Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Misomusové a inkvizitoři z pražské radnice

Většinu času teď trávím, po návratu z cesty po Francii, Itálii a Rakousku, ve svém venkovském domě mimo Prahu a jsem tam velmi spokojen. Když přijedu do Prahy, čeká mě jen chaos, který v jiném městě významu Prahu, není. 

Objíždíte ulice, které ještě v minulém týdnu byly otevřené. Na cestu Prahou by člověk potřeboval speciálního průvodce. Pokud chceme vjet do tunelů na Letné, čeká nás tam fronta aut, ve které vystojíte důlek. Přitom z druhého směru do tunelů žádná fronta není a tak stačí jen projet křižovatkou, otočit se do protisměru a jste rychle v tunelu.

Po chodnících v centru jezdí na koloběžkám "piloti" vysokou rychlostí, jako by se nechumelilo. Do toho sem tam nějaký cyklista, který vjede na chodník a také nešetří „tachometr“. Bylo by zajímavé vědět, kolik je za rok v Praze úrazů, způsobených neukázněnými cyklisty a koloběžkáři. A kolik z jezdců jsou zahraniční turisté.

Když jdete do metra nebo tramvaje, je běžné, že do vás někdo rycne s batohem na zádech. Nikoho ani nenapadne, že existuje nějaký přepravní řád MHD a že by bylo vhodné sejmout batoh ze zad a držet jej po dobu přepravy v metru či v tramvaji v ruce.

Prostě ve městě si dělá každý, co chce. Tak nepříjemný pocit z procházky po středu hlavního města jako nyní, jsem neměl vlastně nikdy ve svém dnes už dlouhém životě.

Páni pražští radní samozřejmě jezdí do „zaměstnání“ na pražské radnici osobními vozy, většinou s řidiči a tak pochopitelně tento mumraj na chodnících a v prostředcích MHD neznají. To jsou problémy jen plebsu. Alespoň takhle arogantně a nadutě k těmto věcem a lidem vládci Prahy přistupují.

V říjnu má v Praze v Obecním domě vystupovat jedna z předních světových sopranistek Anna Netrebko. Nevím, jestli Netrebko je Ruska nebo Ukrajinka, slyšel jsem obě verze. V současné době má daňový domicil a trvalé bydliště v Rakousku. Za svou původní vlast zřejmě považuje Rusko a tak je logické, že při některých událostech, např. při zahajování ZOH v Soči nemohla chybět a možná, že má nějakou fotografii společně s prezidentem Putinem.

Česká agentura, která koncert A. Netrebko v Praze organizuje, avizuje, že 80% vstupenek na její vystoupení je již prodáno. Kdo už by měl ve Smetanově síni pražského Obecního domu vystupovat, když ne pěvci či pěvkyně či hudební tělesa světového významu? A Netrebko světovou úroveň a věhlas má.

Podle dostupných informací uzavřel promotér vystoupení  paní Netrebko smlouvu s vedením pražského Obecního domu. Šéf Obecního domu V. Ježek se již dříve veřejně vyjádřil vcelku správně, že žádnou překážku k uskutečnění koncertu světové umělkyně nevidí. Zato páni radní ano. A. Netrebko je prý na ukrajinském sankčním seznamu a tudíž pražská koalice je jednotná v názoru, že by v Obecním domě Netrebko neměla vystupovat. O názor pražské radniční koalice se opírá i radní Pospíšil, který si hraje konjunkturálně na velkého přítele umění, pokud ho to nestojí žádné politické body. Nyní má pocit, že musí zakročit a s koncertem A. Netrebko skoncovat. Samozřejmě, že si pražští radní berou, jak jinak, jako velký vzor Metropolitní operu v New Yorku, která skutečně znemožnila, pokud si dobře pamatuji v první fázi rusko-ukrajinské války, koncert A. Netrebko v newyorské opeře. A musela pak zacálovat za zmařenou smlouvu podle neoficiálních informací 200 tisíc dolarů. Nevím, jak je udělaná smlouva mezi promotérem a Naterebko a Obecním domem a promotérem, ale obávám se, že to bude mít v Praze stejný průběh jako v New Yorku.

Je smutné, že pražským radním velí, co mají dělat, Ukrajinci, kteří ve svatém nadšení šoupli světovou umělkyni naprosto ostudně na jakýsi svůj proskripční seznam. Prostě jim pije krev a je Ruska.

