Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pindy paní Mindy „politologa“ Šídla

Politologa samozřejmě v uvozovkách. Při svém pobytu v Číně se mi dostal k rukám nebo spíše k očím článek J. Šídla, v jakémsi newsletteru Šťastný oběžník.

Spíše bych pro něj použil názvu Rádio Jerevan. V něm prý každé úterý J. Šídlo a jeho družina přinášejí glosy o aktuálním politickém dění etc. A prý postřehy ze zákulisí Šťastného pondělí. Snad bych ani to zákulisí Šťastného pondělí nechtěl číst…

Šídlo ve svém newsletteru píše na adresu obou opozičních stran, které se snažily minulý týden o odvolání neschopné Fialovy vlády: „Nehrajte si s odvoláváním vlády! Dopadnete jako Paroubek“.

Ve svém článku vcelku nudně popisuje J. Šídlo, kolik že proběhlo od počátku existence České republiky hlasování o nedůvěře vládě s tím, že prý existuje „jedno ze základních pravidel české politiky: pokud se pokusíte sejmout vládu, musíte si být stoprocentně jisti, že se vám to nepodaří.“

Samozřejmě, že dnešní situace v početním rozložení sil ve sněmovně je úplně jiná, než byla ta v roce 2009, kdy opozice s pomocí čtyř koaličních poslanců svrhla Topolánkovu vládu. Dnešní vládní koalice provádí skutečné divy udatenství, staví na hlavu pravidla politiky, dělá jednu hloupost za druhou a každou chvíli vypluje jiný skandál, který se týká členů či funkcionářů vládních stran. Má však bezpečnou většinu ve sněmovně (108 mandátů) a proti ní stojí rozdělená opozice, jejíž lídři se moc nemusí.

Vládní strany pohromadě drží také to, že s výjimkou ODS, jejíž preference se ovšem stále propadají, se nejméně dvě a spíše tři vládní strany pohybují nebezpečně pod nebo kolem hranice 5% hlasů potřebných pro vstup do sněmovny. Tedy alespoň podle nejrůznějších průzkumů veřejného mínění. A samozřejmě, že tato slabost vede tyto strany k tomu, aby se držely pěkně v houfu.

J. Šídlo rádoby duchaplně a ještě více „informovaně“ mluví o tom, že prý jsem v březnu 2009 udělal životní chybu vyvoláním hlasování o nedůvěře Topolánkově vládě. Pak pokračuje obvyklým kolovrátkem navrčeného blábolení o tom, že jsem „vyvolal hlasování kvůli údajnému nátlaku Topolánkova pobočníka Marka Dalíka na Českou televizi“.

Ale to nebyl „údajný nátlak“, ale nátlak skutečný, zřejmě doprovázený jakousi nabídkou, která měla redaktora České televize „uklidnit“, aby investigativní reportáž o poslanci Wolfovi, přeběhlém z ČSSD k podpoře Topolánkovy vlády, neodvysílal. O tom už ovšem J. Šídlo nepíše, že bylo ve veřejném zájmu, aby se občané dozvěděly pravdu o zákulisních čachrech kolem tohoto poslance, který byl posléze odsouzen za dotační podvod s evropskými penězi. Viděl jsem jen část podkladů, které se týkaly Wolfovy malverzace evropských peněz a pochopil jsem, že tento muž byl nejspíš odsouzen především za svou blbost. Tak sešmudlané účetní zápisy jsem jako profesionální ekonom viděl málokdy v životě.

Ostatně pan poslanec se nám po svém odsouzení pěkně vybarvil. Poté, co byl odsouzen a údajně zaplatil bez mrknutí oka celou škodu, aniž prodal rodinný majetek (jednalo se prý bratru o cca 10 mil. Kč škody), vzal roha do Paraguaye. Tedy do země, se kterou Česko nemá dohodu o vydávání zločinců. A tam si žije svůj neužitečný život, prý pod dohledem BIS, už nějakých 10 či 12 let.

