Koryta, koryta a zase koryta. Zvracel bych

Že vám to není trapné, vážení politikové! To bylo planých slibů v předvolební kampani, to bylo řečí, jak se omezí imunita poslanců, vyplácení náhrad, zruší se několik zbytečných výborů sněmovny, aby období, kdy téměř každý poslanec je předsedou nebo místopředsedou nějakého toho výboru, zmizelo. Razantní snížení platů vrcholných politiků bylo součástí této rétoriky také. Všechny současné vládní partaje uspěly hlavně díky těmto slibům, lidé se naivně domnívali, že škrty a úspory skutečně začnou v parlamentu a na vládě, tedy tam, kde je plýtvání a mrhání s prostředky největší.

Ale jak se zdá, všechno je naprosto obráceně. Z celého národa bude vláda dřít kůži a sama si bude žít prakticky stejně královsky. To samé platí i pro Poslaneckou sněmovnu. Ještě při sestavování vlády se dokola mluvilo o tom, jak dojde k razantnímu omezení poslaneckých výborů a podvýborů a v součinnosti s tím i poslaneckých funkcionářů. Máme dva měsíce po volbách, ještě nejsou ani ustaveny všechny sněmovní orgány a ty existující mají už v tuto chvíli více místopředsedů než v minulém volebním období (!!). To znamená opět vyšší náklady, vyšší platy a vyšší zadlužení nás a našich dětí.

Snad nejčastěji skloňovanými výrazy v předvolební době bylo „konec politickým dinosaurům“ a „konec papalášům“. Jak se zdá, staří dinosauři snesli vejce a přes noc se nám vylíhli noví a ještě dravější. Snaha prodat zbytečnou a nikdy nepoužívanou vilu pro předsedu sněmovny skončila fiaskem, stejně tak poslanci neschválili prodej luxusních rekreačních zařízení, kde platí za ubytování s plnou penzí 241 korun! Na jednu stranu se premiér snaží působit dojmem vzorného hospodáře, když na zahraniční cesty do Maďarska a Německa jezdí autem (nic proti tomu, jen tak dál pane Nečasi), ale v tom všem nesmyslném utrácení to působí spíše komicky. Ostravští poslanci, kteří si prosadili zachovat proplácení letenek do Prahy, se tomu všemu jen z dálky a z kulatého okénka v letadle, usmívají. A ve svém výčtu nemohu opomenout ani vládní nápad na demonstrativní snížení platu presidenta. Neříkám, že bere málo peněz, ale když snižovat platy, tak přece všem! Z úst ministra práce a sociálních věcí Drábka sice zaznělo, že plánuje snížit platy vrcholným politikům, ale pouze o pět procent. Počítejme společně. Takový ministr má plat okolo 120 tisíc korun, odečteme-li oněch pět procent, zbývá 114 tisíc! No, tomu tedy říkám úspora. U poslanců jsme na tom podobně, berou odhadem 65 tisíc, mínus pět procent je to 61 750 Kč. Opět směšné! Práce poslance má být službou vlasti, nikoli vlastní kapse. Před více než stovkou let byla poslanecké funkce jako služba národu samozřejmostí. Poslanci totiž nedostávali prakticky žádný plat. Kandidovali tak opravdu jen ti, kterým srdce bilo pro vlast. A to měli mnohdy i existenční problémy. Ti, kteří nebyli finančně zajištěni, museli přes poslanecké prázdniny doma tvrdě vydělávat, aby jejich rodiny nemuseli žít v bídě. Dnes mají všichni napěchované kapsy penězi a přes léto se válí v luxusním hotelu za dvě stovky za noc. Zvrácená doba. Zajímalo by mě, na jaké sliby voliči naletí příště.

Dodejme ještě, že snížení platů je zatím pouze návrh. Všechno si musí teprve páni poslanci schválit. Rád budu celý proces bedlivě sledovat. Ono přísloví o kaprech a nevypuštěném rybníku známe všichni dobře.

Článek byl publikován na webu Českého hnutí za národní jednotu: http://www.chnj.cz/

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Radim Panenka | sobota 28.8.2010 23:46 | karma článku: 27,63 | přečteno: 1524x