Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Učitelé bez autority

To je nejvetsi svizel ucitelskeho remesla vubec. Mozna nejaka autorita zatim trva v nizsich tridach, ale postupem casu jak zak poznava system vyuky a otrkava se, tak uz v 6. tride s nim zacina problem.

Pokud odhledneme od toho, ze deti v te dobe maji znacne problem sami se sebou s pubertalnim vyvojem, pak je jasne, ze skola a deni v ni je obrazem cele spolecnosti. Deti se deli na ty, ktere na vse kaslou a nevidi, zadnou perspektivu ve svem zivote, casto opakuji jednani rodicu, kteri nemaji na deti cas a nepomahaji jim treba s ukoly, nebo se jim nevenuji, bud maji sve povolani, ktere jim zabira veskery cas a nebo konicky, ktere jsou casove narocne jako napriklad alkohol.

Dalsi deti maji snahu se neco naucit a dostat se vys a drzet se na vrcholku, ale casto je srazi trida, ve vetsine trid maji hlavni slovo deti, ktere uz propadly, nebo jsou vyspelejsi a vetsi a svuj nazor nevahaji prosazovat silou. A tehdy, kdy by mel zasahnout ucitel tak vlastne zjisti, ze nema temer zadne pravomoci. Pokud napise poznamku, dite se zasmeje bud si ji samo podepise, nebo ji podepise rodic, ktery se zasmeje, ze dite si nenecha nic libit a to se v zivote prece neztrati. Jedina trochu posilujici vec je, ze pokud dite nechodi do skoly a vetsinu casu travi za skolou, tak plati, ze rodina muze prijit o pridavky, ale to se tyka pouze lidi zijicich na hranici socialniho minima, kde je to viditelne a znatelne, horsi je to u lepe situovanych deti, kde je rodicum jedno ze prijdou o par korun, proste to neresi.

Rika se, ze chyba je v prislis feminizovanem skolstvi, ale tak bych to nepostavil, spis je to v lidech at zenach, ci muzich, kteri si musi dokazat zjednat autoritu, byt jim stat a zakony vubec nepomahaji. Je to velice tezke najit cestu k zakum a dokazat je provadet vyukou tak, aby je obcas bavila. Jinak si zaci dal budou hrat hry na mobilech, psat a fotit co se jim bude libit. Nevidim vychodisko, ktere by bylo jasne – jednoznacne nikdy nebude tolik ucitelu, kteri by meli spickovou autoritu a deti je poslouchaly, je to celosvetovy trend, mozna u nas v CR je to jeste na slusne urovni oproti statum na zapad od nas. V UK je trend, ze do tridy chodi dva ucitele, aby jeden druhemu mohli delat alibi proti pripadnym utokum a naslednym zalobam.

Jeste tak to jde v malotridkach, kde ucitel je s detmi prevaznou cast doby, ale jakmile se prejde na vetsi skolu tak se system hrouti. Rika se, ze neni spatny zak, ale je spatny ucitel. Ano, ale dobrych ucitelu je jak safranu. Jiste by pomohl system telesnych trestu z minuleho stoleti, ale uz vidim rozmazlene deti a jejich rodice spolu s aktivisty aktivnimi, tudy asi uz cesta nepovede a ucitele, ze by se kvalita zvysila take nejak asi nehrozi a rozhodne to nema co do cineni s vyssi platu, protoze platy ve skolstvi jsou dnes na velmi vysoke urovni ve srovnani s dalsimi pracemi v CR. Mozna, ze by pomohlo, kdyby se za skolu muselo platit a kazda dobra znamka by byla odmenena snizenim skolneho, takze jednickari by se ucili zdarma a petkari by platili vse? Je to tezke a vychodisko neni videt.


Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vladimir Panek | pátek 20.2.2009 1:10 | karma článku: 17,80 | přečteno: 1667x
  • Další články autora

Vladimir Panek

Izrael se brání

Hysterie kolem incidentu ve Stredomori zda se nabira opravdu grady. Izrael dopredu varoval vsechny zucastnene aktery incidentu, ze plati zakaz vstupu do oblasti blokady a to stejne jako mnohe staty v mensich valecnych konfliktech minulych desetileti.

31.5.2010 v 23:00 | Karma: 25,09 | Přečteno: 1442x | Diskuse| Ostatní

Vladimir Panek

Generační škorpení

Vsichni jiste znaji zname video Madl&Issova a je velmi zajimave cist si ohlasy starsich i mladych lidi na toto tema, bohuzel nikde ale nezaznelo ono dulezite, ze ted prave duchodci maji problem s prechodem z jednoho zrizeni ne prilis povedeneho do druheho zrizeni, ktere v CR je opravdu take nepovedene.

27.4.2010 v 5:42 | Karma: 15,73 | Přečteno: 1051x | Diskuse| Ostatní

Vladimir Panek

Jak to vlastne je s osetrenim obcana CR v CR ne v miste bydliste?

Je to paradox, ja ziji ve Velke Britanii, a nedavno jsem hovoril s dcerou, studujici v Praze a ta mi sdelila, ze ma horecku, a ze ji z juda boli ruka, tak jsem ji jen tak mezi reci povedel, at si skoci k lekari. Jenze...

3.2.2010 v 21:16 | Karma: 17,57 | Přečteno: 1658x | Diskuse| Ostatní

Vladimir Panek

Svetlo nadeje = Petr Hajek

Nad clanky plnymi marasmu a beznadeje a upadku celeho naseho statu - mysleno CR - vyvstava trochu charismaticka a nadeje plna postava prezidentova poradce.

13.12.2009 v 12:00 | Karma: 13,40 | Přečteno: 1511x | Diskuse| Ostatní

Vladimir Panek

Geert Wilders - proc se jej obava CR?

Zase jako obvykle v ceske kotline, senatori odmitli setkani s Geertem Wildersem. Ceho se obavaji? Vzdyt tady jeste, alespon doufam, islamiste zachovavaji urcite dekorum a poplatni islamskym zemim jsou pouze pan Zacek a pan ministr byvaly spravedlnosti.

27.11.2009 v 0:42 | Karma: 25,95 | Přečteno: 1261x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

ANALÝZA: Smutný Den nezávislosti Izraele. Ve válce, opuštěn a rozhlodáván zevnitř

15. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli „Měli bychom to oslavit. Určitě půjdu na hřbitov s kyticí květin a každému padlému dám na hrob...

Česká stopa zatčených oligarchů vede nejspíš k luxusním bytům v Praze

15. května 2024

Premium Ukrajina by mohla poprvé usilovat o zablokování nemovitostí, které její občan vlastní v Praze. Jak...

„Podívejte, vychází Země!“ Fotografie z Apolla 8 změnila lidstvu pohled na svět

15. května 2024

Seriál Země jako nádherné a životem překypující umělecké dílo uprostřed nicoty. Přesně tak zachytili naši...

Kočka, Rittig a další. Projekt mapuje, kdo ukrývá peníze v dubajských bytech

14. května 2024  22:46

Mezinárodní investigativní projekt Dubai Unlocked zmapoval, jak se dubajské nemovitosti staly...

  • Počet článků 51
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1204x
neuveritelny idealista, jenz po nastaveni zrcadla realu je zoufale skepticky

Seznam rubrik