Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pro koho červený koberec? Pro královny.

Nejsme sice malá země, ale řada našich „státníků“ podporovaná širokou plejádou novinářů ráda mluví o Česku jako o malé zemi.

Máme přes deset milionů obyvatel, přes všechny problémy, které působí současná vláda a propad hospodářství a zejména státních financí, jsme se propracovali v Evropské unii na 9. pozici, pokud jde o HDP na jednoho obyvatele. To určitě není špatné, i když to mohlo být nepochybně podstatně lepší - kdyby to vládní garnitury a zejména ta poslední, uměly.

Ale pokud někdo, ať už z vědců, umělců, sportovců, lékařů nebo kdokoliv jiný, dosáhne na světové scéně, ve světovém měřítku fenomenálního úspěchu, měl by být veřejně oceněn. Proto se v názvu článku ptám, komu dát červený koberec, na nějž stoupali na Pražském hradě v posledních týdnech "různí" lidé, kteří pro náš národ nic neudělali.

Ale nejméně jeden, spíše dva lidé by si takový vstup na červený koberec na Pražském hradě a také ve Strakově akademii setsakra zasloužili.

Česko má po jisté době opět wimbledonskou vítězku v ženské dvouhře. A aby toho nebylo málo, má také wimbledonskou vítězku v ženské čtyřhře. Samozřejmě, že individuální titul,  ať už z ženské nebo mužské dvouhry je ceněn podstatně výše, a to aniž bych chtěl snižovat význam vítězství Barbory Strýcové ve čtyřhře. Vezměme to jen podle finanční odměny za vítězství. Vítězka dvouhry získává 65 mil. Kč brutto, vítězka čtyřhry získává zhruba 10 mil. Kč brutto.

Wimbledon je něco jako mistrovství světa. I když vlastně po celý rok probíhají tenisové turnaje na okruhu ATP, kde se tenisté a tenistky nepřetržitě utkávají. Svou vysokou hodnotu mají vedle Wimbledonu také  další grandslamové turnaje: v Austrálii, USA a ve Francii a pochopitelně vítězství v nich. Ale Wimbledon je jen jeden. Je jedinečný a kdo v něm zvítězí, dostává se do tenisových dějin. A tak se i Markéta Vondroušová, po fenomenálním vítězství ve finále dvouhry, stala členkou All England Clubu. V něm najdete jména nemnoha dalších Čechů a Češek, kteří v minulosti dosáhli podobného skvělého úspěchu: Drobného, Kodeše, Martinu Navrátilovou, Janu Novotnou a Petru Kvitovou.

Vítězství Vondroušové je o to cennější, že nebyla nasazenou hráčkou. Celých pět kol tak musela bojovat se silnějšími soupeřkami nežli nasazené hráčky. Je to poprvé v dějinách Wimbledonu, kdy se něco takového stálo.

Česká média píší velmi decentně o fyzických problémech, které M. Vondroušovou v poslední době, ale i přímo na turnaji pronásledovaly (zápěstí, kotník). Přesto svou vůlí, obrovským nasazením, nevídanou kreativitou a chytrostí dokázala zlomit papírově silnější soupeřky.

Ve finále Wimbledonu nastoupila proti Tunisance Džábirové. Vítězství ve dvou setech 6:4, 6:4 nebylo jednoduché. Džábirová má slušnou pozici v žebříčku světových tenistek ATP a arabský svět – tedy ta jeho část, která se zajímá o tenis – si přál první vítězství arabského tenisty na prestižním grandslamovém turnaji, jako je Wimbledon.

Podle reakcí publika přímo ve finále Wimbledonu bylo cítit, že Džábirová má sympatie většiny. Ale po skončení hry publikum Wimbledonu, jako vždy noblesní, aplaudovalo české vítězce, která v improvizovaném rozhovoru dokázala vtipně reagovat na položené otázky. A tak i diváci, kteří jí nepřáli ve finálové bitvě, odcházeli s klidným svědomím, že wimbledonský titul je v dobrých rukách. Prostě,  byl to sukces světového významu.

A jak na to reagovali čeští politici? Hlavní celebrita, mezi nimi, prezident Pavel, místo aby už obrazně řečeno čekal u letadla, které přiveze obě dvě wimbledonské vítězky do Prahy, se věnoval „vyšším věcem“. Stejně tak ministerský předseda Fiala. Proboha, co ještě, pánové, chcete dělat, abyste pozvedli sebevědomí tohoto národa, který se třese před válkou a je pronásledován dopady pádivé inflace, nežli ukázat skvělý příklad krajana, který dokázal prorazit ve světovém měřítku ve svém oboru na úplnou špičku? A Vondroušová a Strýcová to dokázaly.

