michal vyhlédl z okna. Na bezmračné obloze jasně zářily hvězdy. Dost možná, že druid je ještě vzhůru.

(následující kapitola: (3) Na druidově věži)

Chat GPT: Pravá povaha draka

(Po slovech jeho průvodce mu ukazoval, kde je ústí dračí jeskyně jsme se zeptali umělé inteligence, jak by mohl tento příběh pokračovat.)

Michalovy sny té noci pohltili draci. Ocitl se v podivné krajině, v údolí obklopeném vysokými útesy. Měsíční světlo osvětlovalo cestu vedoucí k dračí jeskyni. Srdce mu bušilo, když se odvážil přiblížit, hnán směsicí zvědavosti a strachu.

Průvodce, starý muž s dlouhým bílým plnovousem, gestem ukázal ke vchodu do jeskyně. „Tady se to stalo,“ zašeptal. „Bitva mezi bílým a červeným drakem.“

Michal vstoupil do jeskyně a jeho kroky se odrážely ve tmě. Slyšel slabé dunění a zvuk těžkého dechu. Když se odvážil hlouběji, začal ve stínech vidět rýsující se obrovské tvary draků.

Draci se nepodobali ničemu, co si představoval. Nebyla to obludná strašlivá stvoření, o kterých slýchával v příbězích. Byli majestátní, jejich šupiny se třpytily různými barvami, od rudé přes zelenou až po stříbrnou. Zdálo se, že se účastní spíše slavnostního rituálu než boje.

Michal s úžasem sledoval, jak draci ladně tančí a jejich pohyby jsou synchronizované. Jejich řev nebyl hněvem, ale harmonií, zvukovou symfonií, která se rozléhala jeskyní. Byla to úchvatná podívaná a on od ní nemohl odtrhnout oči.

Když to pozoroval, uvědomil si, že draci nebojují na život a na smrt, ale že se spíše účastní symbolického boje, ukázky moci a síly. Byl to tanec, který se předával z generace na generaci, způsob, jak si upevnit svou nadvládu, aniž by si ublížili.

Michal se probudil s pocitem úžasu a osvícení. Hospodské debaty byly plné protichůdných informací a fám, ale ve snu byl svědkem pravdy. Draci nebyli taková monstra, za jaká je lidé považovali. Byli to krásní a složití tvorové s vlastními zvyky a tradicemi.

Michal se rozhodl dozvědět se víc a vydal se na cestu, aby draky vyhledal v divočině, a doufal, že se stane svědkem jejich rituálů a pochopí jejich svět. Opustil vesnici a vydal se na dobrodružnou cestu, která zpochybnila jeho přesvědčení a navždy změnila jeho život.

Netušil, že jeho výprava ho zavede k objevení skrytých hlubin dračího světa, světa, který je mnohem složitější a vzbuzující úctu, než si kdy dokázal představit.

ChatGPT: Pravda o dracích

(Pro zajímavost jsme ještě položili tutéž otázku v jiném vlákně.)

Druhý den se Michal nemohl zbavit myšlenek na draky. Rozhodl se vydat na výpravu za pravdou o těchto bájných tvorech. Celé dny strávil v místní knihovně, kde se probíral starobylými texty a svitky a hledal jakýkoli střípek informací, které by mohly osvětlit podstatu draků.

Když se ponořil hlouběji do svého výzkumu, zjistil, že legendy a mýty o dracích jsou stejně rozmanité a rozporuplné jako diskuse v hospodě onoho osudného večera. Některé texty popisovaly draky jako zlovolné bestie, které terorizují vesnice a vyžadují obětní panny, zatímco jiné je líčily jako moudrá a vznešená stvoření, strážce prastaré moudrosti.

Michal se rozhodl odhalit pravdu a vydal se do odlehlé divočiny na druhé straně hor, kde prý draci stále existují. Požádal o radu druida z hospody, který souhlasil, že ho na této nebezpečné cestě doprovodí.

Jejich výprava byla plná nebezpečí a nejistoty. Čelí zrádnému terénu, potkávají nepřátelské tvory a statečně čelí živlům. Michalovo odhodlání však neochabovalo a druidova moudrost se ukázala jako neocenitelná při orientaci v divočině.

