Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jitrnice a vrána

  Jak známo, člověk je nedílnou součástí přírody a veškerého tvorstva. Současně je i pokud možno inteligentním pozorovatelem veškerého dění kolem. A to se nestačí divit jak překvapivé, ba i humorné příhody někdy zaznamená.   

 Kdysi, a to už je dávno, začínala jsem po maturitě jako vedoucí výtvarných kroužků v Domě dětí a mládeže ve Zlíně, který se tehdy nacházel v bývalé vile Tomáše Bati. S mojí kolegyní, učitelkou biologie Lídou,  jsme tam  bydlily v domku původně určeném pro zahradníka. Před jeho oknem stála stará lípa, jejíž kmen bránil ve výhledu do zahrady. Jednou po probuzení otevřu oči a zírám... Po pravé straně zvrásněného kmene se směrem odspodu nahoru sune jablko. Probudím kolegyni a obě nevycházíme z údivu. Vtom se ale za oblinou červeného jablíčka objeví dvě špičatá štětinatá ouška a pohyblivé pracičky. Žádný zázrak. To si jen malá zrzavá veverka  odnáší potravu do své skrýše v koruně stromu.          

 S veverkami zažil překvapení i můj muž. Poblíž města  máme nevelkou chatu, spíše zahradní domek. Kromě několika záhonků zeleniny, ovocných stromů a okrasných keřů se tam nachází i vzrostlý lískový keř, honosící se na podzim nádherným purpurovým zabarvením. Součástí chaty je i úložný prostor na různé věci a zahradnické nářadí. Svého času tam byl uložen i starší funkční, ale málo používaný vysavač. Když chtěl manžel kdysi  začátkem zimy vyluxovat, užasl. Vak vysavače byl plný vlašských a lískových ořechů… Jakpak se tam dostaly?  To asi nějaká veverka - čiperka vnikla do sklípku větracím okénkem a udělala si z vysavače zimní zásobárnu. Překvapení bylo o to větší, že se u  naší chaty, ani v nejbližším okolí  žádný vlašský ořešák nenacházel.

 Nejkurióznější příhodu jsem však zaznamenala v době, kdy  jsem pracovala v napajedelské továrně na zpracování plastů. Byli jsme kdysi o víkendu u staříčků na zabíjačce a dostali jsme kromě jiných zabijačkových dobrot i jelita a jitrnice. V pondělí jsem si jednu z nich vzala do práce, že ji zkonzumuji namísto oběda. Protože bylo v místnosti teplo a venku listopadově, dala jsem ji do plastového sáčku a položila  zvenčí na okenní římsu. Bylo to ve druhém patře. Zatím co pilně pracuji - najednou koutkem oka  vidím,  že něco velkého přistálo  na římse. Chvilku se to tam  zdrželo, pak elegantně  zamávalo  křídly a  odletělo bůhví  kam - bohužel i s mojí jitrnicí  v zobanu… Z okna jsem jen zahlédla jak se jeho černá silueta ztrácí v nedohledu. A tak mi namísto oběda  zůstal jen roztržený plastový  pytlík  s krajícem chleba - což naštěstí nijak neuškodilo mojí fyziognomii. 

  A to je vše…  Moment, ještě jedna poznámka. Možná, že ten černý zlodějský pták nebyla vrána, ale havran, to jsem si v tom kvaltu nestačila zjistit. Nicméně, takové příhody se zvířátky a opeřenci jsou legrační, horší už je to s nenechavými  homo  sapiens.  Ale to už je zase na jiné povídání…

   

  

 

Autor: Mirka Pantlíková | čtvrtek 23.10.2014 9:43 | karma článku: 10,75 | přečteno: 534x
  • Další články autora

Mirka Pantlíková

Díkybohu, že je po Vánocích,

po Silvestru, po Novém roku a že i ten předvolební a volební humbuk již také brzy skončí. Nevím jak vaše, ale moje Vánoce i Silvestr s Novým rokem tentokrát opravdu nestály vůbec za nic - ani za tu pověstnou zlámanou grešli.

14.1.2023 v 14:30 | Karma: 16,01 | Přečteno: 452x | Diskuse| Ona

Mirka Pantlíková

Dnes má chodit Mikuláš...

Je pondělí pátého prosince, dnes k večeru by měl chodit Mikuláš s čertem a andělem. Bude-li opravdu chodit i v naší čtvrti, to opravdu nevím, i když by chodit měl. V našem domě je totiž kupa malých dětí.

5.12.2022 v 18:18 | Karma: 16,24 | Přečteno: 356x | Diskuse| Ona

Mirka Pantlíková

Cesta do Násedlovic - a zpátky

Moje rodná dědina Násedlovice se nachází na jižní Moravě, na Kyjovsku. Je nevelká. má asi osm set obyvatel. Státní silnic, která jimi probíhá, vede z Brna do Hodonína a pak dál na Slovensko.

15.11.2022 v 17:28 | Karma: 19,88 | Přečteno: 453x | Diskuse| Ona

Mirka Pantlíková

Exotický uprchlík

Máme rádi zvířata, protože jsou chlupatá – zpívá se v jedné dětské písni. Přiznám se, že i já mám ráda zvířátka, i když některá víc a jiná míň. A některá z nich nemám ráda vůbec, dokonce jsou mi protivná, nebo se jich bojím.

8.11.2022 v 11:55 | Karma: 18,60 | Přečteno: 553x | Diskuse| Ona

Mirka Pantlíková

Šatenka

Víte co to byla „šatenka“? Asi nevíte... Současníkům to slovo už nic neříká, a nás, pamětníků, co ještě pamatují přídělový systém na potraviny a průmyslové zboží v době druhé větové války a po ní, rok od roku ubývá...

1.10.2022 v 14:01 | Karma: 23,38 | Přečteno: 575x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 332
  • Celková karma 22,21
  • Průměrná čtenost 719x
Povoláním výtvarnice - kreslím, fotografuji, píši, zajímám se o vše, někdy i o politiku. Zlobí mě lež, pokrytectví, nespravedlnost, nesoulad ve společnosti - i v mezilidských vztazích. Publikace mých článků a fejetonů v různých časopisech, knížka vzpomínek a příběhů, Vyprávěnky. 

mpantlikova@seznam.cz

Seznam rubrik