Blatnice pod Sv. Antonínkem

Několik obrázků z krátkého  výletu   do  vinařského  kraje nacházejícího se na úpatí Bílých Karpat, patřícího  do  strážnické vinařské oblasti...   

Perlou tohoto kraje vinné révy je známé poutní místo,Blatnice pod Sv. Antonínkem.  Pyšní se nejen svou řadou "búd"- vinných sklepů "Pod Starýma horama", ale hlavně památným poutním místem  Kaplí Sv. Antonína Paduánského, zvaného Svatý Antonínek - na Slovácku "Svatý Antoníček". Tam se koná tradiční nejnavštěvovanější pouť v červnu, vždy první neděli po Sv. Antonínu, ale  i  jiné menší poutě při různých příležitostech během roku. 

Nádherným způsobem tuto událost ve svém obraze ztvárnil známý slovácký malíř Joža Úprka (1861-1939). Obraz  Pouť u Svatého Antonínka byl v roce 1895 vystaven v Paříži, a později byl  za něj jeho tvůrce oceněn Zlatou roční cenou pražské malířské akademie... Navštívili jsme  i Hroznovou Lhotu, kde malíř Joža Úprka žil a vytvořil spoustu obrazů. V obci byla asi nějaká  pouť nebo oslava, svědčily o tom nejen různé pouťové atrakce, ale i dechovka, při které se veselila místní krojovaná mládež.

Cestou domů jsme se zastavili i u nedalekého větrného mlýna Kuželov, který je u nás jedním z mála staveb tohoto tak zvaného holandského typu. Blízký lán suchýchodkvetlých slunečnic i drobné kvítky fialových ocúnů v trávě nám připomínaly, že je tu už skutečně podzim - nejen se svou pestrobarevnou krásou, ale i se zkracujícími se dny a podzimní melancholií.

Při příjezdu domů z hezkého výletu mi trochu zkazilo náladu, že  mi  burčák, koupený v jedné z blatnických búd, při otevření   PETláhve poněkud vykypěl... Byla to moje chyba, měla jsem víc dbát na radu  vinaře, abych  cestou zátku každou chvíli pootvirala - aby se plyny při kvašení vína tolik nekoncentrovaly. Na štěstí, několik vydatných pohárků burčáku na ochutnání tam ještě zbylo. A byl opravdu výborný... 

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Mirka Pantlíková | neděle 27.9.2015 17:07 | karma článku: 23,12 | přečteno: 1136x
  • Další články autora

Mirka Pantlíková

Premiéra filmu Svatá

20.5.2024 v 10:25 | Karma: 20,33

Mirka Pantlíková

Znáte Baťovo město Zlín?

19.4.2024 v 19:38 | Karma: 18,49

Mirka Pantlíková

Moje vzpomínka na ten den...

13.4.2024 v 15:04 | Karma: 25,68