Nakonec po týdnech pátrání narazili na dračí doupě. Nacházelo se hluboko v jeskyni, jejíž vchod byl skrytý za závojem kaskádovité vody. Michal a druid se opatrně přiblížili, aniž by věděli, co mají očekávat.

K jejich údivu drak, s nímž se setkali, nebyl ani strašlivým monstrem z legend, ani vznešeným strážcem starověké moudrosti. Byl to tvor složitý a rozporuplný. Drak byl starý, jeho šupiny byly skvrnitou směsicí rudé, zelené a dalších odstínů. Přivítal je unaveným, ale přátelským chováním a vyzval je, aby se posadili a vyprávěli si příběhy.

Při rozhovoru s drakem zjistili, že pravda o dracích je mnohem složitější, než si dokázali představit. Draci nebyli ve své podstatě dobří ani zlí, ale spíše odrazem světa kolem nich. Měli schopnost moudrosti, ale také pošetilosti. V závislosti na okolnostech dokázali být laskaví nebo krutí.

Drak se podělil o příběhy svého dlouhého života, o proměny světa, jichž byl svědkem, a o lekce, které se naučil. Mluvil o důležitosti rovnováhy a harmonie v přírodě a o pošetilosti lidí, kteří se snaží vnutit světu svou vůli.

Michal opouštěl dračí doupě s nově nabytým porozuměním pro tyto velkolepé tvory. Uvědomil si, že příběhy a legendy jsou jen malým náhledem do složitosti dračí existence. Pravda byla mnohem hlubší a tajemnější.

Po návratu do hospody se Michael podělil o své zážitky a nově nabyté znalosti s hosty. Následné diskuse už nebyly plné rozporů a hádek, ale byly prodchnuty pocitem úžasu a úcty k záhadným drakům.

Večer v hospodě se uzavřel a patroni nyní pochopili, že svět je mnohem složitější a krásnější, než si kdy dokázali představit. A když pozvedali sklenice k přípitku na draky, činili tak s nově nabytým pochopením pro tajemství světa a úctou k moudrosti věků.

ChatGPT: Sen o dračí moudrosti

(A do třetice všeho dobrého a zlého, ale tentokrát místo Jak by mohl tento příběh příběh pokračovat jsme to upřesnili na Jak by mohl sen v tomto příběhu pokračovat?.)

Michal ve snu opatrně vstoupil do dračí jeskyně. Stěny zdobily třpytivé krystaly, které vydávaly přízračnou, éterickou záři a vrhaly podivné stíny na rozeklané skály. Jak se odvažoval hlouběji do jeskyně, vzduch byl stále teplejší a tísnivější a chodbou se ozýval rytmický zvuk těžkého dechu.

Náhle se mu naskytl nádherný pohled. V srdci jeskyně ležel drak obrovských rozměrů, jehož šupiny se třpytily v odstínech smaragdu a nefritu. Nepodobal se ničemu, co kdy viděl, a jeho přítomnost ho děsila i vzbuzovala hrůzu.

Drak se pohnul, když se k němu Michal přiblížil, a jeho mohutná hlava se otočila, aby si ho prohlédla pronikavýma, inteligentníma očima. V jeho pohledu nebyla žádná zloba, jen prastará moudrost a zvědavost.

„Hledáš odpovědi, člověče,“ dračí hlas duněl jako vzdálený hrom. „Slyšel jsi o nás mnoho příběhů a teorií, ale pravda není tak jednoduchá, jak se tvrdí.“

Michal, vyděšený i zaujatý, přikývl. „Chci znát pravdu o dracích, o tvém druhu.“

Dračí oči jako by změkly a promluvil hlasem plným prastarého vědění. „Jsme složité bytosti, které utvářely příběhy vyprávěné lidmi po staletí. Někteří z nás byli možná nepochopeni, obávali se nás nebo nás lovili, ale nejsme všichni stejní. Naše barvy, naše činy a naše touhy jsou stejně rozmanité jako svět sám."

Zatímco drak pokračoval v řeči, Michal pozorně naslouchal a uvědomil si, že pravda o dracích je mnohem rozmanitější, než si kdy dokázal představit. Drak mluvil o jejich úloze v rovnováze přírody, o jejich spojení se zemí a o jejich schopnosti být laskaví i hněviví.

