Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Díky za příspěvek, pane Zajíčku. Vím, že se na Slovácku říká sklepům bůdy, i když ne všude.V mojí rodné obci Násedlovicích na  na Kyjovsku, se například říká sklepy.   :-)A ty pěkné děvčice jsou tam pořád, hlavně o hodech - a jiných svátcích, kdy se nastrojí do svátečních krojů... :-) Za mých dětských let ještě chodila kdejaká tetička "v selském", dlouho tak chodila i moje maminka, stařenku si  "v jiném" ani nedovedu představit. Byla bych ráda, kdyby si  moji krajané, udrželi své staré zvyky, i svůj jadrný slovácký dialekt, je to jen na nich...  Byli tam vždy pilní, pracovití lidé...A díky i za další připomínku. To, že kopie Svaté večeře Páně (Leonardo da Vinci), je také dílem mistra Joži Úprky, jsem nevěděla. Ale rok jeho úmrtí (1939)  jsem ale získala přímo z Wikipedie...Tak nevím.  Srdečně Vás zdravím a ještě jednou Vám děkuji za zájem o můj článek. Mirka. ;-)

0 0
možnosti

Pani Mirko, dovolim si troskou prispet do diskusniho mlyna. Obraz nad oltarem v kapli maloval rovnez Uprka (zemrel v lednu 1940, ne v r.1939) a blatnicke budy nemohou byt (v okoli Blatnice "nestravitelne") soucasne sklipky - buda je to, cemu se jinde rika sklep a diky medialne se sirici epidemii prazske cestiny i sklipek (nasledkem ktere uz i na Slovacku prestavaji zit devcice a mnozi se holky, ktere se uz nedivaju, ale koukaji).  Timto nehodlam nic kritizovat, pouze malinko upozornit na bohuzel vymirajici svet meho detsvi a mladi prozite v tesne blizkosti Antonicka.

1 0
možnosti
Foto

Hezký.:-) Při návštěvě kaple a následném rozhovoru se zodpovědnou osobu jsme společně plynule přeli...na slivovici:-) ale sklípky dole jsme samozřejmě také projeli a jeden navštívili, byl to tehdy náročný den.:-/:-)

1 0
možnosti
Foto

No jo, v kapli je pán, který si s každým popovídá - a vše vysvětlí... Lidé ani někdy neví, kolik je u nás krásných míst, která stojí za zhlédnutí. Svatý Antoníček je jedním z ních. Díky za poznámku. R^

0 0
možnosti
Foto

Díky, pne Josefe. Ta místa si chválu zaslouží, všimli si toho přece nejen malíři, ale i filmaři...R^:-)

0 0
možnosti

Fotky i text velmi hezké a jelikož to mám do Blatnice necelých 10 km, tak nemohu nedat karmu. :-)R^

1 0
možnosti
Foto

Terezko, jsi správná děvčica ze Slovácka... :-)R^

1 0
možnosti
Foto

Ano, ačkoliv už osm let žiju na Hané :-)

1 0
možnosti
Foto

Antoníčka máme co by kamenem dohodil :-) A to sluníčko na fotkách tomu dodá ten správný šmrnc :-) Idu si spravit pútec a lelíky ;-)

1 0
možnosti
Foto

Díky za připomínku, Jano i Magdo. N Bylo tam opravdu krásně...:-)

0 0
možnosti

Tam jsem byly před rokem s kamarádkami. Bylo nádherné babí léto. Moc ráda na to vzpomínám.:-)

1 0
možnosti
Foto

Mirko, pěknéR^ toho burčáku, je ale škoda;-)

2 0
možnosti

J79a98r65a 36R76a26n62k

27. 9. 2015 20:34

Krasne fotografie, je mile videt vse ciste a renovovane, slavnosti v krojich a bavici se lid. Vinobrani jsou asi vsude ve svete nejhezim lakadlemR^

0 0
možnosti
  • Počet článků 334
  • Celková karma 20,75
  • Průměrná čtenost 718x
Povoláním výtvarnice - kreslím, fotografuji, píši, zajímám se o vše, někdy i o politiku. Zlobí mě lež, pokrytectví, nespravedlnost, nesoulad ve společnosti - i v mezilidských vztazích. Publikace mých článků a fejetonů v různých časopisech, knížka vzpomínek a příběhů, Vyprávěnky. 

mpantlikova@seznam.cz

Seznam rubrik