Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Smutný cirkus - hnutí STAN

Vlastně by se tato strana dala bez nějakých velkých cirátů nazvat stranou poznamenaných. Z denního tisku jsme se dnes dozvěděli, že policie již konečně uštrykovala žalobu na Redla a Hlubučka, tedy hlavní figury kauzy Dozimetr.

Trvalo to sice dlouhých 14 měsíců od zahájení trestního stíhání, ale tento příběh tady až do eurovoleb v médiích vydrží.  Lidé sice pozapomněli na hromady hnoje, které se kolem této kauzy již objevily. Pozapomněli také na to, že hlavní politickou figurou v této kauze systematického ovlivňování veřejných zakázek a tedy korupce a vykrádání veřejných rozpočtů, byl náměstek pražského primátora za STAN Petr Hlubuček. Ale teď si, nad novými informacemi, zase rozpomenou.

Trochu odbočím k jinému dílčímu tématu. Dnes ráno při cestě do své kanceláře jsem měl možnost poslouchat na rádiu Prostor debatu vlídného moderátora a bývalého ministra za STAN, nyní stále ještě poslance za tuto stranu a nově už také ředitele jednoho z pražských soukromých gymnázií, Gazdíka. Pánové ze soukromého rádia si mohou pozvat do svého pořadu, koho chtějí, třeba Usámu bin Ládina (pokud by ještě byl naživu). Mistr Gazdík ovšem hovořil v tomto rádiu velmi rozšafně a bez jakéhokoliv studu sděloval, že on vlastně tedy skoro ani nemusel rezignovat na funkci ministra, ale že nechtěl, aby uškodil jeho straně, tedy hnutí STAN. Ale poslancem bez uzardění zůstal. Žít se prostě musí... A teď už má ještě druhé obročí...

Vzpomeňme si ale, jak to bylo. Gazdík byl prvním z politiků, kterého si rodina Redlů vyhlédla a uzavřela s ním politické spojenectví s tím, že mu umožnila vlastně rozvinout, zřejmě za použití Redlových financí (původ těchto financí údajně směřuje až ke Krejčířovi), projekt hnutí STAN celostátně. Na začátku se vlastně jednalo o projekt uplatněný jen ve Zlínském kraji, kde měli pánové Redlové svou podnikatelskou základnu. Časem ovšem přišli na to, že Zlínský kraj je trochu chudá nevěsta. A tak se jejich zájem přesunul směrem do Prahy, ale také do dalších krajů. Praha je z hlediska veřejných financí vskutku bohatá nevěsta. A teď se budeme dozvídat hnoje a špínu z kauzy Dozimetr ještě konkrétněji, neboť je obviněno v této věci deset lidí a několik z obviněných s policií čile spolupracuje. Takže proti tomu, co se dozvíme z policejních spisů, jsou zatím uniklé informace ze zveřejněných hovorů mezi účastníky kauzy dnes jen burským oříškem. A smolné knihy středověku by se proti spisům z této kauzy rděly studem, jako septimánka, kterou spolužák  oslovil s nepatřičným návrhem. 

Připomeňme také, že při vzniku Fialovy vlády se stal velmi rychle budoucím bývalým ministrem tehdejší místopředseda hnutí STAN Michalik, někdejší starosta Dolních Břežan. Zjistilo se, že starosta Michalik, kromě toho, že se zabýval vcelku dobře obecními záležitostmi, vedl podivné finanční operace ve finančních rájích. Vypadá to, jako kdyby z těchto operací bylo hnutí STAN finančně vyživováno. A tak to designovaný ministr průmyslu Michalik včas zabalil a ministrem se nestal. Abychom to uzavřeli, také brzy poté zemřel. A o mrtvých jen dobře.

Vraťme se k panu, stále ještě poslanci Gazdíkovi. Po zveřejnění skandálu tak monumentálních rozměrů jako je Dozimetr, v němž hráli hlavní roli lidé jako pan Redl, tedy přátelé či dobří známí a hlavně kooperanti páně Gazdíka, nenašel v sobě Gazdík sílu, aby zmizel beze stopy z politického života. A ještě má chuť, což je vrchol všeho, dělat na půl úvazku buď poslance sněmovny anebo ředitele prý významného pražského gymnázia. Vyberte si. Tomu už vůbec nerozumím. Prý to studentům i jejich rodičům většinově vadilo, když majitelé přivedli tohoto poznamenaného člověka, který nikdy předtím, s výjimkou epizody na ministerstvu školství, nic podstatného neřídil. Majitelé jej ale nechali vyhrát konkurz na ředitele gymnázia. Ostudné!