Ve snu Michal pocítil hluboký pocit osvícení a pochopení. Už nehledal jednoduchou odpověď na otázku, zda jsou draci dobří, nebo zlí, ale spíše pochopil složitost jejich existence.

S posledním vděčným pokývnutím se Michal otočil a opustil dračí jeskyni. Získané vědomosti ho naplnily nově nabytým smyslem pro věc. Když vystoupal po suťovém svahu a vyšel do údolí, věděl, že se o získanou moudrost podělí s ostatními, a doufal, že se mu podaří vyvrátit mýty a mylné představy, které tak dlouho zatemňovaly vnímání draků.

Když sen odezněl, Michal se probudil s pocitem jasnosti a odhodlání. Chtěl pokračovat ve svém pátrání po vědomostech o dracích, hledat pravdu, která se skrývá za legendami a pověstmi, a možná tak překlenout propast mezi lidmi a těmito záhadnými tvory.

(Tolik tedy ChatGPT. A co vy, jak by měl tento příběh pokračovat podle vás?)

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Adámek | úterý 26.9.2023 6:03 | karma článku: 0 | přečteno: 67x
  • Další články autora

Pavel Adámek

Lidé jsou převážně slušní, ale líní

Názorně je to vidět na eskalátorech v metru. Cestující stojí při jedné straně a nechávají v druhé polovině volný průchod těm, kteří chodí. Těch je ale překvapivě málo.

9.10.2023 v 15:39 | Karma: 14,98 | Přečteno: 441x | Diskuse| Politika

Pavel Adámek

Glosář politických termínů

Index totality, jiřík, méně vyvinuté národy, povondra, seismus, třídní nepřítel, uprchlípník, xenofob, zemanule (a další).

30.9.2023 v 19:01 | Karma: 24,45 | Přečteno: 1756x | Diskuse| Politika

Pavel Adámek

O čtyřech oltářích

Mocná říše věhlasných mořeplavců – Prchlivý Pán větrů – Ohnivé lodě – Požehnání vodám Okružního moře.

28.9.2023 v 18:51 | Karma: 4,14 | Přečteno: 93x | Diskuse| Poezie a próza

Pavel Adámek

Knihy svatých rukou

Stvoření země a nebe – Vyzdvižení nebe – Stvoření a jména hvězd – Vyzdobení nebe – Stvoření a jména řek – Požehnání a posvěcení – Stvoření draka – Jeho spánek – Budoucí probuzení – Nebeská a pozemská ruka – Drak – Medvěd – Střed.

27.9.2023 v 9:47 | Karma: 3,75 | Přečteno: 95x | Diskuse| Poezie a próza

Pavel Adámek

Výprava na draka (1) Večer v hospodě

O rozdílu mezi zelenými a červenými draky – Co se odehrálo mezi červeným a bílým drakem – Co dělají draci s obětovanými pannami – Dračí jídelníček – Jak vypadá sedmihlavý drak.

24.9.2023 v 23:23 | Karma: 6,03 | Přečteno: 161x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

Česko opět zažilo silnou polární záři, jak astronomové předpověděli

9. května 2024  12:33,  aktualizováno  10.5 22:42

Kvůli mimořádně silné eruptivní aktivitě Slunce v posledních dnech je v Česku opět možné vidět...

V Petrohradě autobus s dvacítkou lidí divoce kličkoval a pak se zřítil do řeky

10. května 2024  14:27,  aktualizováno  22:30

V centru Petrohradu v pátek přišlo o život nejméně sedm lidí, když z mostu do řeky Mojky spadl...

QR kód vedl k zubaři. Policie v první den MS řeší falešné lístky za 400 tisíc

10. května 2024  17:56,  aktualizováno  22:24

S pátečním začátkem hokejového šampionátu přicházejí i první podvedení fanoušci, kteří si zakoupili...

Pivo za stovku a žádný kravský zvonec! Hokejové fanzóny před stadiony ožily

10. května 2024  19:27,  aktualizováno  21:42

Fanzóny zaplnily stovky fanoušků oblečených do národních dresů, s pomalovanými tvářemi a...

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...

  • Počet článků 8
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 377x
Poměrný demokrat, conlanger, qaršaťan. Badatel o historii Hexapotámie ve všech paralelních i sériových světech.

Seznam rubrik