A hned dál ve svém článku J. Šídlo píše, že odvolání Topolánkovy vlády by bylo „jistě na místě“ – kdyby jeho vlastní (tedy moji) Dalíci nevolali tehdy na Kavčí Hory se svými přáními a stížnostmi obden (něco o tom tuším, v ČT jsem v letech 2009 – 2010 pracoval)“. Bylo by dobré, kdyby pan redaktor přestal popouštět uzdu své fantazii a kdyby uvedl, kdo z „mých Dalíků“ do té ČT obden volal, aby zamezil odvysílání nějaké investigativní reportáže o člověku, který je důvodně podezřelý z trestného činu. Ostatně nepamatuji se, že by při své obraně, která předcházela hlasování o nedůvěře, premiér Topolánek tento těžký, „šídlovský“ kalibr použil. Určitě by to byl významný protiargument a snižovalo by to věrohodnost rozhořčení opozice nad vážným porušením svobody slova.

Nelze se zbavit dojmu, že si Šídlo po více 14 letech od inkriminovaných událostí  vymýšlí a svým bludům také věří.

Pojďme dal. K dalším Šídlovým blábolům: „V březnu 2009 ovšem, Paroubek i ke svému velkému překvapení uspěl a vládu uprostřed prvního českého předsednictví v Radě EU shodil“. Nevím, co pány redaktory Šídla (a Kubitu) kromě značné zaujatosti vůči mé osobě a tehdejší ČSSD vede či vedlo k těmto závěrům. Snad to, že jsem doporučil poslancům ČSSD, ba jsem je naléhavě žádal, aby po vyhlášení výsledků hlasování o nedůvěře vládě nejásali. A brali to věcně. Prostě stalo se. A jdeme dál. Máme plán co dál...

Připomínám, že se ČSSD pod mým vedením rychle dohodla s ODS a většinou dalších stran na předčasných volbách v říjnu 2009. Přitom jsem dal Topolankovi nabídku, kterou lze najít na stránkách tehdejších novin (pokud by se J. Šídlo obtěžoval se do nich podívat), aby dokončili evropské předsednictví za předpokladu, že z funkce ministra vnitra odejde I. Langr. To ovšem M. Topolánek odmítl, protože Langrovi byl vděčný za své znovuzvolení předsedou ODS pár měsíců předtím na kongresu této strany. Připomenu, že kongres ODS se konal v ovzduší zdrcující prohry, kterou tato strana utrpěla s ČSSD v krajských a doplňovacích senátních volbách. Prostě stačilo splnit jednu podmínku a Topolánkova vláda mohla pokračovat do konce předsednictví. To se jí ale moc nedařilo, a proto možná chlapci tak rychle vyklidili pole.

Úřednická vláda premiéra Fišera měla tedy vést zemi do mimořádných voleb v říjnu 2009. Šídlo lakonicky píše, že volby „zrušil Ústavní soud“. Měl by také napsat, že je protiústavně zrušil, neboť Ústavnímu soudu nepřísluší rušit ústavní zákony a ještě k tomu pár týdnů před volbami. Což se v tomto případě stalo. Ústavní soud pod vedením Rychetského vytvořil záměrně velmi složitou situaci, která nutila parlamentní strany k nesmyslné dohodě o předčasných volbách ještě v listopadu 2009. „Z následné druhé dohody o předčasných volbách“ jsem skutečně vycouval. To má Šídlo pravdu, ale měl by dodat, že tím důvodem nebyl můj rozmar, ale právní názor např. Parlamentního institutu, který lze shrnout zhruba takto: I druhé předčasné volby by byly zrušeny v logice toho a z „důvodů“, pro které byly zrušeny i ty volby první v říjnu 2009. Ale mezi tím bychom měli rozpuštěnou sněmovnu a pravomoci parlamentu by převzal Senát, který ovšem nemůže přijímat zákon o státním rozpočtu. A tak by se politické elitě země podařilo zcela ochromit chod státu. Protože nemít státní rozpočet by pro stát  znamenalo úplný chaos a rozvrat. A rozpočet na rok 2010 by mohla přijmout až nová sněmovna po volbách v řádném termínu v červnu 2010, tedy v nejlepším případě v září či v říjnu 2010.