Poslanec Farský už se opět cpe na kandidátku do europarlamentu a vůbec mu nevadí, jakým způsobem si zahrával s důvěrou svých voličů po parlamentních volbách. Připomeňme, že tento milý muž chtěl na několik měsíců opustit své místo ve sněmovně (nikoliv odstoupit) a chtěl si udělat „studijní cestu“ do USA, aby zpracoval jakousi seminární práci. Předpokládám, že obsah seminární práce mohl být bez problémů čerpán v době online přístupu do digitalizovaných archivů amerických univerzit, klidně z Prahy. Ale proč si nezajet na placený výlet do Spojených států, že. Chviličku trvalo, než panu Farskému docvaklo, že v nastalé situaci by měl rezignovat na funkci poslance sněmovny. Kroutil se jako had,  než to udělal.

Jeho politické dvojče, europoslanec Polčák, je také filuta. Za finanční reparace, které pomohl získat obcím v okolí Vrbětic, poškozeným výbuchy neodborně uskladněné munice, si řekl starostům obcí s mrňavoučkými rozpočty o honorář ve výši 8 mil. Kč. Díky tlaku veřejného mínění pochopil, že tu libru masa, kterou chce vytnout z těl nebohých chudých obcí na Zlínsku, si vzít nemůže. Ztratil se na čas z veřejného prostoru, aby se před pár měsíci opět objevil, když řekl, že jeho politická klauzura skončila, že se cítí vlastně být očištěn.

Myslím, že pana Polčáka by nebylo možné očistit ani v bazénu sava. Takže nejspíš i on se objeví na jednom z čelných míst kandidátky STAN do evropských voleb.

Vrcholným číslem kandidátky ovšem má být neúspěšná prezidentská kandidátka, expertka na všechno a zejména na makroekonomii, Nerudová. Ještě se ji nepodařilo (a ani se o to nepokoušela) vysvětlit podivné okolnosti získávání titulů na Mendelově univerzitě za úplatu v době, kdy byla rektorkou této alma mater. A už chce být v Bruselu. A nejlépe eurokomisařkou. I když jsou česká mainstremová média slepá a hluchá, když chtějí, a česká policie v jejím případě nekonala, myslím, že pokud se Nerudová přesune do Bruselu, celá kauza ji dožene. Zahraniční média k ní ale tak shovívavá nebudou.

 

Jiří Paroubek

Autor: Jiří Paroubek | čtvrtek 31.8.2023 15:32 | karma článku: 36,09 | přečteno: 971x
  • Další články autora

Jiří Paroubek

Můj přítel Jiří Horák

Když jsem si v jednom médiu přečetl včera článek ke 100. narozeninám Jiřího Horáka, mrzelo mě, že jsem sám o něm nic nenapsal.

26.4.2024 v 9:37 | Karma: 12,25 | Přečteno: 328x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

SOCDEM na cestě podrazů…

Od časů B. Sobotky, jehož je Šmarda věrným přítelem a učedníkem, strana Lidového domu nastoupila podivnou cestu. Cestu podrazů. Podrážela především voliče, kterým často slibovala hory s horáky.

25.4.2024 v 12:20 | Karma: 19,52 | Přečteno: 474x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Národní značka Číny posiluje nejrychleji na světě

Čína prosazuje respekt rozdílného a za jejími iniciativami, jako je Pás a stezka nebo budování „globálního společenství sdílené budoucnosti lidstva“, je praktická mírová spolupráce.

17.4.2024 v 9:50 | Karma: 17,87 | Přečteno: 470x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Hodně drahá cesta premiéra ČR do Washingtonu

Premiér Fiala vyrazil do Washingtonu, kde bude zejména přijat americkým prezidentem Bidenem. Američané tak oceňují v případě českého premiéra podle všeho zejména to, jak vstřícně se chová k požadavkům amerických zbrojovek.

16.4.2024 v 11:06 | Karma: 34,99 | Přečteno: 1312x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Gerhard Schröder osmdesátníkem…

Za poslední dva roky nebylo v sousedním Německu – kromě předáků AfD – médii pronásledovanější osoby, nežli byl právě bývalý spolkový kancléř a bývalý předseda SPD, Gerhard Schröder.

9.4.2024 v 10:06 | Karma: 17,54 | Přečteno: 555x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 839
  • Celková karma 27,31
  • Průměrná čtenost 1915x
Autor se narodil 21. srpna 1952 v Olomouci. Je ženatý, má syna a dceru. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou. V letech 1998 až 2004 byl náměstkem pražského primátora pro oblast finanční politiky, 2004 až 2005 ministrem pro místní rozvoj. V letech 2005 až 2006 pak předsedou vlády České republiky. Je předsedou Společnosti Willyho Brandta a Bruna Kreiskeho a předsedou redakční rady portálu Vaše věc (www.vasevec.cz). Na sklonku roku 2011 založil politickou stranu Národní socialisté. Na podzim 2018 kandiduje do Senátu jako nezávislý kandidát s podporou ČSSD.

Seznam rubrik