Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Chudneme

Bohatství a bída národů, je zásadní socio-ekonomická otázka, se kterou si lámou hlavy nejchytřejší vědci světa. Navíc nejde o situaci neměnnou, ale v čase proměnlivou. 

To například dokumentuje fenomenální hospodářský vzestup Číny za posledních 50 let. Když tam počátkem 70. let přijel americký ministr zahraničí Henry Kissinger „otevřít dveře ekonomické spolupráci“, šlo o jednu z nejchudších zemí na planetě. Teď zvolna sesazuje USA z jejího ekonomického prvenství.

Naše země, Česká republika si v tomto celosvětovém soupeření vede špatně prakticky trvale od doby nástupu Topolánkovy  vlády. Tehdy svět zasáhla hospodářská krize vyvolaná investiční bublinou. Jinak řečeno finančními triky a machinacemi v největších bankách a investičních, hedgeových fondech. Topolánkova vláda na to reagovala úplně špatně. Nejdřív tvrdila, že nás se světová krize nedotkne, předtím zrušila progresivní zdanění, čímž rozpočet státu připravila o bratru 80 miliard ročně.

Krize samozřejmě zasáhla i nás a veřejné finance skončily velkým dluhem, na což vláda reagovala „úsporným balíčkem“, který zemi uvrhl do dalšího hospodářského poklesu. Úspory byly totiž plně realizovány na životní úrovni lidí a malých podnikatelů. Globálních korporací, třeba bank nebo energetických společností se nedotkl. Ty dál vykazovaly a ze země ročně vyvážely stamiliardy. Velké korporace byly chráněné i za Sobotkovy a pak Babišovy vlády. Ale vlády v letech 2014 až 2019 zemi aspoň nezadlužovaly. Stále však naše zem zaostávala za svými skutečnými možnostmi a potřebami. Situace se zase kriticky zlomila kombinací dvou faktorů – zrušením paskvilu superhrubé mzdy (zavedl Topolánek) a extrémními výdaji ze státního rozpočtu v době covidu. S hrůzou můžeme pozorovat, že ve vládě není jediný národohospodář a žádná vize. Jen překotné, často hloupé reakce na nastalou situaci.

Úplně ze stejné autorské dílny je nynější Fialův balíček. Nic nevyřeší, jen fixuje hospodářský propad a chudnutí lidí. Všechny vlády dělají v ekonomické oblasti prakticky totéž. Všechna jejich opatření se jen minimálně dotknou globálních korporací, ani dnes nevadí nejbohatší vrstvě obyvatel. Ale zato dnes snižují životní standard českých občanů,  včetně malých a středních českých podnikatelů.

Zvýšení zdanění firem z 19 na 21% poškodí malé a střední podnikatele, giganti to nezaznamenají, protože umí náš současný daňový systém obejít a „berňák“ je na ně krátký. Jak? Triků je mnoho od vnitropodnikových cen až po nafouknuté náklady za nejrůznější poradenství, analýzy a nepostradatelné služby podnikové „matky“ danící třeba v daňových rájích. To majitel jedné české hospody nebo autodílny dělat nemůže. Ten musí zaplatit o 2% víc. Odměnou mu bude víc šikany ze strany státních orgánů, aby konečně zbankrotoval a své místečko přenechal nějaké korporaci.

Stejné je to s DPH, její zvýšení zaplatíme všichni, naroste inflace, snížení o 2% na potravinách spadne v převážné míře do kapes globálních obchodních řetězců...

Přehození dotací na obnovitelné zdroje ze státu na občany a podnikatele přinese další zdražení energií, což je jinak řečeno snížení životní úrovně lidí. A snížení konkurenceschopnosti firem. Energetických gigantů se nedotkne.

Žádný z výše uvedených premiérů nepřišel s návrhem znovu zavést progresivní zdanění firem i lidí tak, aby ti nejbohatší přispívali ze svých často pohádkových zisků víc.  A o něco méně se tak rozevíraly nůžky mezi lidmi, ale i státy. Pokud z nás každoročně globální korporace vyždímají stovky miliard, pak my všichni chudneme a globální oligarchové bohatnou. Vrácením zdanění do doby vlády pod mým vedením a aplikace systému progresivní daně zejména na velké korporace by dnes stát rázem vybral přes 200 miliard ročně navíc. Kartel politické moci s korporacemi dokonale ovládl vládu a do jisté míry i opozici. Bohatnutí lidí a našeho státu v Parlamentu už prakticky nikdo nehájí.

 

Jiří Paroubek

Autor: Jiří Paroubek | úterý 17.10.2023 10:17 | karma článku: 28,32 | přečteno: 671x
  • Další články autora

Jiří Paroubek

Můj přítel Jiří Horák

Když jsem si v jednom médiu přečetl včera článek ke 100. narozeninám Jiřího Horáka, mrzelo mě, že jsem sám o něm nic nenapsal.

26.4.2024 v 9:37 | Karma: 12,25 | Přečteno: 328x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

SOCDEM na cestě podrazů…

Od časů B. Sobotky, jehož je Šmarda věrným přítelem a učedníkem, strana Lidového domu nastoupila podivnou cestu. Cestu podrazů. Podrážela především voliče, kterým často slibovala hory s horáky.

25.4.2024 v 12:20 | Karma: 19,52 | Přečteno: 474x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Národní značka Číny posiluje nejrychleji na světě

Čína prosazuje respekt rozdílného a za jejími iniciativami, jako je Pás a stezka nebo budování „globálního společenství sdílené budoucnosti lidstva“, je praktická mírová spolupráce.

17.4.2024 v 9:50 | Karma: 17,87 | Přečteno: 470x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Hodně drahá cesta premiéra ČR do Washingtonu

Premiér Fiala vyrazil do Washingtonu, kde bude zejména přijat americkým prezidentem Bidenem. Američané tak oceňují v případě českého premiéra podle všeho zejména to, jak vstřícně se chová k požadavkům amerických zbrojovek.

16.4.2024 v 11:06 | Karma: 34,99 | Přečteno: 1312x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Gerhard Schröder osmdesátníkem…

Za poslední dva roky nebylo v sousedním Německu – kromě předáků AfD – médii pronásledovanější osoby, nežli byl právě bývalý spolkový kancléř a bývalý předseda SPD, Gerhard Schröder.

9.4.2024 v 10:06 | Karma: 17,54 | Přečteno: 555x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 839
  • Celková karma 27,31
  • Průměrná čtenost 1915x
Autor se narodil 21. srpna 1952 v Olomouci. Je ženatý, má syna a dceru. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou. V letech 1998 až 2004 byl náměstkem pražského primátora pro oblast finanční politiky, 2004 až 2005 ministrem pro místní rozvoj. V letech 2005 až 2006 pak předsedou vlády České republiky. Je předsedou Společnosti Willyho Brandta a Bruna Kreiskeho a předsedou redakční rady portálu Vaše věc (www.vasevec.cz). Na sklonku roku 2011 založil politickou stranu Národní socialisté. Na podzim 2018 kandiduje do Senátu jako nezávislý kandidát s podporou ČSSD.

Seznam rubrik