Tyto „drobnosti“ ovšem v úvahách páně Šídla poněkud chybí. Zdá se mu, že vítězný, ale "hubený" volební výsledek ČSSD (22%) byl způsoben tím, že jsem se prý na veřejnosti tvářil „permanentně (jako) nasupený buldozer“. Přívětivějšího tváření „ovšem Paroubek nebyl schopen, zároveň si ale nedokázal odpustit permanentní přítomnost na televizní obrazovce“. I toto poslední je blábol. A vlastně lež. V těch posledních čtyřech týdnech před volbami jsem prakticky nedostával jako předseda jedné ze dvou nejsilnějších politických stran v zemi příležitost objevovat se nějak podstatněji na obrazovce České televize.

Takže, prosím, pane Šídlo, příště používat méně imaginace a opírat své články namísto fantazie o fakta.

 

Jiří Paroubek

Autor: Jiří Paroubek | pondělí 23.10.2023 20:11 | karma článku: 30,74 | přečteno: 1328x
  • Další články autora

Jiří Paroubek

Můj přítel Jiří Horák

Když jsem si v jednom médiu přečetl včera článek ke 100. narozeninám Jiřího Horáka, mrzelo mě, že jsem sám o něm nic nenapsal.

26.4.2024 v 9:37 | Karma: 12,25 | Přečteno: 328x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

SOCDEM na cestě podrazů…

Od časů B. Sobotky, jehož je Šmarda věrným přítelem a učedníkem, strana Lidového domu nastoupila podivnou cestu. Cestu podrazů. Podrážela především voliče, kterým často slibovala hory s horáky.

25.4.2024 v 12:20 | Karma: 19,52 | Přečteno: 474x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Národní značka Číny posiluje nejrychleji na světě

Čína prosazuje respekt rozdílného a za jejími iniciativami, jako je Pás a stezka nebo budování „globálního společenství sdílené budoucnosti lidstva“, je praktická mírová spolupráce.

17.4.2024 v 9:50 | Karma: 17,87 | Přečteno: 470x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Hodně drahá cesta premiéra ČR do Washingtonu

Premiér Fiala vyrazil do Washingtonu, kde bude zejména přijat americkým prezidentem Bidenem. Američané tak oceňují v případě českého premiéra podle všeho zejména to, jak vstřícně se chová k požadavkům amerických zbrojovek.

16.4.2024 v 11:06 | Karma: 34,99 | Přečteno: 1312x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Gerhard Schröder osmdesátníkem…

Za poslední dva roky nebylo v sousedním Německu – kromě předáků AfD – médii pronásledovanější osoby, nežli byl právě bývalý spolkový kancléř a bývalý předseda SPD, Gerhard Schröder.

9.4.2024 v 10:06 | Karma: 17,54 | Přečteno: 555x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 839
  • Celková karma 27,31
  • Průměrná čtenost 1915x
Autor se narodil 21. srpna 1952 v Olomouci. Je ženatý, má syna a dceru. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou. V letech 1998 až 2004 byl náměstkem pražského primátora pro oblast finanční politiky, 2004 až 2005 ministrem pro místní rozvoj. V letech 2005 až 2006 pak předsedou vlády České republiky. Je předsedou Společnosti Willyho Brandta a Bruna Kreiskeho a předsedou redakční rady portálu Vaše věc (www.vasevec.cz). Na sklonku roku 2011 založil politickou stranu Národní socialisté. Na podzim 2018 kandiduje do Senátu jako nezávislý kandidát s podporou ČSSD.

Seznam rubrik