Z mého hlediska není důležité, jestli je někdo Rus, Ukrajinec anebo Eskymák, ale je důležité, jestli něco umí. Pražští radní jsou neumětelé světového formátu. Naopak Netrebko je světově významná umělkyně. Tak, jak to asi dopadne? Buďto se najde v Praze jiný, stejně velký sál, s majitelem, který bude ochoten akci uspořádat anebo Obecní dům, respektive hl. m. Praha, zaplatí Netrebko slušné odškodné. To je realita…

 

Jiří Paroubek

Autor: Jiří Paroubek | čtvrtek 27.7.2023 15:07 | karma článku: 30,89 | přečteno: 667x
  • Další články autora

Jiří Paroubek

Můj přítel Jiří Horák

Když jsem si v jednom médiu přečetl včera článek ke 100. narozeninám Jiřího Horáka, mrzelo mě, že jsem sám o něm nic nenapsal.

26.4.2024 v 9:37 | Karma: 12,26 | Přečteno: 333x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

SOCDEM na cestě podrazů…

Od časů B. Sobotky, jehož je Šmarda věrným přítelem a učedníkem, strana Lidového domu nastoupila podivnou cestu. Cestu podrazů. Podrážela především voliče, kterým často slibovala hory s horáky.

25.4.2024 v 12:20 | Karma: 19,72 | Přečteno: 477x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Národní značka Číny posiluje nejrychleji na světě

Čína prosazuje respekt rozdílného a za jejími iniciativami, jako je Pás a stezka nebo budování „globálního společenství sdílené budoucnosti lidstva“, je praktická mírová spolupráce.

17.4.2024 v 9:50 | Karma: 17,87 | Přečteno: 470x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Hodně drahá cesta premiéra ČR do Washingtonu

Premiér Fiala vyrazil do Washingtonu, kde bude zejména přijat americkým prezidentem Bidenem. Američané tak oceňují v případě českého premiéra podle všeho zejména to, jak vstřícně se chová k požadavkům amerických zbrojovek.

16.4.2024 v 11:06 | Karma: 34,99 | Přečteno: 1313x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Gerhard Schröder osmdesátníkem…

Za poslední dva roky nebylo v sousedním Německu – kromě předáků AfD – médii pronásledovanější osoby, nežli byl právě bývalý spolkový kancléř a bývalý předseda SPD, Gerhard Schröder.

9.4.2024 v 10:06 | Karma: 17,54 | Přečteno: 555x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Co s Goebbelsovou chátrající vilou? Nikdo ji nechce, vláda ji nabízí jako dar

4. května 2024  8:59

Někdejší honosné panství a „hnízdečko lásky“, ale dnes jen chátrající stavení opředené temnou...

Prokremelští Noční vlci projedou Českem, Foldyna se k nim přidá v Praze

4. května 2024  8:57

Kontroverzní klub motorkářů Noční vlci, který podporuje ruského diktátora Vladimira Putina, se s...

Pokroková a proti válce. V Rusku končí poslední škola vyučující „podle Západu“

4. května 2024  8:39

V Novosibirsku končí soukromá škola Novokolledž, která si jako jedna z mála v Rusku ústy svých...

Zdanění bezdětných, výpovědi bez důvodu. Fiala chce širokou shodu a klid

4. května 2024  7:55

Z programových návrhů, se kterými přicházejí strany vládní koalice rok před volbami, mají podle...

  • Počet článků 839
  • Celková karma 27,32
  • Průměrná čtenost 1915x
Autor se narodil 21. srpna 1952 v Olomouci. Je ženatý, má syna a dceru. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou. V letech 1998 až 2004 byl náměstkem pražského primátora pro oblast finanční politiky, 2004 až 2005 ministrem pro místní rozvoj. V letech 2005 až 2006 pak předsedou vlády České republiky. Je předsedou Společnosti Willyho Brandta a Bruna Kreiskeho a předsedou redakční rady portálu Vaše věc (www.vasevec.cz). Na sklonku roku 2011 založil politickou stranu Národní socialisté. Na podzim 2018 kandiduje do Senátu jako nezávislý kandidát s podporou ČSSD.

Seznam rubrik