Nevím, čím důležitým se právě zabývá prezident Pavel, možná instalací krmiva pro jeleny v oboře v Lánech. A premiér Fiala, těžko říct… Prostě to nechápu. Kdybych byl ve vysoké ústavní pozici, tak bych se snažil, a ne proto, abych získal politické body, nýbrž minimálně ze slušnosti, osobně poděkovat těmto sportovním hrdinkám za skvělou reprezentaci českého národa a popřát jim mnoho štěstí. M. Vondroušové do další sportovní kariéry a B. Strýcové do života po sportovní kariéře, kterou chce po grandslamovém turnaji v New Yorku uzavřít.

Dámy, děkuji Vám za to, co jste udělali pro republiku!

 

Jiří Paroubek

Autor: Jiří Paroubek | středa 19.7.2023 15:34 | karma článku: 26,19 | přečteno: 583x
  • Další články autora

Jiří Paroubek

Můj přítel Jiří Horák

Když jsem si v jednom médiu přečetl včera článek ke 100. narozeninám Jiřího Horáka, mrzelo mě, že jsem sám o něm nic nenapsal.

26.4.2024 v 9:37 | Karma: 12,27 | Přečteno: 335x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

SOCDEM na cestě podrazů…

Od časů B. Sobotky, jehož je Šmarda věrným přítelem a učedníkem, strana Lidového domu nastoupila podivnou cestu. Cestu podrazů. Podrážela především voliče, kterým často slibovala hory s horáky.

25.4.2024 v 12:20 | Karma: 19,72 | Přečteno: 477x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Národní značka Číny posiluje nejrychleji na světě

Čína prosazuje respekt rozdílného a za jejími iniciativami, jako je Pás a stezka nebo budování „globálního společenství sdílené budoucnosti lidstva“, je praktická mírová spolupráce.

17.4.2024 v 9:50 | Karma: 17,87 | Přečteno: 470x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Hodně drahá cesta premiéra ČR do Washingtonu

Premiér Fiala vyrazil do Washingtonu, kde bude zejména přijat americkým prezidentem Bidenem. Američané tak oceňují v případě českého premiéra podle všeho zejména to, jak vstřícně se chová k požadavkům amerických zbrojovek.

16.4.2024 v 11:06 | Karma: 34,99 | Přečteno: 1313x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Gerhard Schröder osmdesátníkem…

Za poslední dva roky nebylo v sousedním Německu – kromě předáků AfD – médii pronásledovanější osoby, nežli byl právě bývalý spolkový kancléř a bývalý předseda SPD, Gerhard Schröder.

9.4.2024 v 10:06 | Karma: 17,54 | Přečteno: 555x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Sadiq Khan: první muslim jako starosta Londýna a první, kdo jím je už potřetí

4. května 2024  17:46,  aktualizováno  20:43

Starostou Londýna byl znovuzvolen labourista Sadiq Khan. Mandát obhájil potřetí v řadě, což se...

U nás cyklostezky, v Polsku dálnice. Využít dotace EU jsme vždy nezvládli, říká expert

4. května 2024

Premium Od vstupu Česka do Evropské unie uplynulo 1. května 20 let. Jak tu dobu zhodnotit? Podle politologa...

Alijev má majetek i u vás, EU zavírá oči, říká novinářka o korupci v Ázerbájdžánu

4. května 2024

Premium Leyla Mustafajeva je prozatímní šéfredaktorkou ázerbájdžánského protikorupčního serveru Abzas...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  19:54

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 839
  • Celková karma 27,33
  • Průměrná čtenost 1915x
Autor se narodil 21. srpna 1952 v Olomouci. Je ženatý, má syna a dceru. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou. V letech 1998 až 2004 byl náměstkem pražského primátora pro oblast finanční politiky, 2004 až 2005 ministrem pro místní rozvoj. V letech 2005 až 2006 pak předsedou vlády České republiky. Je předsedou Společnosti Willyho Brandta a Bruna Kreiskeho a předsedou redakční rady portálu Vaše věc (www.vasevec.cz). Na sklonku roku 2011 založil politickou stranu Národní socialisté. Na podzim 2018 kandiduje do Senátu jako nezávislý kandidát s podporou ČSSD.

Seznam rubrik